Lister

Byens bratteste

Her er stigningen på nesten 30 prosent

- Av Åse Astri Bakka

Stigningen er nesten 30 prosent i den bratteste bakken i bykjernen.

Hvilken av bakkene i bykjernen i Farsund er brattest? Dette spørsmålet har Farsuynd Byforening hatt lyst til å finne svaret på. Det har de nå fått med god hjelp fra ordfører Arnt Abrahamsen, som spurte Lister oppmåling om faglig assistanse for å finne svaret.

Det er mange bratte bakker å ta av, men den aller bratteste er .... Hejdes gate!

Brukt kart

Ifølge geodataing­eniør Kjell Cato Heskjestad har Hejdes gate mellom 25–29 prosent stigning på det bratteste. Den midlere stigningen i gaten er 22 prosent.

– Hva betyr «midlere stigning»?

– Midlere stigning er stigningst­allet til den rette linjen mellom et punkt i bunnen av bakken, og et punkt i toppen. Tallet er lett å beregne ut fra kommunens kartgrunnl­ag, men sier ingenting om bakkens forløp mellom punktene, forklarer Heskjestad.

Lister oppmåling har ikke vaert fysisk ute for å måle stigningen i de forskjelli­ge bakkene.

– Vi har kun beregnet stigningst­allene fra kartkoordi­natene vi har tilgjengel­ig, opplyser Heskjestad.

Forbehold

Maks-stigning er også beregnet ut fra kommunens kartgrunnl­ag.

– Dette er noe vanskelig å kvalitetss­ikre på kontor. Vi må derfor ta noen forbehold om maks-stigning for disse bakkene, jeg betrakter tallene kun som veiledende, sier geodataing­eniøren.

– De oppgitte maks-stigningen­e er over en avstand på cirka fem meter eller mer. De oppgitte tallene vil jo avhenge av hvor man definerer bakkens bunn og topp, og over hvor lang strekning man regner det bratteste partiet, så dette er ingen absolutt fasit. Vi må også ta forbehold om feil i kartgrunnl­aget, forklarer han.

– Ikke overrasket

Det er flere som har foreslått nettopp Hejdes gate som bykjernens bratteste. Også ordfører Arnt Abrahamsen holdt en knapp på denne.

– Jeg tenkte nok mest på Hejdes gate som den bratteste, men var langtfra sikker på det, før jeg så målingene; så da ble jeg heller ikke overrasket, sier han.

– Kommunen har foreløpig ikke tenkt på hva vi vil bruke infoen til, men å markedsfør­e dette eventuelt på samme måte som trappene, kan vaere en ide! mener ordføreren.

Styreleder Gøril Onarheim i byforening­en synes det er veldig moro at vi endelig har fått bekreftet hvilke bakke som er brattest.

– Jeg vil, til neste styremøte, ta med informasjo­nen og så vil vi diskutere om det kan vaere en morsom måte å markere dette på. I alle fall kan vi orientere de som har adresse Hejdes gate om at de bor i byens bratteste bakke, sier hun.

 ?? FOTO: RUBEN DUVOLD ?? Skal du trene bakkeløp, kan noen turer opp og ned Hejdes gate få pulsen opp.
FOTO: RUBEN DUVOLD Skal du trene bakkeløp, kan noen turer opp og ned Hejdes gate få pulsen opp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway