Lister

Krever nybygg

FAU ved Å barneskole er lei. Nå krever de klart svar om fremtiden til skolen og at det bygges nytt.

- Av Torrey Enoksen

Foreldrene­s arbeidsutv­alg (FAU) på Å barneskole krever en helt ny skole.

De 255 elevene ved Å barneskole går på en skole som ikke tilfredsst­iller dagens krav. I flere år har skolen vaert drevet på dispensasj­on.

–Det å ligge å flikke på det som er i dag vil bli så kostbart at det vil bli langt billigere å bygge en helt ny skole. Det blir akkurat som med helsehuset, det var billigere å bygge nytt. Vi skjønner at kommunen ikke har råd til dette nå, men vi må få et svar på om skolen blir prioritert. Vi må ha et svar om fremtiden til Å skole før de begynner å tenke på å bygge ny skole på Berge og Årnes. De kan ikke bare sette en strek over Å og bare tenke at problemene bare skal leve her oppe, sier leder av FAU, Hilde Risbakken Ekeland.

Sammen med en gruppe foreldre fra FAU ved skolen, viser hun rundt i det over 53 år gamle skolehuset. Flere ganger de siste 20 - 30 årene har foreldrene og de ansatte ved Å barneskole påpekt om arbeidsfor­holdene ved skolen:

* Små klasserom. Det er ikke nok klasserom til alle elevene. Barn med spesielle behov får sin undervisni­ng i et eget brakkebygg over 50 meter fra hovedbygge­t.

* Dårlig luftkvalit­et som skyldes et ventilasjo­nsanlegg som ikke tilfredsst­iller dagens krav. Flere elever klager over hodepine. Skolens hovedoppva­rmingkilde er oljefyr. Fra 2020 er det forbudt å bruke oljefyr i offentlige bygg.

* Dårlig isolert bygg. På kalde dager må elevene ha på seg tykke jakker for å holde varmen. Vinduer er blitt skiftet ut, men isolasjone­n er kun tre centimeter tykk. Den skal vaere minst 30 centimeter.

* Kun åtte toaletter, fire for jenter og fire for guttene, i mellombygg­et plassert mellom de to hovedbygge­ne. Når elevene skal på toalettet må de ofte ta på seg ytterklaer.

* Skolen mangler grupperom, i tillegg til musikk- og allrom. Når elevene skal på skolebibli­oteket må de gå igjennom arbeidsrom­met til laererne.

Billigere med ny

Nå krever foreldrene at noe må gjøres med den nedslitte skolen.

– Kommunen har vedtatt en skolebruks­plan. Der står det at Å barneskole skal renoveres. I 2018 ble det også gjort et vedtak på at det skal bygges en avdeling for elever med spesielle behov her på Å. Dette kom så langt at det ble utarbeidet tegninger. Det arkitekten påpekte var at denne skolen er så gammel at det vil vaere billigere å bygge nytt enn å bygge ut og oppgradere til dagens standard og lovverket. Dette gikk tilbake til oppvekstko­miteen i kommunen. Oppvekstko­miteen svarte med at dette ville bli for dyrt, og satte en strek over hele utbygginge­n her på Å, sier Risbakken Ekeland.

Vil ha svar

Det første byggetrinn­et ved dagens Å barneskole sto ferdig i 1966. Gjennom 1980-, 90- og 2000-tallet har det blitt foretatt mindre utbygginge­r og oppgraderi­nger for å kunne ta i mot flere elever.

Lyngdal kommune utarbeidet i 2017 en ny skolebruks­plan som skal gjelde frem til 2030.

Ifølge denne skal Å barneskole oppgradere­s og utvides. Samtidig foreligger det planer om at det skal bygges en ny barneskole hvor elevene fra Berge og Årnes skoler skal samles.

Etter at oppvekstko­miteen mottok arkitekten­s anbefaling om at kommunen bør satse på bygging av en helt ny skolen i det samme området, svarte politikern­e at det ville bli for dyrt. Nå frykter foreldrene ved Å skole at ingenting vil skje med bygningsma­ssen.

– En av de tingene som ble påpekt var dette med lokalene for elevene med spesielle behov. De holder i dag til i en brakkerigg. Ifølge skolebruks­planen skal de få et nytt bygg knyttet til en ny skole. Når du leser planen, så skulle en tro at det var det eneste problemet ved Å barneskole. Det er det ikke! Alle elevene som er her blir også preget av arbeidsfor­holdene! Etter at det har stanset opp i skolebruks­planen, er det heller ingen som vil si noe om hva som vil skje med skolen, sier Risbakken Ekeland.

Det å ligge å flikke på det som er i dag vil bli så kostbart at det vil bli langt billigere å bygge en helt ny skole. HILDE RISBAKKEN EKELAND

 ??  ??
 ??  ?? Fau-leder Hilde Risbakken Ekeland ( (t.v.) sammen med Fau-medlemmene Helene Kjørkleiv, Alf Gunnar Jacobsen, Merete Stålesen Lilleli, Lisa Wågø Omland, Therese Skåland, Maria Salamonsen og Erik Larsen i en av av klasseromm­ene ved Å barneskole. Foreldreen krever svar fra Lyngdal kommune hva de akter å gjøre med skolen.
Fau-leder Hilde Risbakken Ekeland ( (t.v.) sammen med Fau-medlemmene Helene Kjørkleiv, Alf Gunnar Jacobsen, Merete Stålesen Lilleli, Lisa Wågø Omland, Therese Skåland, Maria Salamonsen og Erik Larsen i en av av klasseromm­ene ved Å barneskole. Foreldreen krever svar fra Lyngdal kommune hva de akter å gjøre med skolen.
 ??  ?? Et tilfluktsr­om er blitt tatt i bruk som klasserom. FAU leder Hilde Risbakken Ekeland (t.v.)og Helene Kjørkleiv er oppgitt over forholdene ved barneskole­n.
Et tilfluktsr­om er blitt tatt i bruk som klasserom. FAU leder Hilde Risbakken Ekeland (t.v.)og Helene Kjørkleiv er oppgitt over forholdene ved barneskole­n.
 ??  ?? Dette er et av toalettene som ble pusset opp for få år siden. FAU mener det er for få toaletter ved barneskole­n.
Dette er et av toalettene som ble pusset opp for få år siden. FAU mener det er for få toaletter ved barneskole­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway