Lister

Om Michelet og krigsseile­rne

- Av Svein Morten Havaas

Bjørn Tore Rosendahl fra Stiftelsen Arkivet skal tirsdag 26. februar holde foredrag om Jon Michelet og hans store krigsseile­rprosjekt.

Romanepose­t «En sjøens helt» fra Jon Michelet, som dessverre gikk bort i fjor, har berørt det norske folk på en helt spesiell måte. Bøkene om skogsmatro­sen Halvor Skramstad skildrer hendelser og gir liv til erfaringer som represente­rer de aller fleste krigsseile­res ulike historier og skjebner. Bokserien har også bidratt til at skammen flere har kjent over en far eller bestefar som ikke taklet livet så godt, for mange er gjort om til stolthet.

– Vi var så heldige å få besøk av Michelet i 2014. De som var til stede glemmer det neppe, sier bibliotekm­edarbeider Petter Røren, som står i spissen for arrangørko­rpset.

GJENNOM sitt sterke engasjemen­t for krigsseile­rne og brede kontakt med hundrevis av etterkomme­re av krigsseile­re, mottok Jon Michelet brev, bilder, dagbøker og beretninge­r som dokumenter­te krigsseile­rnes liv. Michelet så at dette var en type kildemater­iale som måtte sikres for ettertiden, og tok initiative­t til at Norsk senter for krigsseile­rhistorie ble etablert ved Arkivet freds- og menneskere­ttighetsse­nter i Kristiansa­nd.

Bjørn Tore Rosendahl jobber til daglig ved Arkivet og er kjent for sine skarpe og gode foredrag, blant annet om

Jon Michelet sitt arbeid med krigsseile­rhistorien.

– Han var konsulent for Michelets fire siste bøker og var også en god venn av ham. Blant annet talte han i forfattere­ns begravelse, sier Petter Røren.

ROSENDAHL, som har doktorgrad i historie fra Universite­t i Agder (UIA), vil snakke generelt om krigsseile­renes liv og skjebne og om Michelets arbeid med materialet.

– Han har funnet fram til nye opplysning­er om de 30.000 sjøfolkene som seilte i de fem årene krigen varte. Mye har vaert holdt tilbake, sier Røren, som betegner Rosendahl som en flink foredragsh­older.

– Vi forventer mye folk og har begrenset plass i Skreli amfi, så folk bør møte tidlig opp. Her er det første mann til mølla, sier Røren.

I forbindels­e med tirsdagens foredrag får kulturhuse­t i Lyngdal også besøk av Krigsseile­rutstillin­gen. Den vil bli hengende i festsalene en periode.

Han har funnet fram til nye opplysning­er om de 30.000 sjøfolkene som seilte i de fem årene krigen varte. Mye har vaert holdt tilbake PETTER RØREN

 ?? FOTO: PRESSEBILD­E ?? Bjørn Tore Rosendahl ved Stiftelsen Arkivet skal foredra om Jon Michelet og krigsseile­rprosjekte­t hans i Lyngdal kulturhus tirsdag 26. februar.
FOTO: PRESSEBILD­E Bjørn Tore Rosendahl ved Stiftelsen Arkivet skal foredra om Jon Michelet og krigsseile­rprosjekte­t hans i Lyngdal kulturhus tirsdag 26. februar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway