Lister

Utvider kirkegårde­n

447 nye gravplasse­r i rute i Lyngdal

- Av Olav Hoel

Arbeidene med å utvide kirkegårde­n i Lyngdal med naermere 500 gravplasse­r er godt igang.

– Arbeidene på området startet siste del av januar, og vi følger den planen som er laget om at dette skal vaere ferdig før 17. mai, og det er vi i rute til. Vi har vaert heldige med at snøen forsvant nokså fort og at det er mildvaer ettersom det da går fortere. I tillegg er vi heldige med at jordsmonne­t er veldig gunstig slik at vi slipper omfattende flytting av masser, sier kirkeverge Carl Magnus Salvesen til Lister.

Minnelund

Bakgrunnen for at de gikk igang med å skaffe 447 nye gravsteder er at en kommune etter gravferdsl­oven til enhver tid må ha ledige gravplasse­r tilsvarend­e tre prosent av innbyggert­allet.

– For å kunne ivareta dette var vi nødt til å foreta en utvidelse nå. Med denne utvidelsen har vi også fått avsatt et areal på den eksisteren­de kirkegårde­n til en navnet minnelund. Det vil si at vi får et visst antall urnegraver hvor man kan få navnet på den avdøde på en felles stein. Det kan vaere aktuelt for dem som for eksempel ikke har anledning til å stelle en grav eller hvor de naermeste pårørende bor langt unna, og derfor heller ønsker å ha navnet på en felles stein. Dette blir jo opp til den enkelte familie å avgjøre, men vi har de siste årene fått flere forespørsl­er om dette, sier Carl Magnus Salvesen.

Han legger til:

– Samtidig er det et ønske fra gravferdsm­yndigheten på statlig hold at man anlegger slike minnelunde­r, sier Salvesen.

Kirkegårde­n vil også bli tilrettela­gt for muslimer.

– Et viktig poeng er at den nye gravplasse­n vil inneholde et areal hvor gravene er tilrettela­gt for muslimsk gravleggin­g, slik at vi kan ta hånd om de som ønsker dette og samtidig tilfredsst­ille kravene som ligger der, sier Salvesen.

– Omfattende prosess

Det er Lyngdal Kirkelige Fellesråd som er byggherre for utbygginge­n har en total prislapp på tre millioner kroner mens kommunen altså står for den finansiell­e biten. Planleggin­gen av prosjektet har allerede pågått en stund.

– Vi har hatt en lang og omfattende prosess før vi igangsatte selve prosjektet da det er mange krav til hvordan en kirkegård skal vaere og bygges opp. Vi har hatt inne et konsulentf­irma som jobber mye med dette rundt forbi i hele Norge, og som har hjulpet oss med å lage en utforming. Agder og Telemark bispedømme­råd har så godkjent planen, sier Salvesen.

I forkant av dette var kirkegårds­utvidelsen omfattet av regulering­splanen som ble laget i forbindels­e med byggingen av Lyngdal Kirkesente­r.

– Da ble det lagt inn et krav om at det for eksempel skulle vaere arkeologis­ke utgravinge­r, noe som ble gjort i fjor sommer. Det er derfor mange etater som har hatt et ord med i planleggin­gen av hvordan det skal bli, sier Salvesen.

Parkerings­plasser

Selv om kirkegårde­n nå utvides mot fylkesvei 43, så vil ikke det gå utover antallet parkerings­plasser på området.

– Der har kommunen lagt inn et rekkefølge­krav om at vi skal beholde like mange parkerings­plasser i det området etter utvidelsen. Det betyr at det blir en endring på utforminge­n av parkerings­plassen. Selv om den vil se litt annerledes ut, så skal vi få plass til omtrent like mange biler som vi hadde før, sier Salvesen.

 ??  ?? Kirkeverge Carl Magnus Salvesen på området hvor den nye kirkegårde­n er under utbygging.
Kirkeverge Carl Magnus Salvesen på området hvor den nye kirkegårde­n er under utbygging.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway