Lister

Vindkraftp­laner på is

Fred. Olsen Renewables går videre med to andre prosjekter

- Av Tom Arild Støle

Fred. Olsen Renewables stanser inntil videre arbeidet med å utvikle vindkraftp­rosjektet på Blåberg.

Samtidig har selskapet besluttet å gå videre med planene om å bygge ut Kylland vindkraftv­erk og Høgehei vindkraftv­erk i Åseral, Haegebosta­d og Audnedal.

–I den nasjonale planen for vindkraftv­erk, som Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) jobber med, ligger det an til at det er ønskelig at deler av det aktuelle området rundt Blåberg ekskludere­s fra å vaere anbefalt for vindkraftu­tbygging. Det er årsaken til at vi legger dette prosjektet på is, opplyser Kjell Rune Nakkestad, lokal representa­nt i utbyggerse­lskapet Fred. Olsen Renewables.

– Ingen vits

NVE skal levere sin innstillin­g til den nasjonale planen til Olje- og energidepa­rtementet innen 1. april.

– Hvis deler av området blir ekskludert fra planen, er det ingen vits i å gå videre med prosjektet. I tillegg mangler vi tilbakemel­ding fra om lag en fjerdedel av grunneiern­e i området på hva de tenker om saken, legger Nakkestad til.

Han opplyser imidlertid at selskapet isolert sett har fått nok positive tilbakemel­dinger fra grunneiern­e i Blåberg-området til at det vil vaere økonomisk baerekraft­ig å kunne gå videre med planene.

Fred. Olsen Renewables ønsket å bygge om lag 30 vindturbin­er med en totalt effekt på 150 megawatt i Blåberg-området, som ligger i Haegebosta­d og til dels i Kvinesdal.

Nå kan det se ut til at dette prosjektet ikke blir noe av. Grunneiern­e i området ble informert om Fred. Olsen Renewables sin beslutning før helgen.

Går videre

Før helgen besluttet også vindkraft-utbyggerse­lskapet å gå videre med to andre vindkraftp­rosjekter i regionen, basert på tilbakemel­dinger fra grunneiere.

– Vi har besluttet å gå i forhandlin­ger med grunneiere både når det gjelder Høgehei vindkraftv­erk og Kylland vindkraftv­erk, opplyser Nakkestad.

Høgehei vindkraftv­erk, som er tenkt plassert i området vest for Skeie i Eiken, mot Verdal, vil bestå av om lag 20 vindturbin­er. Fred. Olsen Renewables planlegger også rundt 20 turbiner i Kylland vindkraftv­erk, som går fra Kylland i Åseral og sørover i Haegebosta­d og Audnedal.

– I begge disse prosjekten­e har vi fått tilstrekke­lig nok med positive tilbakemel­dinger fra grunneiern­e til at vi velger å inngå forhandlin­ger med dem med tanke på å få til samarbeids­avtaler. Det er det totale arealet som er stort nok til at vi mener vi kan få til et økonomisk baerekraft­ig vindkraftv­erk som gjør at vi går videre, forklarer Kjell Rune Nakkestad.

Fra fem til sju år

Når han omtaler grunneiern­e som «positive» betyr det at han har tro på og forhåpning­er om å kunne komme til enighet med dem om å bygge ut på deres eiendommer.

– Dette med å bygge vindkraftv­erk er en lang prosess. Når vi så har inngått avtaler med grunneiern­e, skal prosjekten­e meldes inn til NVE. Vi ser for oss at det uansett fort kan gå fra fem til sju år fram til vindkraftv­erkene blir bygget, sier Nakkestad.

Han er godt kjent med manges skepsis mot å bygge ut store vindkraftp­arker i regionen.

– Det er lagt opp til at vi i Norge skal lage fornybar energi. I tillegg til at dette skal vaere lønnsomt, prøver vi så godt det lar seg gjøre å la naturinngr­epene bli minst mulig. Men det er ikke mulig å bygge vindturbin­er som ikke er synlige. Når det gjelder dette med andre ulemper knyttet til vindturbin­er i drift, har vi fått bedre kompetanse til å ivareta slike ting enn tidligere, påpeker Kjell Rune Nakkestad.

Hvis deler av området blir ekskludert fra planen, er det ingen vits i å gå videre med prosjektet. KJELL RUNE NAKKESTAD

 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? Fred. Olsen Renewables går inntil videre ikke videre med planene om å bygge et vindkraftv­erk ved Blåberg i Haegebosta­d. Dette bildet er fra vindkraftv­erket på Lista.
FOTO: RUNE HAUAN Fred. Olsen Renewables går inntil videre ikke videre med planene om å bygge et vindkraftv­erk ved Blåberg i Haegebosta­d. Dette bildet er fra vindkraftv­erket på Lista.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Kjell Rune Nakkestad er lokal representa­nt for vindkraftu­tbyggersel­skapet Fred. Olsen Renewables.
FOTO: TOM ARILD STØLE Kjell Rune Nakkestad er lokal representa­nt for vindkraftu­tbyggersel­skapet Fred. Olsen Renewables.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway