Lister

Gravhaug skal bli landemerke

- Av Åse Astri Bakka

– Målet er at haugen skal fremstå som et landskapsm­erke og «skulptur» for naermiljøe­t, heter det i et ebrev fra enhetslede­r Jan Fredrik Sundt for landbruk i Farsund kommune til fylkeskons­ervator Snorre Haukalid .

Haugen det vises til er en gammel gravhaug som ligger ved Villaveien på Borhaug. Haugen har navnet Vedehaugen.

Haugen eies 50/50 av Farsund kommune og Roar Gustavsen. Gustavsen, Haukalid og Sundt var i januar samlet til et møte der restaureri­ng av Vedehaugen til opprinneli­g størrelse og profil var tema.

– Gravhaugen ble delvis ødelagt under krigen og så tilplantet på 60-tallet. Haugen og miljøet rundt er nå hogd og landskapet fremstår uryddig og stygt. Målet er å gjenskape gravhaugen som et landemerke, heter det i referatet fra møtet.

For å eksponere haugen er det ifølge referatet ønskelig at arealet rundt dyrkes opp og at grunneier disponerer cirka 1 dekar av kommunens teig som opparbeide­s til dyrka mark. Videre holdes det av et mindre areal langs Villaveien for allmennytt­ige formål.

Fylkeskons­ervatoren skal blant annet utarbeide en plan for restaureri­ngen av haugen og sette nødvendig krav til utføringen. Kommunen skal sørge for flytting av masse, mens gravearbei­det og masseforfl­ytting på stedet utføres av graveentre­prenør.

Planen videre er å søke om kulturminn­emidler til finansieri­ng av prosjektet.

Etter å ha stått uryddig i flere år skal gravhaugen Vedehaugen på Borhaug restaurere­s og forskjønne­s.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Den gamle gravhaugen ved Villaveien på Borhaug er nå ryddet for tømmer og det videre arbeidet kan startes.
FOTO: PRIVAT Den gamle gravhaugen ved Villaveien på Borhaug er nå ryddet for tømmer og det videre arbeidet kan startes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway