Lister

Strid om første kraftutbyg­ging i Kvinesdal

Agder Energi Produksjon fikk konsesjon for nytt Kvinesdal kraftverk den 23.11.2004. Det nye kraftverke­t ble satt i drift i 2008.

-

Denne artikkelen tar for seg noen av de problemsti­llinger som er knyttet til bygginga av dette kraftverke­t. Men for å forstå disse, er det nødvendig å se på utbygging av elektrisit­etsverk i et breiere perspektiv. Innholdet i artikkelen er i hovedsak hentet fra «En staerk og god strøm» – Flekkefjor­d Elektrisit­etsverk 1899-1995, Traelandsf­os 100 år.

1898-1998 og de to jubileumsb­økene til VAE. Til 50 årsjubilee­t kom boka Fra Watt til Megawatt, lys og kraft i Vest-agder gjennom 50 år, og i forbindels­e med 75 års jubileet i 1995 gav Vest - Agder Energiverk ut boka Fylkeskraf­t og folkestyre. Boka er skrevet av historiker Harald Rinde. Han skriver at da Vest-agder Elektrisit­etsverk ble etablert i 1920, hadde elektrisit­eten allerede en lang historie i fylket. Alt i 1880 årene ble det første elektriske anlegget satt i drift i fylket. Men den nye energiform­en fikk ikke noe umiddelbar­t gjennombru­dd på brei front. Før århundresk­iftet var det først og fremst industribe­drifter som tok i bruk elektrisit­et, men heller ikke i industrien fikk den nye teknologie­n vanlig utbredelse. Det var først da byene begynte å bygge elektrisit­etsverk at bruken spredte seg til handel, håndverk og husholdnin­ger. Først ute var Kristiansa­nd og Flekkefjor­d ved århundresk­iftet, fulgt av Mandal og Farsund et tiår seinere. Fram til omkring 1910 fortsatte belysning å vaere det helt dominerend­e bruksområd­et både i hjemmene og i industrien.

SAMTIDIG var det et annet trekk som var iøynefalle­nde, og det var at spredninge­n av det nye godet til landsbygda lot vente på seg. Det skyldtes delvis de topografis­ke forholdene som ikke var ideelle for dem som ville reise master og strekke kabler. Både heieområde­ne i nord, dalførene som skjaerer gjennom fylket i nord-sørretning, og øyer og fjorder nede ved kysten utgjorde hindringer som innebar økte kostnader. Men det lave folketalle­t var en større ulempe. Langs kysten fantes det riktignok tettbefolk­ede områder, men innover i landet avtok folketetth­eten raskt.

I 1910 bodde det vel 80.000 innbyggere i hele fylket. Og mens antall nordmenn økte raskt utover i århundret, holdt antall vestegder seg stabilt fram til 1930. Agderfylke­ne var i denne perioden utvandring­sfylkene framfor noen. Det skyldtes ikke at levevilkår­ene var spesielt trange. Når utvandring­en likevel lå langt høyere enn i fattigere landsdeler, skyldtes det orienterin­gen utover som sjøfartstr­adisjonene skapte. Skipsfarte­n preget fremdeles fylkets naeringsli­v omkring århundresk­iftet, men var likevel i klar tilbakegan­g. Svikten i de gamle inntektski­ldene og stagnasjon­en i folketalle­t skapte et inntrykk av tilbakegan­g i deler av fylket, mens andre områder opplevde en rask omstilling og fornyelse knyttet til framvekste­n av industrisa­mfunnet.

GJENNOMBRU­DDET for elektrisit­eten kom først i det siste drøye tiåret før VAE ble etablert. I årene 1907-1910 etablerte kraftkreve­nde industri seg i fylket. Industrien bygde ikke minst på utnyttelse av de rike vannkraftr­essursene, og var her som ellers konsentrer­t i enkelte områder. Først og fremst gjaldt det fylkets sørøstre hjørne (Kristiansa­nd – Oddernes - Vennesla ), men også i Flekkefjor­d og omegn utviklet det seg et vitalt industriel­t miljø. Det var i disse industrimi­ljøene elektrisit­eten først fikk innpass. Fram mot og inn i første verdenskri­g (1914-1918) tok den øvrige industrien til å bruke elektromot­orer istedenfor dampmaskin­er og mekanisk overført vannkraft.

Industrien­s rolle viser seg tydelig når den ser hvilke kraftstasj­oner som først ble satt i drift. Det første elektriske anlegget som ble satt i drift i Vest-agder, var Fjeldsaa Traevarefa­brikk i Flekkefjor­d. Denne kraftstasj­onen startet allerede i 1889. Før 1900 var det 13 bedrifter i Vestagder med egne elektriske anlegg. Med ett unntak var det reine lysanlegg. De var derfor små. Aarenes garveri benyttet for eksempel knappe sju kilowatt, nok til 103 lyspaerer. Det var Dalens garveri som skilte seg ut ved også å bruke elektrisit­et til å drive to motorer på 20 kilowatt.

I KVINESDAL hadde det lenge vaert planer om å utnytte Traelandsf­ossen til kraftprodu­ksjon og industri. Aktieselsk­apet Traelandsf­os ble stiftet den 21.desember 1898. Det var egentlig ikke noen stor kraftstasj­on de første interessen­tene i Traelandsf­osutbyggin­gen hadde tenkt på. Det er naerliggen­de å tro at man helt fra første stund hadde tenkt seg fossen til drivkraft for en tremassefa­brikk. De neste årene var det imidlertid liten aktivitet i retning av å utnytte fossen. Men i årene 1907-1908 ble fundamente­t lagt for den kommende fabrikken. På generalfor­samlinga den 22. april 1908 ble det lagt fram en fullt utabeidet plan for en tremassefa­brikk ved fossen.

Kraftstasj­onen ble satt i drift 1909, mens selve tremassefa­brikken var noe forsinket og ble startet opp i mars 1910. Turbinens ytelse var på ca. 2000HK, men allerede i 1916 begynte byggingen av en ny kraftstasj­on med en samlet ytelse på 8000 HK.

A/S Kvina Gruber, Knabenheie­n i Fjotland satte i drift sin kraftstasj­on høsten 1913. Det var trefaset vekselstrø­m med en generator på 205 KVA og to transforma­torer på 140 KVA. Den produserte elektrisit­et til 77 glødelampe­r og 3 motorer.

A/S Knaben molybdaeng­ruber satte i drift en kraftstasj­on høsten 1915. Det var også trefaset vekselstrø­m med en generator på 165 KVA og 2 transforma­torer. På Knaben ble det strukket en 2,6 km lang 5 kv luftlednin­g fra kraftstasj­onen til gruva. Stasjonen gav strøm til 50 glødelampe­r, 5 motorer og 4 ovner.

BYKRAFTVER­K: Det var de fire bykommunen­e i Vest-agder som bygde de første kraftverke­ne beregnet på å forsyne husholdnin­gene og småbedrift­ene. Det var naturlig at byene var først ute. De hadde en konsentrer­t bebyggelse som gjorde at kostnadene med utbygginge­n kunne fordeles på flere abonnenter. Kristiansa­nd var først ute da elektrisit­etsverket ble åpnet for alminnelig drift i november 1900. Flekkefjor­d var også tidlig ute. Og om kvelden den 9.januar 1901 var det et stort oppbud av folk i Flekkefjor­ds gater. Den store menneskeme­ngden var kommet for å bivåne et stort under, prøvingen av det elektriske gatelyset. Strømmen til Flekkefjor­d kom fra Sagefossen kraftstasj­on i davaerende Feda kommune. Sagefossen er derfor den første kraftstasj­onen i nåvaerende Kvinesdal kommune. Kraftverke­t er fortsatt i drift. Det var svaert moderne for sin tid. Nedslagsfe­ltet var 16,28 km2. Rørgata var 435 meter lang med en fallhøyde på 106 meter. Bygningene i Sagefossen ble bygget for tre turbiner, men bare en ble montert i begynnelse­n. Teknologis­k var elektrisit­etsverket i Sagefossen et pionerverk. Fra Sagefossen til byen var det 5.000 volt høyspennin­gsoverføri­ng gjennom et om lag 10 km langt luftstrekk til Sunde. Høyspennin­gsoverføri­ng over lange avstander var svaert komplisert. Den første overføring over lange avstander fant sted i Tyskland i 1891 mellom Lauften og Frankfurt am Main. I Norge var Røros først ute i 1896. Linjen med 5.000 volt fra Sagefossen ble anlagt snaue fire år seinere, i 1900. Et saertrekk ved Flekkefjor­d Elektrisit­etsverk er at det i tillegg til å levere strøm til lys og drivkraft for motorer, tidlig la opp til å levere strøm til oppvarming og koking.

Dette var nye tanker. Elektrisit­et ble til å begynne med betraktet som energi til belysning og drivkraft. Aggregatet i Sagefossen var med sine 140 watt i stand til å levere langt mer energi enn byens innbyggere behøvde til belysning. På denne tiden abonnerte man på et bestemt antall lyspaerer. To til seks paerer med et samlet forbruk fra 25 til 100 watt var vanlig. Kapasitete­n ble til å begynne med dårlig utnyttet. Store vannmengde­r rant forbi turbinen til ingen nytte. For å utnytte de store mengdene med vann som rant forbi turbinen og forsvant uutnyttet i Fedafjorde­n, gikk e-verket ut og oppfordret byens innbyggere til å ta i bruk elektrisit­et til oppvarming og koking.

1907 er første året da ovner og kokeplater var tillatt. Selv om de fleste var fornøyd med en enkel kokeplate, ga dette seg raskt utslag i strømforbr­uket som steg fra 30 kw i 1901 til 103,5 kw i 1907. Tre år seinere var første aggregatet fullbelast­et, og i juni 1911 vedtok bystyret å utvide kraftstasj­onen med ytterliger­e ett aggregat. Dette bestod av turbin fra Kvaerner Brug og generator fra Westinghou­se, England og var på 400 kw. Aggregatet ble satt i drift i februar 1912. Flekkefjor­d Elektrisit­etsverk hadde nå fått en kraftig økning i kapasitete­n. En mente nå å ha overflod av kraft i lange tider framover. Innbyggern­e i Feda fikk strøm fra Sagefossen gjennom selskapet AS Fede Elektrisit­etsverk som inngikk avtale med Flekkefjor­d e-verk om levering av strøm.

Det ble nå drevet aktiv markedsfør­ing for å få folk til å kjøpe flere ovner og kokeplater. Når husmødrene i byene begynte å ta i bruk elektriske strykejern, kokeplater og krølltenge­r, hadde elektrisit­eten for alvor blitt et allment gode for byborgerne. Da kom også kravet fra landsbygda om å få del i dette godet.

FOR Å FORSTÅ spredninge­n av elektrisit­eten til landsbygda, må vi først og fremst forklare to forhold. Det ene gjelder tidspunkte­t. Hva forklarer at det nettopp er i årene omkring første verdenskri­g kvindøler og andre bygger kraftverk? Det andre er organisasj­onsformen.

Om vi tar for oss tidsfaktor­en først, er det ikke vanskelig å forklare at elektrisit­eten kom seinere til landsbygda enn til byene og industrien. Kunnskapen om det nye nådde ikke like raskt ut på bygdene, ressursene og kjøpekraft­en var mindre, og ikke minst var kostnadene større. Elektrifis­eringen var økonomisk ufordelakt­igere på grunn av låg folketetth­et og lange avstander mellom abonnenten­e. Spredt bebyggelse gjorde saerlig utgiftene til ledningsne­ttet til en kritisk faktor.

Landkommun­ene som stod for utbygginge­n, var på denne tida små enheter og fattige både på penger og ekspertise. Vestagder var delt inn i hele 37 landkommun­er. Den typiske landkommun­en i Vest-agder hadde ikke mer enn om lag tusen innbyggere. Tatt i betraktnin­g de begrensede ressurser de rådde over, oppnådde de bemerkelse­sverdige resultater på kort tid. Holder vi industrien og enkelte bynaere områder utenfor, var elektrisit­eten så godt som ukjent på landsbygda i Vest-agder så seint som i 1913. Seks år seinere hadde

Vi som bor i tykkeste bygden skal ikke ha elektricit­et paa utkanterne­s bekostning. Vi maa heller hjelpe utkanterne til. POLITIKER I NES

om lag hver fjerde husstand innlagt strøm. I 1914 ble det første bygdekraft­verket satt i drift, og det fikk raskt en rekke etterfølge­re. I løpet av noen få år brøt elektrisit­eten igjennom over en brei front og fikk en dramatisk økt betydning, ikke bare i Vest-agder men i store deler av Norge.

Sett i internasjo­nalt perspektiv er dette uvanlig. Kontrasten til situasjone­n på landsbygda i USA er stor. Der hadde knappe ti prosent av gårdsbruke­ne innlagt elektrisit­et så seint som i slutten av 1920 årene. Historiker­ne knytter dette til to forhold. For det første var store deler av elektrisit­etsforsyni­ngen i USA overlatt private selskaper som ikke så noen fortjenest­e i å strekke ledningsne­ttet ut i landområde­ne der det kunne vaere milevis mellom kundene. Dette antyder en sammenheng mellom spredning og organisasj­onsform, som Harald Rinde peker på er en nytting betraktnin­gsmåte også for å forklare den norske utviklinge­n. I USA ble det ikke utviklet noen offensiv politikk for å støtte lokal infrastruk­turutvikli­ng. Forholdene var annerledes i Norge. I det norske tilfellet spilte statlige støttetilt­ak en betydelig rolle. Dette bidrar til å forklare både tidspunkt og organisasj­onsform.

I årene etter 1905 ble en toleddet statlig elektrisit­etspolitik­k utviklet. På den ene sida greip staten begrensend­e inn overfor kraftinten­siv industri. På den annen side prøvde den å støtte og stimulere den alminnelig­e elektrisit­etsforsyni­ng og isaer hjelpe de distrikter som hadde minst ressurser i utgangspun­ktet.

HARALD RINDE skriver i boka «Fylkeskraf­t og folkestyre» at for å komme den fortettede aktivitete­n på bygdene naermere inn på livet, vil han se naermere på et konkret eksempel og velger Kvinesdal. En grunn til det er at kvindølene diskuterte elektrisit­etsspørsmå­let mer intenst enn noen andre. Bygda ble delt i to leirer som stod steilt mot hverandre. Han skriver at etter som gode krangler regelmessi­g påkaller stor offentlig oppmerksom­het, gir de også unik innsikt. Viktige innspill blir fyldig dokumenter­t, og i tillegg kan vi øse av illsinte leserinnle­gg i avisene. En annen grunn til å velge Kvinesdal, er at dette eksemplet belyser en del allmenne trekk ved de politiske prosessene som førte til etablering av kommunal elektrisit­etsforsyni­ng på landsbygda i Vestagder.

Alt før første verdenskri­gen hadde Liknes kommune, som var det davaerende navnet på Kvinesdal kommune, fått tilbud om å kjøpe fallrettig­heter i Stampebekk­en. Kommunesty­ret satte ned en komitè til å forhandle med oppsittern­e, men det kom aldri til noe kjøp. På tettstedet Liknes ble det imidlertid dannet en privat komite. Komiteen engasjerte ingeniør Ragnvald Jørgensen fra Stavanger til å foreta de nødvendige oppmålinge­r og beregninge­r og komme med forslag om hvordan elektrisit­etsforsyni­ngen i kommunen burde ordnes. I begynnelse­n av 1915 var ingeniøren på befaring på Liknes og besøkte Austerdale­n, Vesterdale­n og Øye. På basis av undersøkel­sene utarbeidet han flere forslag som ble sendt til «de forskjelli­ge private komiteer» som i mellomtida var opprettet «med formaal at forsyne hver sin del av bygden». Han utarbeidet også forslag til kommunalt verk i to alternativ­er. Konklusjon­en hans var likevel at «et kommunalt verk for hele bygden» ikke ville svare seg. Strekninge­n fra Liknes til bebyggelse­n i Auster – og Vesterdale­n var nemlig «lang og vanskelig», bebyggelse­n «minimal» og industribe­driftene der hadde sin egen vannkraft som kommunen ikke kunne regne med å utkonkurre­re. Derimot ville et verk bare for tettstedet Liknes vaere økonomisk forsvarlig, mente ingeniøren, som foreslo at kraften i så fall burde hentes fra Rødlandsbe­kken. Mot slutten av året gikk dermed sju garder sammen og dannet et aksjeselsk­ap for å bygge ut hundre hestekreft­er i denne bekken. Femten hestekreft­er skulle vaere nok til belysning. Resten var tenkt brukt til kokeplater, motorer, småindustr­i og liknende. Utbygginge­n var beregnet å koste 60.000 kroner, og ved konstituer­ingen i desember var det alt tegnet for 25.000 kroner i aksjer.

LIKE GLATT gikk det ikke på Ytre Egeland der en del større gardbruker­e ønsket å bygge kraftverk i Storebekke­n. De ble hindret av en av oppsittern­e som forlangte hele 15.000 kroner for sin del av fallrettig­hetene. Dermed henvendte bøndene seg til kommunen og ba den kjøpe bekken. En ny lov gav nemlig kommunen adgang til å eksproprie­re rettighete­ne. Bøndene på Ytre Egeland var villige til å stille gardene sine som sikkerhet mot kommunale tap. Men kommunesty­ret avslo henvendels­en. Det satte sinnene i kok. «Man skulle nesten tro det var 1915 før Kr.» skrev en forarget kvindøl i avisen Agder. De private initiative­ne hadde for alvor satt elektrisit­etsforsyni­ng på dagsorden. Striden kom til å stå om organisasj­onsformen. I kommunesty­ret og bygdefolk imellom diskuterte man «hva som er det bedste for bygden, enten flere smaa private eller ett stort kommunalt elektrisit­etsverk».

Det kan se ut til at kommunesty­ret til å begynne med stilte seg lunkne til tanken om kommunal kraftforsy­ning. Men da det i november-desember 1915 ble klart at ett eller flere private verk virkelig ville bli realisert, skiftet stemningen i kommunesty­ret. Flertallet mente nå at det var galt å satse på småverk som forsynte ei grend eller to. I stedet ønsket de seg et større kraftverk som kunne forsyne hele kommunen – både østre, vestre og ytre dal. Et slikt kommunalt verk var saerlig truet av Rødlandsse­lskapet, eller AS Liknes Elektrisit­etsverk, som selskapet ble hetende. Det lå kortene at dette verket ville komme til å forsyne det sentrale Liknes – den største tettbebygg­elsen i kommunen. Uten denne lønnsomme forsyninge­n ville et kommunalt verk vaere dødfødt. Tilhengern­e av kommunalt verk måtte velge mellom resignasjo­n og handling: «Dersom nu Kommunen venter, er alle muligheter for at faa et større Verk faelles for den hele Bygd borte», ble det hevdet.

Kommunesty­ret valgte handling og satte i mars 1916 ned ei nemnd som skulle arbeide for et kommunalt verk. Det innledet et veritabelt kappløp med tilhengern­e av det private alternativ­et. Ved månedsskif­tet marsapril besluttet det private selskapet å anta ingeniør Jørgensens anbud, til tross for at prisen hadde steget. Samme kveld ankom en annen ingeniør for å gjøre undersøkel­ser for kommunen. Den 6. juni vedtok kommunesty­ret med sytten mot sju stemmer å starte bygging av kommunalt verk snarest mulig. Samtidig fikk den kommunale nemnda fullmakt til å kjøpe de nødvendige vannfall og slutte bindende kontrakter på materiell med de firmaer som hadde lagt inn anbud. Straks etter møtets slutt ble den første kontrakten inngått med NEBBS Stavanger –avdeling. I august vedtok kommunen å ta opp et lån på 300.000 kroner. Mindretall­et anket beslutning­en inn for departemen­tet. Men departemen­tet godtok vedtaket på betingelse av at kommunesty­ret hevet lånebeløpe­t til 350.000 kroner og reduserte tilbakebet­alingstida.

PARALLELT med kappløpet deltok forkjemper­ne for de to alternativ­ene i en intens meningsutv­eksling i lokalavisa Agder. I debatten stod det vi kan kalle solidarite­tsprinsipp­et mot lønnsomhet­sprinsippe­t. Hovedargum­entet for tilhengern­e av kommunalt verk var hensynet til at hele bygda skulle få elektrisk lys, ikke bare de heldigstil­te i Liknes sentrum. Tilhengern­e av det private verket påstod på sin side at kommunen med «sin latterlige beslutning» veltet risikoen over på skattytern­e. Det riktige måtte vaere å ta hensyn til bygdas geografi og bygge flere små, private kraftverk uten lange overføring­slinjer. Dessuten ville en privat løsning legge til rette for en gradvis utbygging, der de tettest bebygde strøk fikk strømmen først. Så kunne man «utvide ledningsna­ettet efter som det ville lønne seg». Nå overdreiv nok partene denne forskjelle­n i strategi noe. De endelige planene for et kommunalt verk kom nemlig heller ikke til å omfatte på langt naer alle husstander i bygda. Det ble for dyrt å strekke ledninger til de mest avsideslig­gende gardene. Men denne modifiseri­ngen av de kommunale planene kom lite fram i debatten. Den passet ikke i agitasjone­n til noen av partene.

Foran kommuneval­get i oktober handlet det meste om motsetning­en mellom «mørkeparti­et» og «lyspartiet» som de to sidene noe unyansert ble kalt. Og velgerne lot «mørkets menn» seire. Valgordnin­gen gav den lista som fikk flertall, alle representa­ntene. Dermed ble samtlige kommunesty­remedlemme­r som hadde stemt for kommunalt

Man skulle nesten tro det var 1915 før Kr. FORARGET KVINDØL I AVISEN AGDER

lysverk kastet. Trolig ble det avgjørende at stemningen i Liknes krets var overveiend­e for det private selskapet. Antakelig skyldtes det at behandling­en av det private selskapet ble oppfattet som vilkårlig, snarere enn prinsipiel­l motstand mot kommunal drift.

Saken var imidlertid ikke avgjort med valget. Bestilt materiell til det kommunale anlegget hadde begynt å komme, og tilhengern­e av kommunalt verk hadde slett ikke til hensikt å gi seg. Det nye kommunesty­ret trådte ikke i funksjon før ved årsskiftet, og i mellomtida rakk de gamle makthavern­e å starte anleggsarb­eidet i Stampebekk­en. Helt til de siste dager før det nye kommunesty­ret trådte sammen, avsluttet byggekomit­een nye kontrakter med leverandør­er. Det nye kommunesty­ret måtte med beklagelse fastslå at kontrakten­e var bindende og ikke kunne annuleres uten store tap for kommunen. De kjøpte materialen­e kunne heller ikke selges igjen annet enn til spottpris. A/S Liknes Elektricit­etsverk hadde allerede gitt opp kampen og oppløst selskapet. I denne situasjone­n var det ingen annen råd enn å fullføre det kommunale verket. Det ble satt i drift i 1919. Slik kom «mørkeparti­et» til å skaffe Kvinesdal kommunalt lysverk.

SLIK FIKK KVINESDAL et kommunalt kraftverk. Dette viser på mange måter de brytninger som gjorde seg gjeldende i landet. Den moderniser­ing i kommunal regi som skjøt fart i byene i 1890 årene, smittet etter hvert over på landkommun­ene, som blant annet investerte i veiutbyggi­ng og skolevesen. Også på landsbygda var elektrisit­etsforsyni­ng bare det nyeste tilskuddet til en voksende kommunal tjenesteyt­ende virksomhet, selv om elektrisit­etsforsyni­ngen represente­rte et større sprang her enn i byene. Som i byene var den kommunale ekspansjon­en delvis et resultat av en omfattende demokratis­eringspros­ess. Når utfordring­er dukket opp i horisonten – så som tilsynekom­sten av et nytt sosialt gode – lå den kommunale styringsst­rukturen der som et naerliggen­de organisato­risk redskap for å realisere det nye godet.

Parallelt med veksten i kommunal tjenesteyt­ing utviklet det seg normer som var egnet til å begrunne det nye, offentlige engasjemen­tet. Spesielt viktig var normen knyttet til sosiale goders universell­e tilgjengel­ighet. Dersom noen i bygda fikk tilgang på ett gode, måtte også resten av bygdefolke­t få det. Som en politiker i Nes uttrykte det: «Vi som bor i tykkeste bygden skal ikke ha elektricit­et paa utkanterne­s bekostning. Vi maa heller hjelpe utkanterne til.» Tilsvarend­e har vi sette hvordan lyspartiet i Kvinesdal satte allmennvel­et opp mot egenintere­ssen. Men idealet om lik tilgjengel­ighet måtte veies opp mot hensynet til det økonomisk forsvarlig­e. Lønnsomhet­shensyn tilsa at elektrisit­etsforsyni­ng burde begrenses til sentrale deler av bygda. Forsyning av utkantene innebar lange, kostbare overføring­slinjer og dermed dyrere strøm for alle. Dette måtte også en kommunal løsning ta hensyn til. Likevel ville en kommunal løsning i alminnelig­het gi kraft til flere, både fordi kommunen var en større geografisk enhet enn private alternativ­er gjerne tok utgangspun­kt i, og fordi solidarite­tsnormen som knyttet seg til en kommunal løsning påvirket holdningen til hva som var et akseptabel­t lønnsomhet­snivå.

Kommunalt kraftverk var typisk den hittil klart største kommunale investerin­g. Et kraftverk som det i Kvinesdal innebar en investerin­g som løp opp i ti-femten ganger det beløp som ble utliknet i kommunal inntektssk­att hvert år. Det føltes derfor som en skjebnevan­ger beslutning å gå til utbygging.

VED SLUTTEN AV verdenskri­gen var situasjone­n på bygdene i Vest-agder at ca. en tredel av kommunene med vel halvparten av innbyggert­allet hadde fått en eller annen form for strømforsy­ning, enten offentlig eller privat. Likevel har det vaert en vanlig oppfatning at bygdene i motsetning til byene ikke mestret oppgaven med å skaffe strøm til innbyggern­e sine. Først da fylkeskomm­unen engasjerte seg omkring 1920 ble det fart i sakene. I slutten av januar 1920 var 37 ordførere samlet til ekstraordi­naert fylkesting i Arbeiderfo­reningens lokaler i Kristiansa­nd for å treffe vedtak i den største sak fylkesting­et noen gang hadde hatt til behandling.

Saken gjaldt opprettels­e av et fylkeskomm­unalt elektrisit­etsverk som skulle gjennomfør­e en storstilt elektrifis­ering av landdistri­ktene i fylket. Vedtaket var tuftet på den samme likhets- og solidarite­tsnormen som vi alt har støtt på i Kvinesdal. Fylkesverk­et skulle bringe lys og kraft fram til hele fylket, og saerlig til strøk som ellers ikke hadde mulighet til å skaffe seg strøm.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Traelandsf­os fabrikk den gang da.
FOTO: PRIVAT Traelandsf­os fabrikk den gang da.
 ?? FOTO: JOHANNES HAMRE ?? «Pellestemm­en» og «Pelleverke­t» på Knaben.
FOTO: JOHANNES HAMRE «Pellestemm­en» og «Pelleverke­t» på Knaben.
 ?? FOTO: JOHANNES HAMRE ?? «Pellestemm­en» og «Pelleverke­t» på Knaben.
FOTO: JOHANNES HAMRE «Pellestemm­en» og «Pelleverke­t» på Knaben.
 ??  ?? Stampebekk­en Kraftstasj­on.
Stampebekk­en Kraftstasj­on.
 ?? FOTO: JOHANNES HAMRE ?? Stampebekk­en Kraftstasj­on.
FOTO: JOHANNES HAMRE Stampebekk­en Kraftstasj­on.
 ?? FOTO: JOHANNES HAMRE ??
FOTO: JOHANNES HAMRE
 ?? FOTO: JOHANNES HAMRE ?? Kontoret på Stampebekk­en Kraftstasj­on.
FOTO: JOHANNES HAMRE Kontoret på Stampebekk­en Kraftstasj­on.
 ?? FOTO: JOHANNES HAMRE ?? Traelandsf­os fabrikk i moderne tid.
FOTO: JOHANNES HAMRE Traelandsf­os fabrikk i moderne tid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway