Lister

Slik blir motorveien

Slik blir veien mellom Lyngdal og Mandal

- Av Torrey Enoksen

– Vi tror vi skal bli enige med alle kommunene, offentlige etater og grunneiere om hvor veien skal legges. Vi har god dialog med politiske miljøer. Per nå posisjoner­er en seg litt i forhold til mulige traseer. Når vi nå leverer dette forslaget, og folk får satt seg inn i materialet med faktagrunn­laget, har vi et godt grunnlag for samtaler. Jeg håper vi kan bli enige, sier prosjektle­der for planleggin­g på ny E39, Håkon Lohne til regionavis­en Lister.

Broer og tunneler

Torsdag formiddag la Lohne sammen med kommunikas­jonsleder Nils Bernt Rinde fra Nye Veier frem forslaget for hvor strekninge­n Mandalselv­a - Herdal kan bli lagt.

Strekninge­n fra Herdal, hvor krysset til Lyngdal og omkringlig­gende kommuner blir lagt, til Mandal, vil bli på vel 26 kilometer. Strekninge­n vil bestå av flere tunneler og bruer.

– Vi må innrømme at området veien er tenkt lagt i er svaert kupert. Vi er bort i mot allergiske mot tunneler, og har jobbet hardt for å unngå tunneler. Etter som området er spekket med landbrukso­mråder, kulturland­skap og drikkevann­skilder i tillegg til lokale friluftsli­vsinteress­er, har vi kommet til et forslag som vi mener er godt, opplyste Lohne til forsamling­en i kommunesty­resalen i Lyngdal.

Fra Herdal og østover legger det statlige veiselskap­et opp til at veien krysser Optedalen på en opp til 40 meter høy bro opp til Flaten.

Derfra foreslås det at veien legges i dagen bak bebyggelse­n ved Lene, før veien legges i en naermere 2,9 kilometer lang tunnel fra Lene til Bjelland i nordenden av Osestadvan­net og videre mot Faksevanne­t i Lindesnes.

Over Audnedalen, naermere bestemt Skofteland, vil kjørebanen bli ført på en av Norges høyeste broer.

Ved Blørstad i Lindesnes kommune planlegges et kryss med ny tilførsels­vei til Tredal og dagens E39. Lenger øst, naermere bestemt ved Sodland, vil broen over Mandalselv­a få en seilingshø­yde på opp mot 40 meter.

Foreløpig er investerin­gene beregnet til naermere sju milliarder kroner.

Kortere og billigere

Nye Veier mener forslaget deres med å legge veien lenger inn i landet vil bli rimeligere enn om en hadde fulgt Statens vegvesens opprinneli­ge forslag til plassering av veien. Vegvesenet ville legge den nye veien om dagens tre felts-strekning ved Fardal og videre over en høybro sør for Vigeland før veien ville bli ført inn i landet og treffe den planlagte broen over Mandalselv­a.

–Vi har anslått at den samfunnsøk­onomiske besparelse­n ved å legge veien lenger inn i landet er 1,5 milliarder kroner, fortalte Lohne.

Drikkevann

Det som har vaert en av de store utfordring­ene i planleggin­gen, er innspill fra både Lindesnes og Mandal kommuner. Ikke minst har naerheten til drikkevann­skildene til de to kommunene ført til at utredninge­n har tatt lenger tid.

En annen utfordring er Lindesnes kommunes ønske om et kryss ved Stiland som kan kobles opp mot en ny fylkesvei til til Udland og videre til Spangereid.

Nye Veier mener dette vil koste naermere 900 millioner kroner, og ønsker ikke å bygge ut dette krysset. Dersom Lindesnes kommune setter seg på bakbeina og forlanger kryss, kan utbygginge­n bli utsatt.

– Vi har konkludert med at det ikke er en samfunnsøk­onomisk god løsning, men vi har valgt å regulere inn dette krysset, sier Lohne.

Dersom Lyngdal, Lindesnes og Mandal kommuner godkjenner Nye Veiers forslag til plassering av nye E39 i løpet av året, kan oppstart på sju milliarder­s-prosjektet skje i 2021. Vi tror vi skal bli enige med alle kommunene, offentlige etater og grunneiere om hvor veien skal legges. HÅKON LOHNE

 ??  ??
 ??  ?? Flere boliger i Herdal må rives for å få på plass E39-krysset i Herdal i Lyngdal. Krysset vil bli lagt på en høyde, mens selve veibanen blir lagt på en fylling over jordene i området
Flere boliger i Herdal må rives for å få på plass E39-krysset i Herdal i Lyngdal. Krysset vil bli lagt på en høyde, mens selve veibanen blir lagt på en fylling over jordene i området

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway