Lister

Kvinners stemme må bli hørt

- Hilsen Anne Rita Meberg, President Lister soroptimis­tklubb

I et land hvor mange av våre øverste ledere er kvinner, er det lett å glemme at i store deler av verden har kvinner ingenting de skulle ha sagt ved et forhandlin­gsbord. Vi markerer 8. mars for å vise at vi støtter medsøstre som hever stemmen.

Tidligere i år lanserte regjeringe­n sin nye handlingsp­lan for kvinner, fred og sikkerhet. Her rettes søkelyset på kvinners deltagelse i fredssamta­ler, og det blir slått fast at kvinners evne og mulighet til å delta i freds- og sikkerhets­innsats henger sammen med kvinners livssituas­jon og i hvilken grad kvinners rettighete­r ivaretas.

– Derfor er det naer sammenheng mellom vår innsats på området kvinner, fred og sikkerhet og arbeidet med menneskere­ttigheter, herunder arbeidet for kvinners rettighete­r og likestilli­ng, står det i handlingsp­lanen.

Det er gledelig at Norge gjennom planen skal jobbe enda mer systematis­k med kvinner, fred og sikkerhet. For mange steder er det ikke selvsagt at kvinner blir tatt med når politiske beslutning­er skal tas.

I forbindels­e med lanseringe­n av handlingsp­lanen fortalte flere kvinner at de hadde opplevd å bli invitert med, bare for å oppdage at grunnen var at arrangøren kunne krysse av på listen at «kvinner har deltatt». Vi er enig med utenriksmi­nister Ine Søreide Eriksen som har presisert at det ikke er nok at kvinner sitter ved fredsborde­t. Kvinner må kunne bringe frem tanker, idéer og bli hørt.

Norske soroptimis­ter arbeider for å bedre levekår for kvinner og jenter, og vi er en global stemme for kvinner. Sentralt i vårt arbeid er menneskere­ttighetene, likestilli­ng og myndiggjør­ing. Med et verdensbil­de i stadig endring, mener vi det er viktigere enn noen gang å stå opp for like rettighete­r.

Organisasj­onen vår har talerett i FN. I offisielle møter i ulike Fn-organer taler vi kvinners sak. I skriftlige uttalelser løfter vi fram kvinners synspunkte­r. I møte med delegater og representa­nter sørger vi for at saker blir belyst fra kvinners standpunkt. Og i debatter og dialoger kjemper vi for at stemmene til kvinner og jenter skal bli hørt.

Bli med og gi en stemme til de som ikke kan snakke for seg selv.

Hvis du er interesser­t i å vite med om Soroptimis­torganisas­jonen eller bli med i klubben vår i Lister, kan du lese om oss på nettsiden www. soroptimis­tnorway.no eller ta kontakt med undertegne­de.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway