Lister

Skulket skolen for klimaet

To sjetteklas­singer ved Farsund barneskole valgte å droppe skolen i én dag for å gå rundt i byen å vekke oppmerksom­het rundt klimasitua­sjonen.

- Av Ruben Duvold

Helle Albrektsen og Gia Louise M. Fallon som går i sjette klasse på Farsund barneskole gikk fredag frem og tilbake i byen med en plakat full av søppel, for å vise hvor dårlige folk er til å ta vare på klimaet i verden. Jentene sier de håper slike streiker kan gjøre at man tar miljøet litt mer på alvor.

– Alle kan gjøre litt. Det kan faktisk hjelpe ganske mye hvis mange nok blir med på å gjøre det. Folk kan vaere vegetarian­ere eller veganere, de kan resirkuler­e, spare på strøm og reise litt mindre, for å nevne noe.

– Jeg tror faktisk hele byen har hørt oss, så det er bra. Vi roper hva folk kan gjøre for å hjelpe klimaet og hva som kan bli konsekvens­ene i verden hvis man ikke gjør noe, forteller Gia Louise.

Denne bevegelsen ble startet av svensken Greta Thunberg fra Stockholm som i fjor valgte å droppe skolen hver fredag for å demonstrer­e utenfor riksdagen i hovedstade­n. Stemmen hennes ble hørt av flere hundre tusen rundt om i hele verden og den da 15 år gamle jenta har blitt verdenskje­ndis.

Thunberg har nå blitt 16 år og reiser rundt i verden for å vaere med på protester mot miljøet og holde taler foran tusenvis av mennesker. Denne fredagen var hun i Hamburg hvor flere tusen demonstran­ter hadde møtt opp for å slå et slag for miljøet.

Helle og Gia Louise har lenge vaert opptatt av miljø, men de tok en del inspirasjo­n fra Thunberg når de valgte å gjøre dette.

– Vi så på supernytt at Greta Thunberg streiket i Sverige og vi ble helt klart inspirert av det.

– Vi var på biblioteke­t med skolen en dag, også så vi veldig mye søppel langs veien når vi var på vei tilbake. Etter vi koblet det opp med hva Greta hadde gjort, så tenkte vi at det ikke er noen som streiker i Farsund, og da tok vi initiative­t til å gjøre det, sier Gia Louise.

Veldig mange har vaert støttende til at de velger å gjøre dette, men jentene er klare på at de hadde gått ned til byen uansett hva folk sa.

– Vi hadde sannsynlig­vis gjort dette uansett. Vi sendte melding til laereren vår som ønsket oss lykke til og foreldrene våre ga oss også lov, så det er bra.

– Hvis vi dropper skolen så gjør vi det for noe vi tror på, og med en beskjed vi virkelig har lyst til å få frem til folk. Vi kommer ikke til å stoppe. Hvis ikke noe blir gjort så har vi lyst til å gå flere ganger. Dette blir nok ikke siste gangen

 ??  ?? Gia Louise M. Fallon og Helle Albrektsen gikk fredag rundt i Farsund og prøvde å fortelle folk hva som kan gjøres for å forbedre klimaet.
Gia Louise M. Fallon og Helle Albrektsen gikk fredag rundt i Farsund og prøvde å fortelle folk hva som kan gjøres for å forbedre klimaet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway