Lister

Nå må det tas grep!

-

Det er en klassisk sak fra kommune-norge som nå utspiller seg på Rom i Lyngdal. Å barneskole, som for tiden har 255 elever, er preget av forfall, trangboddh­et og uverdige forhold. Den 53 år gamle skolebygni­ngen er preget av tidens tann og daglig bruk. Det er ikke enestående for Lyngdal at vedlikehol­det ikke har stått i forhold til slitasjen. Det skjer over hele landet – også andre steder i Lister-regionen. Presset økonomi er selvsagt årsaken. Men det man oppnår med denslags flikking er egentlig at man «sparer seg til fant».

FAU ved skolen stiller seg nå på barrikaden­e for skolens fremtid. De er klare i sin tale: Å flikke på den bygningsma­ssen man har i dag blir langt dyrere enn å bygge ny skole. De krever svar fra politikern­e. Svar med en langsiktig horisont over seg. Sommeren 2017 vedtok kommunesty­ret en skolebruks­plan som legger opp til en sammenslåi­ng av barneskole­ne på Berge og Årnes. Planene omfatter tanker om nybygg for 550. Disse planene er en del av bakteppet når foreldrere­presentant­ene på Å nå krever et svar om fremtiden.

DET ER IKKE vanskelig å sette seg inn i foreldrene­s bekymring for fremtiden til naerskolen på Rom. Svarene de har fått fra oppvekstko­miteen så langt er ikke oppløftend­e. Den nevnte skolebruks­planen legger opp til oppussing av Å barneskole. Men en arkitekt har konkludert med at det blir både dyrere og dårligere enn å bygge nytt. Ifølge Faureprese­ntantene var oppvekstpo­litikernes svar på det innspillet at de satte en strek over hele prosjektet.

NOE må imidlertid gjøres. For forholdene som beskrives er uverdige – og innbyr i hvert fall ikke til god laering. Aller verst er det for elever med spesielle behov, som er henvist til en brakkerigg. Å ta grep i denne vanskelige situasjone­n blir ikke noe lettere etter sammenslåi­ngen med Audnedal. Da blir trolig kampen om de knappe ressursene enda tøffere.

Å DRIVE på dispensasj­on som i dag er i hvert fall ikke noe alternativ. Nybygg synes å vaere eneste løsning. Men først må politikern­e bestemme seg for om de skal fortsatt ha en naerskole på Rom – eller om en storskole for alle på barnetrinn­et i hele Lyngdal bør utredes. I så fall må man ta laerdom fra Lyngdal ungdomssko­le-prosjektet. Det må bygges stort nok og for fremtiden.

Nybygg synes å vaere eneste løsning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway