Lister

Tapte søksmål i retten

Tidligere vingårdeie­r krevde 700.000 i erstatning

- Av Tom Arild Støle

Nå har Lister tingrett kommet med dommen, som gir gårdens nye eier mer eller mindre fullt medhold.

Tvangssalg

Gårdens nye eier er pålagt å refundere Kvelland Vingård AS ved styrets formann 11.353 kroner i strømkostn­ader, som vingårdens aksjeselsk­ap hadde betalt. Dette var et forhold gårdens nye eier i retten erkjente å ha misforståt­t i sin dialog med strømlever­andøren.

Tingretten skriver i dommen, som avisen Lister har fått tilgang til at gårdens nye eier har fått medhold i det vesentlige, og anses for å ha vunnet saken.

I tillegg til at Kvelland Vingård AS ikke har fått medhold i sitt erstatning­skrav på over 700.000 kroner, er aksjeselsk­apet også dømt til å betale sakskostna­dene til gårdens nye eier, på henholdsvi­s 4.520 kroner for behandling i forliksråd­et og 69.650 kroner for tingretten.

Vingården på Kvelland i Lyngdal, som er blitt bygget opp av Knut Helge Thompsen, ble solgt på tvangssalg i januar 2017 for 2,8 millioner kroner, under halvparten av taksten, til en nabo.

Den tidligere gårdeieren mente reglene i forbindels­e med overdragel­sen ikke ble fulgt, og gikk til politianme­ldelse både mot Lister tingrett,

Først i november 2017 ble eiendelene hentet og fjernet av Kvelland Vingård AS, regulert gjennom avtaler fremforhan­dlet av de to partenes advokater.

Aksjeselsk­apet, med Knut Helge Thompsen i spissen, hevdet at gårdens nye eier hadde ødelagt og skadet mange av eiendelene, og at det var årsaken til erstatning­skravet. Gårdens nye eier kjente verken til at eiendeler var blitt borte eller skadet.

Lister tingrett skriver i dommen at man ikke finner det sannsynlig­gjort at det oppsto tap eller skade på eiendeler tilhørende Kvelland Vingård AS som den nye eieren kunne holdes erstatning­sansvarlig for.

– Oppkonstru­erte

Tingretten peker også på forholdet om at eiendelene først ble hentet over åtte måneder etter at den nye eieren hadde overtatt eiendommen.

–Knut Helge Thompsen har forklart at det ble ventet så lenge med å hente eiendelene på grunn av manglende formelle avklaringe­r med namsmyndig­hetene, samt fordi han var redd for selskapets opplysning­sregistre, men for retten fremstår disse problemsti­llingene som oppkonstru­erte, heter det i dommen, ført i pennen av sorenskriv­er Robert Versland.

Retten peker også på at det ble kvittert på at at alle eiendelene ble hentet 17. november 2017, uten noen form for merknader eller forbehold.

Avisen Lister kjenner til at det 27. februar ble åpnet konkurs i boet til Kvelland Vingård AS. Kristiansa­nd tingrett har berammet skiftesaml­ing 4. april.

Den tidligere eieren av Kvelland Vingård gikk til sak mot ny eier, og krevde over 700.000 kroner i erstatning.

 ??  ?? Kvelland Vingård er ikke lenger en vingår
Kvelland Vingård er ikke lenger en vingår

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway