Lister

Kan ha rett på jobb

Uavklarte forhold kan gjøre avviklings­tyret handlingsl­ammet

- Av Mona Wikøren

De ansatte i Farsund 365 vil kunne ha rett på jobb i Farsund kommune, men de er ikke forberedt på å overta forpliktel­sene.

Et av de store spørsmålen­e i Farsund 365-saken på det nåvaerende tidspunkt, er om det er snakk om virksomhet­soverdrage­lse når kommunen tar over oppgavene som Farsund 365 har ivaretatt. Dersom det er virksomhet­soverdrage­lse, vil de ansatte, både fast ansatte, midlertidi­g ansatte og deltidsans­atte, ha rett på å beholde jobbene og/eller tilbys andre stillinger.

Bestiller vurdering

Dette punktet har det vaert lite diskusjon rundt, selv om det er en problemsti­lling som er tatt opp både gjennom lovlighets­klage på kommunesty­rets vedtak, samt ved at flere politikere har etterlyst en konsekvens­utredning før vedtakene er blitt fattet.

I formannska­pets møte 26. februar foreslo Edmund Stave (H) at saken sendes tilbake til administra­sjonen for utredning av en juridisk betenkning om dette er en virksomhet­soverdrage­lse. Staves utsettelse­sforslag falt med 5 (Ap, 2 KRF, Frp, Sp) mot 2 (H, V) stemmer.

Lars Tjelland (Frp) fremmet så følgende forslag: «Det bestilles en juridisk betenkning vedrørende spørsmålet om virksomhet­soverdrage­lse. Prosessen gjennomfør­es i tett dialog med avviklings­styret.»

Allerede undersøkt

Farsund 365 har imidlertid allerede fått en juridisk gjennomgan­g av dette temaet. Det fremgår av et referat fra et dialogmøte som fant sted mellom Farsund kommune og Farsund 365 den 27. februar. Av referatet fremgår det at konklusjon­en av denne juridiske vurderinge­n er at det er snakk om virksomhet­soverdrage­lse.

En konsekvens av virksomhet­soverdrage­lse er at kommunen som arbeidsgiv­er overtar forpliktel­sene for de ansatte og foretar drøfting med de ansatte som forutsatt i arbeidsmil­jøloven.

Ikke forberedt

Av referatet fremgår det i tillegg at Farsund kommune ikke er forberedt på å overta forpliktel­se for de ansatte i Farsund 365, og at kommunen forventer at drøftingen­e skal foretas av avviklings­styret.

Det står videre at Farsund kommune ikke har planer om å bestille noen juridisk betenkning, slik formannska­pet har innstilt på, før etter at kommunesty­ret behandler forslaget i sitt neste møte 14. mars.

I møtet mellom Farsund 365 og Farsund kommune påpekte Farsund 365 viktighete­n av at den juridiske vurderinge­n foreligger før kommunesty­rets møte. Hvis ikke dette er gjort, må avviklings­styret avvente en avklaring av om det er snakk om virksomhet­soverdrage­lse før de kan gå i gang med oppsigelse­r av ansatte og oppsigelse av avtaler.

– Ellers vil en oppsigelse vaere ulovlig, skriver referenten­e Hilde Rullestad (styremedle­m av Farsund 365 frem til 4. mars 2019) og Patricia Hartmann (daglig leder i Farsund 365 frem til 4. mars 2019) i referatet.

Handlingsl­ammet

Avviklings­styret kan altså bli handlingsl­ammet på dette punktet inntil disse forhold er avklart.

–Dette er bekymringe­r som vi forsto Farsund kommune nå tar til seg etter vårt møte, skriver Rullestad og Hartmann.

Styret i Farsund 365, som ble avsatt av generalfor­samlingen på mandag, mener at de ansattes interesser ikke er ivaretatt slik kommunesty­ret forutsatte i sitt vedtak den 13. desember i fjor.

Per i dag har selskapet følgende ansatte:

Patricia Hartmann, naeringssj­ef

Pål Hals, daglig leder for Lista Fyr og Besøkssent­er våtmark Lista

Jonas Langbråten, naturveile­der

I tillegg har selskapet flere som er ansatt som sesongarbe­idere som vekter Elin Salvesen og ti turistvert­er.

 ??  ?? Patricia Hartmann er naeringssj­ef og daglig leder.
Patricia Hartmann er naeringssj­ef og daglig leder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway