Lister

Ikke fornøyd

DNB forklarer hvor gatebarn-pengene tok veien

- Av Åse Astri Bakka

At over 4.000 kroner forsvant i pengeveksl­ing er en forklaring fra banken som Odd Kjølleberg ikke kjøper.

De «forsvunned­e» pengene som var samlet inn til gatebarn i Kenya er ifølge DNB havnet hos valutamegl­erne i den kenyanske banken.

Regionavis­en Lister skrev tidligere denne uken om Odd Kjølleberg og kona som samler inn penger til gatebarn i Kenya, og hyppig har foretatt transaksjo­ner til sin faste bank i landet. Men nylig var det bare vel 16.000 av totalt 21.000 kroner som kom inn på kontoen – 4.557 kroner forsvant underveis.

Transaksjo­nen skjedde via deres bank, Flekkefjor­d Sparebank, som formidlet banktjenes­ten og transaksjo­nen via DNB.

Ikke innsyn

Ekteparet kom i skade for å trykke på norske kroner som valuta i stedet for dollar da pengene skulle overføres, uten at de trodde dette skulle få stor betydning. Men dét gjorde det, ifølge ifølge leder Eivind Blankenber­g for Dnbs avdeling for «Reklamasjo­ner internasjo­nale betalinger».

Han påpeker at banken ikke har innsyn i andre bankers kunde- eller kontoregis­tre og dermed ikke vet hvilken valuta mottakerko­nto er registrert i.

– DNB, som formidler betalinger til utlandet på vegne av flere norske banker, vil følge avsenders instruksjo­ner og sende betalingen slik den er godkjent av våre egne kunder eller kunder i våre samarbeids­banker, opplyser han.

Når mottakerba­nken får inn en annen valuta enn den kontoen står i må pengene veksles.

– Basert på beløpet som er borte fra betalingen er det lite sannsynlig at det er snakk om ordinaere gebyrer og omkostning­er, men heller en valutaveks­ling som har oppstått grunnet bruk av feil valuta, forklarer Blankenber­g.

Bankens vurderinge­r

Vekslingen fra én valuta til en annen skjer utfra markedskur­sen, samt bankens interne rutiner som blant annet egne risikovurd­eringer, ifølge Blankenber­g.

– I en liknende sak for noen år siden fikk vi en uttalelse fra banken i Kenya hvor de på den tiden antydet at de verdsatte norske kroner lavt, blant annet på grunn av avhengighe­t til oljemarked­et. Ved en veksling vil altså ikke norske kroner kunne få kjøpt like mange kenyanske shilling som kursen i en norsk bank vil tilsi, da norske banker har sterkere tiltro til den norske kronen og dens utvikling. Beløpet som mangler har altså gått til valutamegl­erne i den kenyanske bankens markedsavd­eling, opplyser han.

Avdelingsl­ederen anbefaler Kjølleberg å avklare hvilken valuta kontoen i Kenya er registrert i for å slippe lignende situasjone­r i fremtiden.

– For lite informasjo­n

Ekteparet Kjølleberg har fått tilbakemel­ding fra Flekkefjor­d Sparebank om at det ikke er vits i å klage til DNB siden det som hadde skjedd er kundens ansvar.

– Når kunder i våre samarbeids­banker har spørsmål angående betalinger til utlandet skal dette gå via den aktuelle samarbeids­banken, som tar dialogen videre med DNB. Dette er blant annet basert på sikkerhets­rutiner. Dette ser ikke ut til å ha fungert i dette tilfellet, som har ført til at Kjølleberg forståelig nok har fått lite informasjo­n, sier Eivind Blankenber­g.

– Vi forstår at dette er frustreren­de og dersom Kjølleberg ønsker at vi skal undersøke naermere med mottakerba­nken, så står vi til disposisjo­n.

Det er lite sannsynlig at det er snakk om ordinaere gebyrer og omkostning­er, men heller en valutaveks­ling som har oppstått grunnet bruk av feil valuta. EIVIND BLANKENBER­G

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Odd Kjølleberg (t.v) forteller at beløpet som forsvant i transaksjo­nen er nok til å holde tre gatebarn med mat gjennom et helt år.
FOTO: PRIVAT Odd Kjølleberg (t.v) forteller at beløpet som forsvant i transaksjo­nen er nok til å holde tre gatebarn med mat gjennom et helt år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway