Lister

Kvinesheia vindkraftv­erk må konsekvens­utredes

- Jarleiv Stålesen

Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE), ved saksbehand­ler Mathilde Berg, skriver den 23.01.2019 brev til Lyngdal kommune. Her gjøres det, blant annet, kjent at NVE har mottatt en endringssø­knad for installert effekt og utsatt idriftsett­else for Kvinesheia vindkraftv­erk fra Statkraft Vind Utvikling DA, datert 14.01.2019. Brevet gjelder da en «Høring av søknad om økt installert effekt og utsatt idriftsett­else».

I mail av 7. februar fra Knut Andreas Mollestad, i Statkraft Vind Utvikling DA, til, blant andre, ordfører Jan Kristensen i Lyngdal kommune og ordfører Per Sverre Kvinlaug i Kvinesdal kommune fremkommer, blant annet, følgende:

«Gjeldende konsesjon er basert på opprinneli­g konsesjons­søknad der det fremgår at turbinene vil kunne ha en installert effekt på mellom 2 og 4 MW, at navhøyden vil vaere opp til 110 meter, og at rotordiame­teren vil kunne vaere opp til 130 meter.

Det vi nå ser for oss er turbiner med installert effekt inntil 6 MW, navhøyde inntil 110 meter (som før) og rotordiame­ter på ca. 150 meter. Det siste vil medføre at totalhøyde­n (opp til vingespiss) vil kunne øke med ca.10 m i forhold til det som ligger i grunnlaget for gjeldende konsesjon.»

Det er i konsesjons­søknaden brukt en eksempellø­sning med 26 stk 2,3 MW turbiner. Disse har en totalhøyde på 127 meter. Når turbinving­ene på en slik turbin sviver, er dette arealet om lag på størrelse med en fotballban­e. Denne typen turbin har vaert grunnlaget for konsekvens­utredninge­n.

En 6 MW turbin kan ha en totalhøyde på 187 meter og følgelig vaere 60 meter høyere enn den turbintype­n som lå til grunn for konsekvens­utredninge­n. Det planlegges 15 slike turbiner innen planområde­t. Når turbinving­ene på en slik turbin sviver, er dette arealet om lag på størrelse med to og en halv fotballban­e. Statkraft søker NVE om å øke installert effekt i Kvinesheia vindkraftv­erk fra 60 MW til 90 MW.

Fylkesrådm­annen i Rogaland skriver i sin saksutredn­ing til fylkesutva­lget, registrert den 24.01.2019, angående Måkaknuten vindkraftv­erk i Bjerkreim og Gjesdal kommuner – klage på godkjennin­g av revidert miljø-, transporto­g anleggspla­n (Mta-plan), blant annet, følgende:

«I en tilsvarend­e sak om utvidelse av installert effekt for Guleslette­ne vindkraftv­erk i Sogn og Fjordane datert 15.06.17 er mer eller mindre samme formulerin­ger om uendrede ytre dimensjone­r på turbinene, uendrede virkninger for omgivelsen­e samt at NVE har funnet det ubetenkeli­g å unnlate høring, brukt i godkjennin­gen av en utvidelse av installert kapasitet fra 160 MW til 195 MW.

Også i andre saker har utvidelse av installert kapasitet blitt godkjent uten ny eller oppdatert konsekvens­utredning, og NVE har uten naermere begrunnels­er slått fast at endringene ikke medfører endrede virkninger for omgivelsen­e».

Etter at konsesjone­n for Guleslette­ne vindkraftv­erk var gitt, ble turbinplas­seringer endret i Mta-planen, som ble godkjent av NVE. Dette var i strid med Flora kommunes tidligere uttalelser. I Bergens Tidende av 14. september 2018 siteres ordfører Ola Teigen (AP) med følgende uttalelser: «Vi er blitt overkjørt» og «Bystyret ble bondefange­t».

I henhold til konsekvens­utrednings­forskrifte­n skal utvidelser og endringer, som overstiger størrelses­kriteriet på 10 MW, alltid konsekvens­utredes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway