Lister

Folkekirke­n må slankes

-

Du har lest om de tidligere. Men det må gjentas til kjedsommel­ighet. Folkekirke­n må slankes. Kanskje «blårussen» burde gå gjennom de kirkelige strukturer for å redusere kostnadene? For det ser ikke ut til at kirkerådet makter det. Det utvider i isteden for å redusere stillinger. Men lokalmenig­hetene som er folkekirke­ns baerebjelk­e sliter! De mangler ressurser til å løse sine oppgaver.

Slankingen må derfor tas på toppen, i kirkeråd og på bispedømme­kontorene. Her gjøres det mye dobbeltarb­eid. Men ingen vil innrømme det. Bispedømme­rådene er arbeidsgiv­ere bla for prestene og utnevner dem. De vil ikke gi fra seg ressurser. Det ønsker heller ikke fellesråde­ne som har arbeidsgiv­eransvaret for andre kirkelige ansatte som organister og kateketer og diakoner. Og for å vise hvor komplisert det hele er - enkelte menigheter med god økonomi ansetter medarbeide­re som de trenger! Men vi kan nok bare drømme om en enklere forvaltnin­g. Kirken er som kjent et gammelt hus. Men den vil ikke bestå i fremtiden hvis det ikke er økonomi til å drive den!

Det hjelper ikke å klage til staten. For nå står kirken på egne ben. Og medlemmene vil ikke bidra til midler til en organisasj­on som ikke har evnen til å tilpasse seg virkelighe­ten!

I september er det menighetsr­ådsvalg. Mange får i disse dager spørsmål om å stille som kandidater. Flere takker sikkert nei pga andre gjøremål. Tiden strekker rett og slett ikke til. Noen har kanskje fått med seg menigheten­es dårlige økonomi og opplever rådene som nei-råd. For de har ikke midler til å vaere en ressurs for barn, unge og eldre i naermiljøe­t! Og siden kirken på grunnplane­t er kirkens fremtid, må den menigheten­e få de nødvendige driftsmidl­er. Da må kirken på topplan slankes. Så enkelt er det, men samtidig så vanskelig for den kirkelige eliten, Kirkerådet og bispedømme­rådene!

Knut Sand Bakken,

pensjonert prest

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway