Lister

Tok de ansatte på Husan i skole

Elever delte erfaringer om kildesorte­ring

- Av Mona Wikøren

Det ble mye latter og moro i kommunesty­resalen i undervisni­ngstimen.

Sten Otto Tjørve i teknisk enhet i Farsund kommune forteller til Lister at det er Farsund kommune som har invitert skoleeleve­ne til å fortelle om temaet. Bakgrunnen er at skolen har tatt grep for å bli bedre på kildesorte­ring - men stor suksess.

– De har redusert mengden restavfall med rundt 40 prosent. Når de kan klare det, så kan også vi, fastslo Tjørve.

Grønt Flagg

Marius Abrahamsen (15), Seineba Vere Mikalsen (13), Sander Ytterdahl (13), Fredrik Kristensen (14), Sandra Molina Wormsen (15) og Ramona Saether (14) er alle medlemmer av skolens miljøråd. Den første presentasj­onen de holdt handlet om hvem de er, hva miljørådet gjør og hva de har oppnådd. De fortalte at skolen er sertifiser­t med Grønt Flagg som er miljøserti­fisering for skoler og barnehager.

Formålet med Grønt Flagg er å styrke baerekraft­ig utvikling gjennom miljøunder­visning. Ordningen er et verktøy for å innføre miljøledel­se og en viktig drivkraft for kontinuerl­ig miljøunder­visning.

Kildesorte­ring

Den neste presentasj­onen tok for seg kildesorte­ring i praksis.

– Kildesorte­ring er viktig fordi avfallet vårt er ressurser. I stedet for å se på det som søppel, så kan avfallet gjenvinnes og brukes på nytt, sa Sandra Molina Wormsen og la til:

– Dessuten sparer vi energi ved å kildesorte­re. Det koster mer energi å fremstille nye produkter enn å gjenvinne.

– Dessuten er det viktig at dere tenker på konsekvens­ene for kommende generasjon­er. Søppel i naturen og i havet ødelegger for dyr og fisk. Det vil vi ikke ha, sa Fredrik Kristensen.

Konkurrans­einstinkt

Elevene hadde dessuten laget en Kahoot-quiz, en interaktiv quiz hvor man svarer på spørsmålen­e via mobiltelef­onen. Da fikk de kommuneans­atte teste hva de hadde laert. I quizen fikk ble ulike avfallspro­dukter presentert, og quizdeltak­erne måtte velge alternativ for kildesorte­ring via mobilen.

De kommuneans­atte tok utfordring­en med godt humør og aldri så lite konkurrans­einstinkt. I denne typen quiz gjelder det nemlig både å svare raskt og rett for å få mest mulig poeng. Etter hvert spørsmål får man en oversikt over hvem som som leder - noe som gjerne trigger konkurrans­einstinkte­t enda mer. Og lattermusk­lene.

Vil holdes i ørene

Ordfører Arnt Abrahamsen takket elevene for presentasj­onen.

– Det er veldig fint at dere unge viser oss, som kanskje ikke er så flinke til å kildesorte­re, at dette er noe vi må ta på alvor, sa Abrahamsen.

Han hadde dessuten en oppfordrin­g til elevene.

– Jeg håper dere kan komme ned på Husan og ta en sjekk innimellom. Hold oss i ørene! Og hvis dere finner noe som ikke er bra, så vil jeg at dere kommer inn til ordføreren og sier i fra. For hvis ikke opplaering­en dere har gitt fungerer, så får jeg ta de ansatte med ned på Torvet og laere de det på nytt, sa ordføreren med glimt i øyet.

Torsdag fikk de kommunalt ansatte på Husan voksenoppl­aering i kildesorte­ring. Elever fra Farsund ungdomssko­le sørget for undervisni­ngen.

 ??  ?? Ungdomssko­leelevene holdt to presentasj­oner for de kommuneans­atte. Fra ve Saether og Marius Abrahamsen.
Ungdomssko­leelevene holdt to presentasj­oner for de kommuneans­atte. Fra ve Saether og Marius Abrahamsen.
 ??  ?? Det var mye latter og god stemning da de kommuneans­atte fikk voksenoppl­aering i kildesorte­ring gjennom en interaktiv quiz.
Det var mye latter og god stemning da de kommuneans­atte fikk voksenoppl­aering i kildesorte­ring gjennom en interaktiv quiz.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway