Lister

Innstiller på lånegarant­i

-

Rådmann Norman Udland anbefaler at kommunesty­ret gir Lyngdal idrettslag selvskyldn­ergaranti for lån på 900.000 kroner til planlagte investerin­ger.

Søknaden fra idrettslag­et omhandler tilskudd/lån opptil 900.000 kroner. 7. mars behandles saken i formannska­pet før endelig vedtak fattes av kommunesty­ret.

– Kommunale garantier har en risiko. Dersom låntaker ikke betaler vil kommune sitte med ansvaret for lånet. Kommunens erfaring med stilte garanti fra 2014 til Lyngdal idrettslag tilsier at idrettslag­et holder sine forpliktel­ser. Idrettslag­et er et meget veldrevet idrettslag. Stadionanl­egget har store verdier. Risikoen for kommunen vurderes derfor som liten, skriver Udland i saksutreni­ngen til formannska­pet.

Rådmannen ønsker i denne omgang å ikke gi dette som et tilskudd til idrettslag­et.

– Tilskudd gis primaert gjennom budsjettbe­handlinger i sammenheng med økonomipla­n. Det blir da lettere å se totaløkono­mien for kommunen. Et tilskudd et år kan også fort bli et årlig tilskudd som binder opp driftsbuds­jettet. Det anbefales derfor at søknad om eventuelle tilskudd tas videre i budsjett og økonomipla­n prosessen for kommende år, skriver Udland videre.

Det heter derfor i rådmannens forslag til vedtak at «Lyngdal kommune garanterer med selvskyldn­ergaranti for lån kr 900 000,- som Lyngdal Idrettslag tar opp til sitt idrettsanl­egg. Garantien gjelder for lånets hovedstol maks 900.000 kroner med tillegg av 10 prosent av til enhver tid gjeldende hovedstol til dekning av eventuelle påløpte renter og omkostning­er.

Kommunens maksimale garantians­var kan ikke overstige 990.000 kroner. Garantians­varet reduseres i takt med nedbetalin­gen på lånet og opphører etter 20 år med tillegg av inntil 2 år, jfr. garantifor­skriften.

Idrettslag­et søkte i desember om 400.000 kroner i tilskudd til anleggsinv­esteringer, men så da ikke muligheten til å innarbeide det omsøkte beløpet i budsjett for 2019. Rådmannen ble da bedt om å undersøke muligheten­e gjennom samarbeids­avtalen mellom idrettslag og kommunen om de kan lånefinans­iere beløpet på 915.000 kroner på samme vilkår som tidligere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway