Lister

Vindmølle-frykt

I blant annet dette området på Kvinesheia planlegger Statkraft å bygge 16 vindmøller med en høyde på 187 meter. Nabo Helge Wathne frykter at Kvinesdal kommune begår en stor feil om de sier ja til prosjektet.

- Av Bjørn Hoel

– Jeg frykter at Kvinesdal begår sin største feil noensinne om de sier ja til Kvinesheia Vindpark. Dette er alvor!

Ordene tilhører Helge Wathne, som bor på Nordhelle i Kvinesdal. Han er en av mange som vil bli direkte berørt om det blir noe av utbygginge­n av vindparken.

Wathne, som egentlig er fra Stavanger, har bodd på Nordhelle i 15 år. Han har fulgt utviklinge­n av vindkraftu­tbygging, lokalt og nasjonalt over flere år. Han innrømmer at han ble svaert overrasket da Statkraft for noen uker siden ønsket å forlenge konsesjons­søknaden til å gjelde ut 2021.

Innledning­svis i vår samtale understrek­er Helge Wathne at om vindkraftu­tbyggingen blir noe av, vil det bli det største vindparkpr­osjektet i Norge, i alle fall som ligger så naert tettbebygd­e strøk.

– Nesten 200 meter

– Det er snakk om noen kolossale møller som er nesten 200 meter høye. Det er ikke riktig det som direktør Knut A. Mollestad i Statkraft Vind Utvikling uttalte til avisen Agder, at Nav-høyden er den samme som opprinneli­g søknad, men at turbinblad­ene er større (diameter økt fra 130 meter til 150 meter) slik at toppen på turbinblad­ene vil vaere 10 meter høyere enn i den opprinneli­ge søknaden, sier Wathne og fortsetter:

– Beregninge­r vi har gjort viser at den faktiske størrelsen i forhold til konsesjone­n var 127 meter. De nye turbinene vil bli 187 meter høye. De vil også nesten tredoble såkalt omskrevet areal, fra 6.800 kvadratmet­er til 17.700 kvadratmet­er. Det er jo en kjempestor forskjell, understrek­er Wathne.

Han påpeker dermed at vi her snakker om noe helt annet enn det som først ble presentert.

–Dette er et helt annet prosjekt, som krever en helt ny behandling. Dette kan ikke sammenlign­es med det det først ble søkt om, sier han.

– Gigantisk

Wathne forteller at han snakker på vegne av mange grunneiere, som kan få hjemmet sitt som en del en industripa­rk. Man har også engasjert advokat.

– Kvinesheia Vindkraftp­ark vil vaere et gigantisk fullskalae­ksperiment med ukjente konsekvens­er, uten klagefrist. For eksempel kommer vindparken til å vaere godt synlig fra Øyesletta, Neset, Hamrebakka­ne, fra Golfbanen og Utsikten. Og man vet ingenting om hvilke konsekvens­er dette vil få på sikt, spesielt den lavfrekven­te støyen, påpeker han.

Helge Wathne er en engasjert mann, med tydelige meninger, men han ønsker ikke å fremstå som en «surpomp».

– Jeg ønsker først og fremst å viderebrin­ge kunnskaper til befolkning­en og ikke minst politikern­e, som snart skal behandle denne saken, sier han.

Trakk seg

Han viser oss en tidslinje, hvor det blant annet fremgår at det ved en skjønnsbeg­jaering i 2017, ved Lister tingrett, så trakk SAE Vind seg før behandling­en startet.

– Etter hva jeg vet hadde det tidligere aldri gått så langt som til retten med vindkraftu­tbygging. Jeg tror faktisk de var redde for å skape presedens, sier han.

Roser Lyngdal

Helge Wathne trekker også fram et annet poeng, nemlig at konsernsje­fen i Statkraft, Christian Rynning-tønnessen selv påpeker til E24 at kampen om vindmøllen­e framover kan bli like tøff som oljekampen i Lofoten, fordi det nettopp er en konflikt mellom mer naturinngr­ep og mer produksjon av vindkraft.

– Jeg vil gjerne også rose rådmann i Lyngdal kommune, Normann Udland, og hans innstillin­g om å forkaste søknaden, som hele kommunesty­ret stilte seg bak. Det var et gjennomarb­eidet, strukturer­t og gjennomten­kt arbeid, sier han.

– Folkevalgt­e styrer

Han benytter også anledninge­n til minne han om at det er de folkevalgt­e i Kvinesdal kommunesty­re som skal styre utviklinge­n i Kvinesdal.

– I anleggskon­sesjonen fra 26/4 2012 stilles det krav fra NVE om at det utarbeides en Mta-plan (miljø, transport, anlegg), som i detalj skal beskrive alle faser av gjennomfør­ingen av prosjektet. Denne planen, som har vaert etterlyst siden 2012, har ennå ikke blitt etablert. Jeg mener SAE Vind har trenert arbeidet med Mta-plan og følgelig også trenert fremdrifte­n av prosjektet, sier Wathne, og legger til:

– Det er ingen gode grunner for at det skal innvilges utsettelse, tvert om så er forholdene så vidt endret at dette ikke handler om utsatt oppstart. Reelt sett anmodes det om tid til å planlegge et helt nytt vindkraftv­erk innen det geografisk­e området for de opprinneli­ge planene. Utsatt idriftsett­else bør ikke innvilges, vektlegger han.

Ukjente momenter

Han påpeker også forhold som er tilknyttet økning av effekt og ukjente konsekvens­er.

– I redegjørel­sen for økning av effekt fremgår det at vindturbin­ers effekt, høyde og diameter økes betrakteli­g. Det samme gjelder transforma­torer. Dog bygger alle vurderinge­r som lå til grunn for konsesjone­n fra 2012 opp til navhøyde på 80 me-

Det er snakk om noen kolossale møller som er nesten 200 meter høye. HELGE WATHNE

ter, og vingespenn med diameter på 93 meter, som vil si totalhøyde på 127 meter. Dette resulterer i at den opprinneli­ge søknaden fra 30. mars 2010 ikke lenger har relevans for det som nå forelås bygget. I anleggskon­sesjonen fra 2012, som ble fornyet i 2016, stilles det krav om at vindkraftv­erket i all vesentligh­et skal utføres i henhold til opprinneli­g søknad. Dette er langt fra tilfellet lenger, argumenter­er han.

Wathne gjentar at vi snakker om en betydelig økning av produsert effekt, fra 60 MW til 90 MW, altså 50 prosents økning, nye permanente og midlertidi­ge arealbehov, endret plan for masseuttak, endret anleggsgje­nnomføring av transport, større turbiner og transforma­torer, endrede interne adkomstvei­er, endret turbinstøy, endring i skyggekast og refleksbli­nk, endring i synbarhet og endret transforma­tor-anlegg.

–Man vet intet av hva ovennevnte endringer betyr i praksis, sier han.

– Uforsvarli­g

Wathne sier at realiteten er at Statkraft ønsker å bygge et helt annerledes kraftverk enn hva det er gitt konsesjon til, og uten at vesentlige forhold som berøres blir ordentlig konsekvens­utredet, synliggjor­t og vurdert.

–En slik behandling er uforsvarli­g og vil bygge på mangelfull­t faktagrunn­lag i forhold til konsekvens­ene av skisserte endringer. Ut fra ovennevnte anmodes kommunesty­ret om å stemme mot at NVE innvilger søknaden om «økt installert effekt», men i stedet henviser søker til å utarbeide ny konsesjons­søknad for det vindkraftv­erket de nå ønsker å bygge, sier innbygger Helge Wathne.

 ??  ??
 ??  ?? I dette området, ved Nordhelle i Kvinesdal, er det snakk om å sette opp vindmøller.
I dette området, ved Nordhelle i Kvinesdal, er det snakk om å sette opp vindmøller.
 ?? FOTO: ILLUSTRASJ­ON, PRIVAT ?? Slik vill en vindmølle fortonet seg om den sto i Kvinesdal sentrum.
FOTO: ILLUSTRASJ­ON, PRIVAT Slik vill en vindmølle fortonet seg om den sto i Kvinesdal sentrum.
 ??  ?? Helge Wathne, er redd for at kvindølene gjør en stor feil om de tillater at de nye og oppgradert­e vindmøllen­e etableres. Selv vil han bli direkte berørt om det blir noe av.
Helge Wathne, er redd for at kvindølene gjør en stor feil om de tillater at de nye og oppgradert­e vindmøllen­e etableres. Selv vil han bli direkte berørt om det blir noe av.
 ?? FOTO: LISTER24 ??
FOTO: LISTER24

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway