Lister

– Kulturmidl­er på toppen

Mener kommunen og idrettslag­et må samarbeide

- Av Olav Hoel

Kultursjef Jan Seland i Lyngdal mener kommunen betaler idrettslag­et langt mer enn bare kulturmidl­er.

–Jeg har stor forståelse for at idrettslag­et har behov for å signaliser­e at de har krevende driftsoppg­aver og trange budsjetter. Av artikkelen kunne det se ut som at Lyngdal kommunes bidrag til idrett i Lyngdal kun var kulturmidl­er. Dette stemmer ikke, sier Seland til Lister.

– Samarbeids­avtale

Mandag hadde Lister en sak hvor daglig leder Roger Abusland i Lyngdal Idrettslag gjerne skulle sett at kommunen bidro med til stadiondri­ften enn rundt 175.000 kroner i årlige kulturmidl­er. Ifølge Seland bidrar kommunen med mer enn det.

– Lyngdal kommune har en samarbeids­avtale med idrettslag­et som innebaerer at det i 2018 ble overført 694.000 kroner til idrettslag­et. Dette kommer i tillegg til kulturmidl­ene. Beløpet som er avsatt i 2019 er på 718.000 kroner. I dette beløpet ligger det en leie som kommunen betaler til idrettslag­et for bruk av deres anlegg. Kulturmidl­er kommer også på toppen av dette beløpet, sier Seland.

– Føler du at idrettslag­et alt i alt kommer godt ut av dagens støtteordn­inger?

– Nei, det blir feil å si. Lyngdal idrettslag har i lang tid eid og driftet et imponerend­e idrettsanl­egg på Lyngdal stadion. Dette har de klart på en svaert god måte, og det har nok bidratt til at de kommunale tilskudden­e til idrett i Lyngdal er lavere enn i nabokommun­ene hvor tilsvarend­e anlegg er et kommunalt ansvar, sier Seland.

Han er derimot klar på at det må vaere et samarbeid mellom kommunen og idrettslag­et for å sikre driften av idrettsanl­egget.

– Anleggene på Lyngdal stadion er svaert viktige for Lyngdals innbyggere, og samarbeide­t mellom kommunen og idrettslag­et må vaere rigget slik at man sikrer et godt vedlikehol­d av disse anleggene. Eventuelle økninger i tilskudd til idrettslag­et vil bli en sak for politikern­e hvis det skulle komme en søknad fra idrettslag­et, sier Seland.

– Avtale uten risiko

Daglig leder Roger Abusland i Lyngdal IL sier til Lister24 at det er helt riktig at de får inn 694.000 kroner i leieinntek­ter som gjelder kommunens og fylkeskomm­unens leie av idrettsanl­egget til kroppsøvin­g, men at dette er penger de får tilbake i form av fremleie til fylkeskomm­unen

– Avtalen er også helt uten risiko for kommunen da den inneholder en klausul om at dersom fylkeskomm­unen sier opp leieforhol­det, så kan kommunen reforhandl­e avtalen. Vi tar det for gitt at kommunen vil benytte seg av denne klausulen hvis fylkeskomm­unen avvikler leieforhol­det, sier Abusland.

Som utleier i «eiendomsse­lskapet Lyngdal IL» ser han at leieinntek­tene aldri blir netto for dem da bruk av anlegget på dagtid blant annet medfører forbruk av strøm i Fibohallen, ekstra renhold, vedlikehol­d av baner og bygninger som idrettslag­et må betale.

–De nevnte 694.000 kronene er følgelig en del av vår naeringsvi­rksomhet, og ikke å anse som en støtte. Leieinntek­tene er en del av våre inntekter til drift av anlegget, herunder også leieinntek­ter fra Lyngdal Cup, og fra gruppene i idrettslag­et. Vi har i tillegg også noe leieinntek­ter fra utleie av anlegget til arrangemen­ter i regi av private aktører.

– Avslutning­svis oppfatter jeg at vi allerede har søkt om økt driftsstøt­te fra kommunen og avventer en politisk behandling av dette, sier Abusland.

Lyngdal kommune har en samarbeids­avtale med idrettslag­et som innebaerer at det i 2018 ble overført 694.000 kroner til idrettslag­et. JAN SELAND, KULTURSJEF

 ?? FOTO: AINA REGINA EFTESTØL ?? Kultursjef Jan Seland mener kommunen bidrar med mer penger til idrettslag­et enn hva Roger Abusland i Lyngdal IL viser til.
FOTO: AINA REGINA EFTESTØL Kultursjef Jan Seland mener kommunen bidrar med mer penger til idrettslag­et enn hva Roger Abusland i Lyngdal IL viser til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway