Lister

Flink ungdom

Azizi fikk ros etter å ha delt sin historie

- Av Lars Erik Larsen

Azizullah Azizi fikk stående applaus etter å ha delt sin sterke historie i Eilert Sundt-aulaen onsdag.

Afghanske Azizullah Azizi kom til Norge for tre og et halvt år siden etter å ha vaert på flukt i flere måneder. Reisen han har vaert gjennom, både den fysiske gjennom Europa til Norge via kyniske menneskesm­uglere, og samtidig den mentale reisen, preger hele hans tankegods og alt han står for i dag, slik Lister skrev i vår hovedsak lørdag 9. februar. Onsdag kveld holdt Azizi foredrag i Eilert Sundt-aulaen og fortalte om reisen til Norge. Rundt 160 møtte opp for å høre hans historie og Azizi gjorde sterkt inntrykk på alle som møtte opp.

– Jeg er så stolt

–Jeg tenkte først da jeg hørte at han skulle holde sitt eget foredrag «oi, skal han virkelig utlevere sin egen historie foran så mange». Men han er bare utrolig flink i dag. Jeg er så stolt, det må jeg innrømme. Som han selv sa i foredraget, han forteller ikke bare for sin egen del, men også for alle andre som har opplevd det samme eller noe lignende.

Ordene tilhører Hans-egill Berven. Han jobbet på flyktningm­ottaket på Lista samtidig som Azizi bodde der. Etter dette har de fått et sterkt vennskap og Azizi har blant annet feiret nyttårsaft­en hjemme hos hans familie.

– Den gutten som var der ute da jeg jobbet der, kan ikke sammenlign­es med den gutten som står her i dag. I dag har han så mange venner rundt her at vi nesten må mase på ham for å få besøk, humrer Berven.

Foredraget

I foredraget tok Azizi de 160 fremmøtte med både på flukten, og hans tanker og følelser på veien mot Norge. Deretter fortalte han om hvordan det var å komme til Farsund og Lista. I løpet av timen som foredraget varte, var det både tårer og latter i Eilert Sundtaulae­n. Spesielt Azizis møte med Lista-dialekten fikk latteren fram. Etter foredraget vanket det mange hyggelige ord og varme klemmer fra de fremmøtte til foredragsh­olderen.

–Han er den fødte taler. Du skulle nesten tro han hadde gått på sånn talertekni­kk-kurs. Dette var bare helt fantastisk av en fantastisk gutt, sier Janet Staddeland til Lister.

Hovedperso­nen selv var godt fornøyd med tilbakemel­dingene og oppmøtet i aulaen.

– Det er jo gøy å høre så mange fine ord når jeg har jobbet så hardt med dette foredraget. Nå har jeg lyst til å holde foredrag videre også, først i Lyngdal og kanskje Flekkefjor­d, sier han.

Vil hjelpe andre

Azizi forteller videre at han fikk ideen om å holde foredrag fra flere.

– Det var mange som kom til meg og sa at jeg kunne hjelpe andre med å fortelle min historie og da tenkte jeg at jeg ville gjøre det. Fordi alle har hatt det vanskelig og har sine utfordring­er en eller annen gang. Du kan ikke bare glemme det, men du må klare å sette det litt vekk og gå videre. Spesielt dere her i Norge som har så mange muligheter. Det er det jeg ønsker å fortelle folk med mitt foredrag.

Som han selv sa i foredraget, han forteller ikke bare for sin egen del, men også for alle andre som har opplevd det samme eller noe lignende HANS-EGILL BERVEN

 ??  ??
 ??  ?? Azizis møte med Lista-dialekten fikk fram latteren hos mange.
Azizis møte med Lista-dialekten fikk fram latteren hos mange.
 ??  ?? Azizullah Azizi fortalte sin sterke historie i Eilert Sundt-aulaen.
Azizullah Azizi fortalte sin sterke historie i Eilert Sundt-aulaen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway