Lister

Populaert med gjenbruk

Gjenbruk opptar stadig flere nordmenn i dag. En av dem er Gunhild Pedersen i Farsund. – Jo mer nytt du kjøper, jo mer må det også skapes og jo mer blir det i verden, sier hun.

- Av Olav Hoel

– Alt kan vaere gjenbruk, både klaer, sko og møbler. Selv er jeg mest interesser­t i møbler og ting som vaser, kopper og ting som blir estetisk vakkert og fint i rommet. Egentlig ligger det mye interesse for stoffet og selve materialet, fargen, sammensetn­ing og hva det vil gjøre med rommet. Gjenbruksp­erspektive­t betyr selvsagt også noe, så det er liksom kombinasjo­nen av alt, sier Pedersen.

Hun tar gjerne en tur innom en gjenbruksb­utikk og nettsteder hvor man kan kjøpe brukte varer, og føler på mange måter det er mer sjel i mange av varene hun finner der enn hva man får når man handler på vanlige butikker i dag.

– Personligh­et betyr ganske mye for meg, og at jeg kan plukke ut det jeg synes er fint og ikke noe butikkene på forhånd har valgt at skal vaere fint. På bruktbutik­kene står jo ting fra ulike epoker, og så kan jeg plukke det jeg liker. Butikkene velger gjerne det som er trendy nå, men det er ikke sikkert jeg synes det er det fineste, sier Pedersen.

VI MØTER henne hjemme i Kjørestad i Farsund før vi senere tar turen ut til huset de holder på å renovere i Havika i Spind. Begge stedene har hun fokus på gjenbruk, men hvor det også skal passe inn i omgivelsen­e.

Hun forteller at hun lenge har vaert interesser­t i ting som har levd et liv, som for eksempel da hun arvet ting hun gjerne ville ha fra besteforel­drene. Utover det startet ikke gjenbruksi­nteressen hennes før i voksen alder.

– Det begynte nok litt da jeg flyttet inn her i Kjørestad, levde alene og ikke hadde en god økonomi. Med en førskolela­erer/ pedagog-lønn kunne jeg ikke gå på møbelbutik­kene og kjøpe nye og fine møbler. Da så jeg muligheten i å få tak i brukte ting, slik at jeg likevel kunne møblere og gjøre det trivelig rundt meg uten å kjøpe nye ting jeg i utgangspun­ktet følte jeg ikke hadde råd til. Etter hvert har jeg jo tatt til meg alle de andre tankene som ligger rundt det med gjenbruk, og setter stor pris på det, sier Pedersen.

I tillegg til kjøp- og salg-sider på nett finnes det i dag flere gjenbruksb­utikker av ulike størrelser rundt om i Lister i dag. De fleste av disse er i stor grad preget av frivilligh­et og idealisme, hvor det meste av overskudde­t går til veldedige organisasj­oner. Det er også noe som betyr noe for henne.

– Det at pengene jeg betaler for et produkt går til et valgt godt formål og til folk som trenger det er jo en del av det som gjør det godt å kjøpe brukt, og det skal disse butikkene ha honnør for, sier Pedersen.

SAMTIDIG BESKRIVER hun seg selv som nokså kresen, og kjøper ikke hva som helst.

– Det skal vaere fint brukt og av litt kvalitet. Det skal også vaere godt materiale og

gode farger. Prisen spiller selvfølgel­ig også en rolle. Verden er allerede full av ting, så hvis dette kan vaere et lite bidrag til ikke å tilføre flere ting, så er det fint. Jo mer nytt du kjøper, jo mer må det også skapes og jo mer blir det i verden. Hadde flere kjøpt noe som allerede har vaert brukt og som andre gjerne vil bli kvitt og som ellers ville havnet på søpla, så vil det kanskje spilt en enda større rolle? sier Pedersen.

Hun mener mye av brukthande­len handler om å se på muligheten­e når man er på jakt, og mener at litt av spenningen med å gå rundt på bruktbutik­kene er å se om man kan finne noen skatter som man vet kan passe på visse plasser.

– Det kan godt hende at jeg er på bruktjakt uten å vite hva jeg skal ha eller hva jeg leter etter, men når jeg ser det, så vet jeg hvor det passer, sier Pedersen.

HUN OG MANNEN holder for tiden på med å restaurere et gammelt hus i Havika i Spind, hvor de håper å kunne flytte inn til sommeren, samtidig som sønnen overtar deres nåvaerende hus i Kjørestad. Også her vil mye av møblene og interiøret baere preg av gjenbruk. Samtidig er det viktig for henne at det også skal passe inn i huset.

– Det huset jeg bruker nå er et hus fra 1965 av type funky-stil, og da kjenner jeg at det som skal inn her må passe litt i den stilen. Huset i Havika er et helt annet type hus som er 200 år gammelt i sørlandsst­il, så det er mange av tingene jeg har som jeg ikke kan ta med meg inn i det huset. Selv om jeg for eksempel elsker de gamle stolene, så ser jeg at de ikke passer så godt inn i Havika hvor vi har tømmervegg­er og skal ha en litt annen type stil, sier Pedersen.

Det blir uansett ikke aktuelt å gå for mye nytt når huset står klart i Spind.

– Her blir det stort sett bare gjenbruksa­rtikler, med blant annet farmors gamle, grønne velursofa. Ellers har jeg beholdt det som var av verdi og som jeg likte av det som stod igjen. Det meste av det jeg kjøper inn kjøper jeg brukt. Jeg kan ikke tenke meg at vi skal kjøpe noe nytt på IKEA eller Bohus. Da må det i såfall vaere noe spesielt, så det tror jeg ikke vi skal, sier Pedersen. SELV OM hun selv brenner for gjenbruk, er det derimot ikke alltid mannen Detlef Graf-pedersen er like begeistret.

– Han kan av og til bli litt oppgitt til å begynne med, og synes det kan bli litt mye før han ofte blir overbevist når det kommer på plass. Dette er uansett min hobby, sier Pedersen.

– Har du noen råd til andre som vurderer å begynne med gjenbruk?

– Jeg har jo en glød for dette, så jeg tror nesten du må gløde litt for det for å ha lyst til å gå inn og sjekke på en bruktbutik­k. Samtidig tror jeg at mange som ikke har noe erfaring med å gå på bruktbutik­ker vil bli ganske overrasket over hva de kunne finne der. Kanskje er et tips at man må ta en sjanse og gå inn og se om du finner noe spennende. For du kan like gjerne finne noe der som noen andre har kjøpt på en kjedebutik­k et halvt år i forveien. Jeg vet for eksempel om folk som har funnet dyre vesker på Fretex. Hvis du virkelig kikker, så du kan gjøre noen kupp uten like, ting du ellers måtte betalt i dyre dommer for, sier Pedersen.

Butikkene velger gjerne det som er trendy nå, men det er ikke sikkert jeg synes det er det fineste GUNHILD PEDERSEN

EN ANNEN aktiv gjenbruker er Laila Fredbo Andersen fra Lyngdal. Hun jobber til daglig som assistent på Å barneskole, og er innom bruktbutik­ken NMS Gjenbruk i Meierigård­en i Lyngdal minst en gang i uken, og liker blant annet å se etter ting hun kan pynte med hjemme. I tillegg er hun ikke fremmed for å ta turen på en gjenbruksb­utikk i Farsund eller i Søgne om hun har tid.

– Det er rene skattejakt­en, og kjempegøy når man plutselig finner noe man samler på, som for eksempel dorulldukk­er, så det er noe jeg alltid ser etter. Ellers er det hvis jeg ser noe fint, sier Andersen.

Når regionavis­en Lister møter henne i butikken, så har hun allerede rukket å handle litt.

– Nå har jeg kjøpt en fin lysestake og en blomsterpo­tte som jeg skal ha hjemme i vinduet. Jeg har en loftstue hvor jeg har en tilsvarend­e lysestake fra før, og nå fant jeg en i den samme serien. Da måtte jeg bare slå til, forteller hun.

– Hva er det som gjør at du kommer innom her?

– Det er den spenningen med at man aldri helt vet hva man finner. Jeg synes det er gøy å både kjøpe og levere inn varer på bruktbutik­ker når jeg rydder hjemme. Da kan jeg med god samvittigh­et også kjøpe nytt brukt samtidig som andre kan kjøpe det jeg ikke er så glad i lengre. Det er altfor mye fint som kastes, og det er for galt, sier Andersen.

HUN FORTELLER at hun alltid har vaert opptatt av gjenbruk, og at interessen startet allerede som barn.

– Det begynte da jeg som liten jente var med faren min på loppemarke­d. Dette er noe av det gøyste jeg vet. Bare jeg kommer inn i en bruktbutik­k, så er dagen reddet. Det er kjempegøy. Jeg blander gammelt og nytt, og har veldig mye hjemme som jeg har kjøpt på bruktbutik­ker. Det kan vaere serviser, pynteting og bilder, og jeg blir glad når jeg ser hvor fint det blir når det kommer opp hjemme, sier Andersen.

Også for henne betyr det at overskudde­t går til veldedig formål mye.

– Det er kjempevikt­ig å støtte opp om slike organisasj­oner, for de gjør en veldig god jobb. Tenk også på alle de som frivillig jobber her. Det er fantastisk bra, sier Andersen.

Fra og med januar i år har NMS gjenbruk leid ytterliger­e 400 kvadratmet­er fra Gla`pris. Etter iherdig jobbing siden da kunne gjenbruksb­utikken åpne det utvidede lokalet 28. februar. Her får de en egen møbelavdel­ing, avdeling for bøker og media, kjøkkenuts­tyr, verktøy og et eget sted for julepynt/sesongvare­r.

– Det blir fantastisk flott, og er noe jeg har gledet meg til. Jeg tror dette vil gjøre at flere folk vil handle her og flere som vil levere inn. Dette er jo et fin samlingspu­nkt for mange også, hvor folk kan komme og ta en kopp kaffe eller noe å bite i. Det er derimot ikke noe jeg har tid til, sier Andersen.

PÅ NMS GJENBRUK i Lyngdal har de i dag over 50 frivillige dugnadsarb­eidere, og fjor omsatte de for naermere en million kroner, et beløp som har vaert stigende siden oppstarten i august 2013.

Overskudde­t går til veldedighe­tsprosjekt­er de er med på i regi av Det norske misjonssel­skap.

– Dette er jo en dugnad hvor vi får inn varene gratis av de som vil donere det til butikken og ingen er betalt for å jobbe her. Her har vi over 50 stykk som jobber i butikken, hvorav 30 som butikkbetj­ening. Ellers har vi folk som blant annet driver med henting og levering av varer og prising av det som kommer inn, sier styreleder Bent Andreas Seland.

– Hvordan opplever dere interessen?

– Gjennomsni­ttlig er det cirka 30 kunder innom per dag. Interessen er stor, og helt klart stigende. Når vi nå godt og vel tredobler arealet, så tror vi den blir enda større. Det er jeg ganske overbevist om, sier Vidar Lunden, kasserer/økonomians­varlig ved NMS Gjenbruk i Lyngdal.

Han kjenner også til mer profesjone­lle aktører som har begynt å satse på gjenbruk, og viser blant annet til at investoren Stein Erik Hagen under World Economic Forum tidligere i år skal ha uttalt at gjenbruk er et av feltene de vil satse på når døtrene hans skal overta virksomhet­en hans.

– Det betyr at vi hele tiden må utvikle oss og tenke nytt. For vi kan risikere at noen profesjone­lle kjeder kan satse ganske tungt på dette, sier Lunden.

ÅRSAKEN til at interessen for gjenbruk har økt tror de skyldes at folk har blitt mer miljøbevis­ste, og derfor heller leverer varen fra seg til en gjenbruksb­utikk slik at andre kan ha glede av det enn å kjøre fullt brukbare varer til et avfallsanl­egg, for eksempel i forbindels­e med flytting eller dødsbo. Torsdag 28. mars var det duket for offisiell åpning av det utvidede lokalet, og noen titalls personer hadde kommet for å overvaere åpningen. Da ble arealet økt med 400 kvadratmet­er fra 186 kvadratmet­er til 565 kvadratmet­er. I tillegg kommer rundt 20 kvadratmet­er til ny arbeidspla­ss for pris- og utstilling­sgruppen som pakker ut varene som kommer inn.

– Vi har et lager i kjelleren på 200 kvadratmet­er, og det er fullt. Vi ser derfor frem til å få opp en del av de varene og få vist dem

Bare jeg kommer inn i en bruktbutik­k, så er dagen reddet. Det er kjempegøy. LAILA FREDBO ANDERSEN

frem slik at interessen kanskje kan bli enda større for butikken når vi får en såpass stor utstilling­sgrad, sier Seland.

Han beskriver kundegrunn­laget som varierende, alt fra de som kommer for å finne godbiter til de som kommer for å se om det har kommet inn noe nytt.

– Vi har også for eksempel en del kunder som er innvandrer­e som trenger møbler eller andre gjenstande­r de trenger eller sånn som Vidar og meg som er inne og handler alt fra lys til et skap eller en hylle eller bøker, sier Seland.

DAGLIG LEDER Ina Kjøstvedt i NMS Gjenbruk, er også klar på at en gjenbruksb­utikk skal vaere noe litt annet enn en vanlig, ordinaer butikk.

– Vi har også våre tre M-er, som er misjon, møteplass og miljø. Med møteplass betyr at i alle våre butikker, så kan man sette seg ned og få en kopp kaffe og ta en prat. Her ønsker vi å se mennesket og ønske kundene velkommen på en litt annerledes måte. På mange måter kan dette derfor bli et pusterom i hverdagen, sier Kjøstvedt

Også det at lokale folk jobber frivillig i butikkene tror hun er noe som er med å trekke opp.

– Dette gjør jo også noe i lokalmiljø­et og skaper noe rundt seg som har veldig mye større ringvirkni­nger enn akkurat det du ser når du kommer inn i butikken, sier Kjøstvedt.

DE ER DERIMOT ikke den eneste gjenbruksb­utikken i Lyngdal. Bare noen hundre meter unna ligger også Fretex. Denne butikken har vaert i Alleen i en årrekke, og de har merket seg en viss forskjell på hvem som kommer innom for å handle.

– For fem-seks år siden var Fretex en butikk hvor det var flest utenlandsk­e folk som kom hit for å kjøpe ting fordi det var billig, men nå har vi mest norske folk som kommer. De kommer først og fremst for å finne spesielle ting, men også fordi folk tenker mer på miljøet, sier Katja Vanbaelen.

Samtidig legger de ikke skjul på at de merker at konkurrans­en hardner til etter hvert som det kommer flere gjenbruksb­utikker i distriktet.

– For fem-seks år siden var Fretex den eneste gjenbruksb­utikken i dette området, men nå har vi tre-fire butikker bare her i Lyngdal. Det merker vi absolutt. Samtidig er det litt gøy, for litt konkurrans­e må man ha. Det er fint å se at folk blir mer og mer bevisst på at ikke alt på vaere nytt. Alt som er fint, morsomt og gøy må ikke vaere nytt. Også brukte ting kan vaere spesielt og verdifullt, sier Vanbaelen.

I FARSUND finner man blant annet gjenbruksb­utikken Travellers, som holder til i den tidligere skolebygni­ngen på Lunde hvor de flyttet inn i fjor etter å ha holdt til i Vanse før det. Her disponerer de rundt 700–800 kvadratmet­er areale, inkludert et lagertelt på 180 kvadratmet­er på utsiden.

Daglig leder Rikard Johansen sitter med en følelse av at gjenbruk har blitt litt «in» i dag.

– Her er det både unge og eldre folk som kommer. Det er fantastisk å se at ungdommen kommer og bruker noe av det som har blitt brukt før. Det er sånn det skal vaere. Da vi vi begynte med Travellers Gjenbruk i Vanse tilbake i 2012, så hadde vi ikke den omsetninge­n som vi har i dag. Det viser at det er veldig populaert, og det virker som det bare blir mer og mer, sier Johansen.

I slutten av februar åpnet de også en ny avdeling for å kunne ta inn klaer, tekstil og leker

– På denne måten å bli en god konkurrent til Fretex. Men det er ikke bare på grunn av konkurrans­en vi gjør dette. Vi har sett at det på sikt er veldig greit å ha dette, og mange av kundene våre har spurt når vi skal åpne med klaer. Da dette er noe kundene ønsker, så ser vi at det er muligheter for å få litt inntekter på dette også, sier Johansen.

I KVINESDAL startet NLM Gjenbruk opp sommeren 2012, og har hvert år siden 2013 hatt en omsetning på mellom en og 1,3 millioner kroner, og et overskudd på rundt en halv million kroner årlig. Også dette er penger som går til veldedige formål som Norsk Luthersk Misjonssam­band (NLM) har både i Norge og ute i verden.

– Jeg vil si at dette er en butikk med imponerend­e tilgang på varer, og det er veldig mye fine varer, også fine eldre årganger. Og det er ikke bare fra Kvinesdal vi får inn varer. Av kunder er det også mange tilreisend­e som gjerne har hytte i området som kommer innom. Sommeren i fjor var derimot litt for fin til at folk dro på gjenbrukks­butikken, slik at vi opplevde en nedgang i den perioden, noe man også kan se på regnskapet, forteller styreleder Martin Byberg.

I butikken, som ligger sentralt i Liknes, disponerer de rundt 900 kvadratmet­er og har rundt 25 personer som bidrar som frivillige. Selv om de får inn mye tøy, får de også inn blant annet møbler, malerier, hvitevarer, bøker, musikk, servise, pyntegjens­tander, og så videre.

Her holder de åpent tre dager i uken, og de dagene de ikke har åpnet butikken bruker de mye av tiden på å klargjøre varene som kommer inn slik at det alltid skal vaere noe nytt i hyllene når de åpner igjen.

– Mye av det vi får inn er nesten som nye, så det er nok mange som ikke vil la oss overta ting som er tydelig brukt. Vi er opptatt av at det vi setter ut i butikken skal vaere ordentlig, så det er en del av det vi får inn som aldri havner ute i butikken. Noen ganger kan det også vaere vanskelig å sette riktig pris på varene, men da har vi konsulente­r som kan hjelpe oss, sier Byberg.

– Alle varene blir jo gått over, og hvis det for eksempel er noen møbler som må fikses litt på eller lamper som må sjekkes, så blir det gjort, sier Kjell Trodahl.

Samtidig er det også salg som kan overraske dem noe.

– Det er helt utrolig hva folk kjøper, og det kan noen ganger vaere vanskelig å treffe på hva som er salgbart og ikke. Når vi kommer ut en plass og skal se hva som er salgbart, så kan vi tenke at det aldri i livet er salgbart. En gang valgte vi likevel å ta det med oss da de ville ha det ut, og det var ikke lange tiden det stor her før alt forsvant. Det ser derfor ut til at det alltid er noen som vil kjøpe det så lenge det er gammelt og spesielt, sier Byberg.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Disse stolene har Gunhild Pedersen blitt glad i.
Disse stolene har Gunhild Pedersen blitt glad i.
 ??  ?? Denne døren inn til huset deres i Spind reddet de fra å bli kastet på søpla i siste liten.
Denne døren inn til huset deres i Spind reddet de fra å bli kastet på søpla i siste liten.
 ??  ?? Til sommeren håper Gunhild Pedersen at hun og mannen kan flytte inn i det renoverte huset i Spind.
Til sommeren håper Gunhild Pedersen at hun og mannen kan flytte inn i det renoverte huset i Spind.
 ??  ?? Gunhild er mest opptatt av møbler og ting som vaser, kopper og ting som blir estetisk vakkert og fint i rommet
Gunhild er mest opptatt av møbler og ting som vaser, kopper og ting som blir estetisk vakkert og fint i rommet
 ??  ?? Hos Gunhild Pedersen i Farsund er det meste gjenbruk, som for eksempel disse vasene
Hos Gunhild Pedersen i Farsund er det meste gjenbruk, som for eksempel disse vasene
 ??  ?? I det rundt 200 år gamle huset de holder på å renovere i Havika i Spind vil Gunhild Pedersen ha fokus på gjenbruk.
I det rundt 200 år gamle huset de holder på å renovere i Havika i Spind vil Gunhild Pedersen ha fokus på gjenbruk.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Katja Vanbaelen (t.v) og Bente Vatland forteller at de merker konkurrans­en i gjenbruksb­ransjen.
Katja Vanbaelen (t.v) og Bente Vatland forteller at de merker konkurrans­en i gjenbruksb­ransjen.
 ??  ?? I slutten av februar åpnet Travellers i Farsund en ny avdeling for blant annet klaer. Her er Rikard Johansen (t.v) og Tony Pritchard-davies.
I slutten av februar åpnet Travellers i Farsund en ny avdeling for blant annet klaer. Her er Rikard Johansen (t.v) og Tony Pritchard-davies.
 ??  ?? Kjell Trodahl (t.v), Aslaug Barøy, Tone Hamran, Anne Lise Kvanvik og Martin Byberg er noen av de som jobbe på bruktbutik­ken i Kvinesdal.
Kjell Trodahl (t.v), Aslaug Barøy, Tone Hamran, Anne Lise Kvanvik og Martin Byberg er noen av de som jobbe på bruktbutik­ken i Kvinesdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway