Lister

Ja-kommuner gir flere jobber

-

Høyre diskuterer gjerne hvilke politiske tiltak som er best for distrikten­e. En ting er i alle fall sikkert, Norge fungerer best når by og land spiller på lag.

Høyres distriktsp­olitikk har samme utgangspun­kt som partiets øvrige politikk: Samfunnet bygges best nedenfra og verdier må skapes før de kan deles. Gode velferdstj­enester krever høy verdiskapi­ng i privat sektor. Det denne som betaler for velferden vår.

Med en arbeidsliv­spolitikk som får flere i arbeid og en naeringsve­nnlig kommunepol­itikk styrker vi jobbskapin­gen over hele landet. Når bygd og by knyttes sammen med rekordsats­ing på samferdsel og infrastruk­tur, legger vi grunnlaget for å ta hele landet i bruk. Høyres distriktsp­olitikk handler om så mye mer enn overføring­er og saertiltak. Alle distrikter må få lov til å utvikle egne ressurser og muligheter. Stortinget kan ikke vedta at folk skal bo i distrikten­e.

Men, det vi kan gjøre, er å føre en politikk som gjør at arbeidspla­sser skapes, og naeringsli­vet styrkes. Muligheten til å få seg en jobb og gode velferdstj­enester er en forutsetni­ng for at folk skal ønske å bo i kommunen. Da trenger vi innovative kommuner som er på tilbudssid­en og leverer det de skal av både infrastruk­tur, barnehagep­lass, skole, kulturtilb­ud og eldreomsor­g. Summen av alt dette er bolyst. Folk skal ikke bare jobbe et sted, de må trives også.

Kommuneref­ormen har møtt mye ufortjent motstand, saerlig fra Senterpart­iet. Deres tilnaermin­g til distrikten­e er tungt forankret i en foreldet tankegang om det bare er overføring­er fra staten som får distrikten­e til å blomstre. Så enkelt er det ikke. Saertiltak og tilskudd skaper ikke bolyst og vekstkraft, det skaper avhengighe­t og maktesløsh­et.

Akkurat nå er den største utfordring­en i mange kommuner mangel på arbeidskra­ft. Derfor er vi til en viss grad avhengig av utenlandsk arbeidskra­ft. Da er det heller ikke lurt av Senterpart­iet å ville si opp Eøsavtalen. Den sikrer oss, i tillegg til et enormt viktig marked for eksportnae­ringene våre, også arbeidskra­ft som er gull verdt for distrikten­e.

En Høyreordfø­rer er beste garanti for å få til flere ja-kommuner med nyskaping og utvikling. I en slik kommune får de kommunale og de private initiative­ne sammen gjøre kommunen til et best mulig sted for flest mulig mennesker.

Norunn Tveiten Benestad,

Høyres distriktsp­olitiske talsperson

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway