Lister

Snakket for utsettelse

Lister Nyskaping skulle aldri vaert nevnt i saksutredn­ingen

- Av Mona Wikøren

Beate Marie Johnsen (V) mente Farsund 365-saken burde ha blitt utsatt i tirsdagens formannska­psmøte.

Rådmann Ståle Manneråk Kongsvik sa at forslaget om å la Lister Nyskaping AS overta oppgaver, som Farsund 365 har ivaretatt til nå, skyldes en feiltakels­e.

– Det var en glipp, sa Kongsvik i formannska­pet da saken ble behandlet tirsdag.

Som Lister24 skrev mandag ble saksdokume­ntene til formannska­pet sendt ut tirsdag. Men mandag ble det sendt ut nye papirer med endret forslag til vedtak.

– Det skulle ikke stått noe om Lister Nyskaping i saksutredn­ingen. Papirene ble derfor sendt ut på nytt slik at dere skulle få gå gjennom papirene før møtet, sa Kongsvik.

Ville vite mer

Flere formannska­psmedlemme­r ville likevel vite mer om bakgrunnen for at det private aksjeselsk­apet i det hele tatt var nevnt i saksutredn­ingen i det opprinneli­ge forslaget. Det ba rådmannen saksbehand­ler Johan Martin Mathiassen gjøre naermere rede for.

Som kjent var kommunepla­nlegger Mathiassen en del av evaluering­sgruppen som i mars i fjor la frem sine konklusjon­er etter å ha evaluert Farsund 365. I forslaget til vedtak var blant annet at arbeidet med tilrettele­gging av naeringsar­ealer er en kommunal planoppgav­e og bør tas ut av Farsund 365-avtalen.

Det ble foreslått å ta kommunens naeringsut­viklingsar­beid ut av Farsund 365-avtalen og redusere kommunens driftstils­kudd med 700–900.000 kroner, var forslag til vedtak at avtalen med Lister Nyskaping også skulle omfatte etablererv­eiledning. Dette ble estimert til en kostnad på 100.000 kroner i forslaget.

Mathiassen forklarte at forslaget til vedtak tok utgangspun­kt i det som i mars var forslag til vedtak, men at man så nødvendigh­eten av å endre dette på grunn av anskaffels­esreglemen­tet. Som kjent ble Farsund 365-avtalen vurdert av KS som ulovlig nettopp på grunn av anskaffels­esreglemen­tet.

– Ikke tatt helt ut av lufta

Ordfører Arnt Abrahamsen (Ap), som er styremedle­m i Lister Nyskaping, tok ordet for å begrunne bakgrunnen for dette naermere.

– I januar 2018 sendte Lister Nyskaping ut et tilbud til samtlige kommuner som er deleiere av selskapet med forespørse­l om det er førstelinj­etjenester som selskapet kunne bidra løse for kommunene. Farsund har aldri reflektert over forslaget, men evaluering­sgruppa tok innspillet fra Lister Nyskaping med i sitt arbeid. Punktet er altså ikke tatt helt ut av lufta, men aldri vaert politisk dialog om dette, sa Abrahamsen.

Punktet er altså ikke tatt helt ut av lufta, men aldri vaert politisk dialog om dette.

Ikke fornøyd

Beate Marie Johnsen (V) mente saken burde ha vaert utsatt når man oppdaget at sakspapire­ne ikke var etter intensjone­n. Hun påpekte at sakspapire­ne skal sendes ut sju dager i forveien slik at partiene skal ha anledning til å diskutere sakene med sine respektive partigrupp­er.

– Og ikke alle partier har gruppemøte­r på mandager, sa hun.

Heller ikke Edmund Stave var helt fornøyd med svarene som ble gitt i formannska­pet.

– Jeg stiller meg undrende til at det skrives om samarbeid med et privat aksjeselsk­ap i saksutredn­ingen om noe noe som ikke er drøftet. Vi skulle altså i utgangspun­ktet ha stemt over noe som aldri er blitt drøftet i Farsund kommune, sa Stave.

Vi skulle altså i utgangspun­ktet ha stemt over noe som aldri er blitt drøftet EDMUND STAVE

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Rådmann Ståle Manneråk Kongsvik sa at det ikke skulle stått noe om Lister Nyskaping i sakspapire­ne.
Rådmann Ståle Manneråk Kongsvik sa at det ikke skulle stått noe om Lister Nyskaping i sakspapire­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway