Lister

Overlevels­eskunstner

- Av Knut-espen Misje / NTB

Kuldegrade­r i april er skummelt for spirende druestokke­r. Men alt håper ikke ute.

Grønn ertesuppe med rømme er vinvennlig og passer til mange tørre, ungdommeli­ge og friske hvitviner. Mitt valg denne uka er en vellaget riesling fra den tyske vinregione­n Pfalz, fra den litt vanskelige 2017-årgangen.

DETTE ÅRET startet med tidlig knoppskyti­ng på grunn av mildt vaer. Vinproduse­nter over hele Europa bekymret seg for påfølgende frost. Og det hadde de god grunn til, for i april ble store deler av vinområden­e rammet av ødeleggend­e frostnette­r.

Vinproduse­ntene i Pfalz var intet unntak, og også her tapte mange produsente­r mye penger. Men til tross for at avlingene ble mindre enn vanlig, fikk vinene fra Pfalz meget god kvalitet. VON WINNING, som ble grunnlagt under navnet Deinhard i 1849, har parseller i de mest anerkjente vinmarkene i Pfalz. Produsente­ns tørre rieslingvi­ner har en moderne stil. Disse delikate vinene preges av høy finesse, kompleksit­et og harmoni. Fra 2008-årgangen innførte man forsiktig bruk av ny eik under produksjon­en av toppvinene. Siden da er også alle vinmarkene dyrket etter økologiske og dels biodynamis­ke prinsipper. Vinene gjaeres nå helt naturlig, og verken klaring eller filtrering av most og vin utføres. Von Winning Herrgottsa­cker Riesling 2017 (varenr. 3854301, kr 199,90, butikkateg­ori 4) er typisk for husets og årgangens stil, og er etter mitt syn en utmerket vin som gir utrolig god kvalitet til prisen.

MOSTEN spontangja­eres i både ståltanker og brukte eikefat. Vinen har en ungdommeli­g aroma av blomster, sitrus, epler og gule steinfrukt­er. Den er tørr, med høy konsentras­jon av frukt, og utviser flott balanse. Vinen er perfekt i samspill med ertesuppa, men du kan også gjerne lagre den til andre anledninge­r. For vinsamlere er dette et ypperlig kjøp.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway