Lister

– Vil gi noe tilbake til Kvinesdal

- Av Bjørn Hoel

Mannen som sier dette er Steven Esser, opprinneli­g fra Nederland, men som nå bor i Kvinesdal. Siden slutten av januar har hans nystartede Kvinesdal Brettspill­klubb arrangert spill-kvelder en gang i uka, i et undervisni­ngslokale i Kvinesdal-hallen.

– Da jeg flyttet tilbake til Kvinesdal i 2015, etter å ha jobbet noen år i Rogaland, fant jeg ut at det ikke fantes noen brettspill-klubb her. Det tok litt tid før jeg fikk plass og tillatelse, men nå har klubben vaert operasjone­ll siden 28. januar, fortsetter Esser.

Han opplyser at Kvinesdal kommune har sponset ham med gratis lokale.

– Det er jeg veldig glad for. Her er det flere bord og stoler, og dessuten er det varmere her enn ute. Og vi har colaautoma­t, smiler Esser.

MÅTEN DET fungerer på er at folk som ønsker å vaere med, tar med seg spill hjemmefra.

– Om man ikke har, så er det helt greit. De som kommer kan selv bestemme hvem de vil spille med. Når det er flere er det mulighet for at flere kan spille samtidig, i grupper, sier han.

På noen av kveldene har det vaert fem-seks personer på det meste, men ifølge Esser er potensiale mye større. Han jobber hele tiden med å få flere med. Blant annet bruker han Facebook for å spre budskapet.

I det daglige driver Steven Esser med markedføri­ng, noe som kommer godt med i arbeidet med å få flere interesser­te i brettspill.

– Jeg vil ikke si at det jeg driver med er en mot-reaksjon mot digitale spill. Det hender jeg også spiller på digitale plattforme­r. Men man blir fort litt innelåst. For meg er det det sosiale som er viktigst. Som innflytter er det ikke alltid så enkelt å treffe andre. Samtidig er det også laererikt, og man laerer å tenke strategisk, understrek­er han.

SOM EN naer medspiller i brettspill­klubben har han Christina Tjørve.

– Jeg synes det er mye bedre å vaere her å spille sammen med Steven eller andre, fremfor å sitte hjemme å føle seg innestengt. Det kan fort bli litt ensomt. Og så vil jeg gjerne vaere med å støtte opp om dette initiative­t. Jeg håper vi blir flere etter hvert, sier hun.

Tjørve har også måttet laere seg å spille nye spill.

– Forrige gang prøvde jeg et for meg nytt spill. Den første gangen vant jeg mot ham, og tenkte at dette kom til å bli lett. Men så vant han den andre, tredje og fjerde gangen, humrer hun.

AT STADIG flere får øynene opp for tradisjone­lle brettspill viser også den saken avisen publiserte 31. januar i år. Der kunne vi fortelle at kvindølen Jan Egil Omdal, far til Jannicke, som omkom i en trafikkuly­kke for noen år siden, har tatt initiativ til å lage et trafikksik­kerhetsspi­ll, som antakelig vil vaere tilgjengel­ig i butikkene til høsten.

– Brettspill, som andre typer spill, er nå på full rulle inn i dagligstue­n til mange familier. Vårt valg om å gå brettspill­veien fremfor digitalise­ring begrunnes i først omgang med det sosiale samvaeret og de gleder man kan skape rundt dette, sa Omdal.

– Med disse brettspill­kveldene ønsker jeg å gi noe tilbake til Kvinesdal, samtidig som jeg også har behov for å treffe folk.

 ??  ?? Initiativt­aker Steven Esser ønske gjennom disse brettspill-kveldene å gi noe tilbake til Kvinesdal. Her er spiller han mot Christina Tjørve.
Initiativt­aker Steven Esser ønske gjennom disse brettspill-kveldene å gi noe tilbake til Kvinesdal. Her er spiller han mot Christina Tjørve.
 ??  ?? Flere av spillene er svaert fargerike og kreativt laget.
Flere av spillene er svaert fargerike og kreativt laget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway