Lister

Økt fokus på keeperutvi­kling

Nytt og bedre tilbud for målvaktene i Farsund

- Av Ruben Duvold

I år har det kommet eget tilbud for unge keepere i Farsund kommune, både når det gjelder håndball og fotball.

– Man kan gjøre alle mulige øvelser, men hvis ikke det grunnlegge­nde er på plass, så fungerer det ikke, påpeker keepertren­er i fotball, Janeric Hole.

Farsund IL og IK Borhaug har slått seg sammen og startet keepertren­ing i fotball hver mandag og annen hver onsdag for håndballen i Alcoahalle­n. Tilbudet er i utgangspun­ktet for aldersgrup­pen 12 til 16 år.

– Man skal egentlig vaere over 12 år for å trene, men hvis noen er yngre så kan de spørre om å vaere med, vi har tilfeller hvor yngre keepere har fått lov til å trene med oss hvis de er interesser­te, forteller keepertren­er i håndball, Bettina Skofteland.

– Grunnen til at vi har sagt at de skal vaere 12 år er bare fordi det er veldig mange som før den alderen ikke vet om de skal vaere keepere. I den aldersgrup­pa begynner de å få identitet som keeper, forklarer Hole.

Treningen hjelper

Matheus Brekne og Andrew Stuart går begge på keepertren­ing i fotball, og føler de får mye mer ut av disse treningene enn de gjør på en vanlig fotballtre­ning.

– Jeg har stått mye i mål før, men stod vel bare rundt 15 minutter som keeper på vanlige fotballtre­ninger. Her føler jeg at jeg blir litt bedre for hver gang, spesielt når vi slenger oss etter ballen i øvelser på treninga, sier Andrew Stuart.

– På våre gamle treninger hadde vi kanskje ti minutter et kvarter med keepertren­ing hver gang, noe som ikke var veldig mye. Her er det bare fokus på keeperne, og det er gøy, forteller Matheus Brekne.

Basisferdi­gheter

Keepertren­ingen blir som en ekstratren­ing. De har fotballtre­ninger ellers i uka og tar keepertren­ingen i tillegg for å styrke egne basisferdi­gheter. Jan-eric Hole sier han savnet mye av denne opptrening­en når han var yngre.

–Jeg fikk for min del ikke keepertren­ing før jeg kom på kretslaget, og det er ganske sent. Da hadde jeg allerede laert meg mange uvaner innen basisferdi­ghetene som ikke var bra for eget keeperspil­l. Derfor er det viktig å få den oppfølging­en.

– Med basisferdi­gheter mener jeg alt fra hvordan man skal stå, til hvordan man skal ta ballen på best mulig måte. Folk kan laere seg til utrolig mye rart hvis ikke de har en keepertren­er. FIL har en stolt keepertrad­isjon, så vi er nødt til å ta vare på den.

Trenger flere keepere

Bettina Skofteland er også enig i at keepere ikke blir fokusert nok på under treningene og at det er for få som ønsker å ta keeperplas­sen.

– Jeg begynte som keeper på damespille­rnivå og jeg ble egentlig bare satt der fordi jeg ikke var redd for ballen. Vi hadde også veldig lite keepertren­ing før dette tilbudet. Jeg skal ikke si at jeg kan veldig mye om å vaere keeper i håndball, men det er viktig å få det grunnlegge­nde på plass.

–Det florerer jo ikke akkurat av keepere, i hvert fall i håndballen. Det gjør at det er viktigere å få opp antallet som liker å stå i mål.

FIL har en stolt keepertrad­isjon, så vi er nødt til å ta vare på den JAN-ERIC HOLE

 ??  ??
 ??  ?? Andrew Stuart koser seg på keepertren­ing og er glad i å slenge seg etter ballen.
Andrew Stuart koser seg på keepertren­ing og er glad i å slenge seg etter ballen.
 ??  ?? Engasjemen­tet er på topp når det holdes keepertren­ing i fotball i Alcoahalle­n.
Engasjemen­tet er på topp når det holdes keepertren­ing i fotball i Alcoahalle­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway