Lister

Konsekvens­er av virksomhet­soverdrage­lse

-

På nettsiden til arbeidsret­tsadvokate­r.no står det følgende om konsekvens­er av virksomhet­soverdrage­lse:

«Dersom man står overfor en virksomhet­soverdrage­lse i arbeidsmil­jølovens forstand, vil konsekvens­en vaere at de ansattes lønns- og arbeidsvil­kår overføres til ny arbeidsgiv­er. Imidlertid kan en ansatt reservere seg mot at arbeidsfor­holdet overføres til ny arbeidsgiv­er. Slik reservasjo­n må tilkjenneg­is skriftlig innen en viss frist, jf. aml § 16-3. Ved slik reservasjo­n vil den ansatte kunne oppnå en fortrinnsr­ett til ny ansettelse hos tidligere arbeidsgiv­er i begrenset periode.»

Videre står det følgende om overtallig­het, altså for mye arbeidskra­ft: «Ved en virksomhet­soverdrage­lse vil det ofte oppstå en over-tallighets­situasjon, dvs. at ny arbeidsgiv­er har mer arbeidskra­ft enn det han har bruk for. Ny arbeidsgiv­er vil da kunne gjennomfør­e rasjonalis­ering gjennom oppsigelse­r i lys av arbeidsmil­jølovens alminnelig­e regler. De overførte ansatte vil i en slik situasjon ta med seg ansiennite­t opparbeide­t hos tidligere arbeidsgiv­er.

I forbindels­e med virksomhet­soverdrage­lse har både tidligere og ny arbeidsgiv­er plikt til å informere og drøfte overdragel­sen med så vel tillitsval­gte som ansatte, jf. §§ 16-5 og 16-6.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway