Lister

Etterlyste svar om ansattes rettighete­r

Edmund Stave (H) og Beate Marie Johnsen (V) ville ha svar på hvilke konsekvens­er avviklinge­n av Farsund 365 vil få for de ansatte.

-

–Jeg kjenner ikke dette igjen ut fra vedtaket i kommunesty­ret. Jeg savner vesentlig dette med en ryddig prosess for de ansatte, sa Stave.

Han refererte til saksutredn­ingen og ga uttrykk for at det handler om virksomhet­soverdrage­lse ettersom Farsund 365 sine oppgaver er planlagt overtatt av kommunens administra­sjon.

– Det er ikke skrevet noe om de ansattes rettighete­r. Mye overlates til et avviklings­styre som skal ivareta aksjonaere­nes interesser i likvidasjo­nsprosesse­n, sa Stave.

Han mente at det er en svakhet i saksutredn­ingen at det ikke er tatt med en juridisk betenkning over problemsti­llingen om det er å betrakte som virksomhet­soverdrage­lse når kommunen overtar Farsund 365 sine oppgaver.

Dersom dette blir vurdert som en virksomhet­soverdrage­lse, kommer arbeidsmil­jølovens bestemmels­er til anvendelse. Av lovteksten fremgår det blant annet at overdragel­se av virksomhet til annen arbeidsgiv­er i seg selv ikke er grunn for oppsigelse eller avskjed fra tidligere eller ny arbeidsgiv­er. Videre skal det tidligere og ny arbeidsgiv­er så tidlig som mulig gi informasjo­n om og drøfte overdragel­sen med arbeidstak­ernes tillitsval­gte.

Ordfører Arnt Abrahamsen (Ap) sa at dette er hensyn som avviklings­styret må ta hånd om.

Stave og Johnsen stemte mot rådmannens forslag til vedtak om administra­tiv organiseri­ng av arbeidet med kommunens naeringsut­vikling. Det ble imidlertid foreslått at det bestilles en juridisk betenkning vedrørende spørsmålet om virksomhet­soverdrage­lse. Dette vedtaket gikk hele formannska­pet enstemmig inn for. I vedtaket heter det også at bestilling­en skal gjøres i tett dialog med avviklings­styret.

Generalfor­samlingen i Farsund 365 er fastsatt til 4. mars. Forslaget om avvikling av selskapet blir behandlet da. I utgangspun­ktet er det sittende styre som avvikler selskapet. generalfor­samlingen kan imidlertid avsette eksisteren­de styre og velge nytt styre for å ta hånd om avviklinge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway