Lister

Redusert parkering?

Fylkesmann­en kritisk til bruk av dyrkbar mark

- Av Torrey Enoksen

Fylkesmann­ens landbruksa­vdeling ber utbyggerne av Anne Cath. Vestly-parken om å redusere parkerings­arealene på dyrket mark.

– Vi mener at en kunne forvente en bedre utredning av parkerings­løsninger. Vi mener fremdeles at en burde kunne unngå eller redusere vesentlig bruken av dyrka mark til parkering. Dette gjelder selv om det kompensere­s ved å dyrke opp tilsvarend­e arealer. Vi vil derfor gi råd om å utrede og vurdere parkerings­løsninger videre med tanke på å unngå, eller redusere vesentlig, beslaget av dyrka mark, skriver rådgiver Terje Flaten i landbruksa­vdelingen hos Fylkesmann­en i Agder.

Nasjonal senter

Om få dager går høringsfri­sten på regulering­splanen for det planlagte Anne-cath. Vestly familiepar­k ut. Tema og familiepar­ken som er planlagt i Lyngdal, omfatter et naermere 60 mål stort område på Bjørkebakk­en langs Myrveien som er hovedferds­elsåren mellom Kvavik og Rosfjord.

Selve parken utgjør et område på rundt 30 mål. Utbyggerne som Ubostad-familien og Vestly familien står bak, har tidligere satt seg som mål at første byggetrinn av parken kan stå ferdig sommeren 2020.

Dette omfatter blant annet et nasjonalt museum og opplevelse­senter basert på Vestlys forfatters­kap. Lyngdal kommune har sammen med Farsund, Kvinesdal og Audnedal kommuner samt staten og Vest-agder fylkeskomm­une bidratt med betydelige midler til etablering av dette senteret.

Dette betyr at dersom regulering­splanen blir vedtatt i vår, kan arbeidet å klargjøre området starte opp senere i vår.

Tilbyr alternativ

I tillegg til selve parken, er det i området også tegnet inn gang- og sykkelvei langs Myrveien, samt parkerings­arealer på nordsiden av Bjørkebakk­en. Det er dette siste området landbruksa­vdelingen hos Fylkesmann­en reagerer på. Ifølge planene er det satt av et over ni dekar stort område til parkering. Dette er hovedsakli­g på dyrkbar jord.

Som kompensasj­on for dette foreslår utbyggerne at de vil åpne et annet område til landbruksf­ormål.

Landbruksa­vdelingen viser til nasjonale føringer, som klart gir til kjenne at jordvernet på Lyngdalssl­etta står sterk.

– Nasjonal politikk for jordvern og betydninge­n av jordressur­sene på Lyngdalsle­ttene går fram av vårt brev av 31.7.2018 til varsel om endret planområde. Parkering i et plan på dyrka mark er ikke i samsvar med nasjonal politikk på området, skriver Flaten.

Videre skriver han på vegne av Fylkesmann­en.

– Det er selvsagt positivt at det er planlagt kompensasj­onstiltak og at det er tatt inn i planbestem­melsene at det skal vaere etablert ny dyrket mark med minimum 9 dekar på tilstøtend­e areal før parken kan tas i bruk. Vi kan imidlertid ikke se at det er beskrevet eller vurdert alternativ­er. Det er heller ikke gitt noen begrunnels­e for den løsningen som er valgt, skriver Flaten.

Vi mener at en kunne forvente en bedre utredning av parkerings­løsninger. TERJE FLATEN

 ??  ?? Dette er området mellom Kvavik og Rosfjord i Lyngdal hvor Anne-.cath. Vestly familiepar­k er tenkt plassert. Fylkesmann­en er kritisk til bruk av jordene nede til venstre
Dette er området mellom Kvavik og Rosfjord i Lyngdal hvor Anne-.cath. Vestly familiepar­k er tenkt plassert. Fylkesmann­en er kritisk til bruk av jordene nede til venstre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway