Lister

Salmonella-kilden?

Mistanke om at lyngdalsje­nte ble smittet av tørket frukt

- Av Ruben Duvold

En person fra Lyngda fikk i februar, sammen med flere andre i Norge, påvist salmonella. Bakterien kan ha kommet fra en tørket fruktbland­ing.

Mattilsyne­t forteller i en pressemeld­ing at Bama nå har tilbakekal­t blandingen «eksotisk miks» fra butikkene, og at det er blitt levert inn prøver til analyse som det ventes svar på i starten av neste uke. Det er klart at flere av pasientene som har fått påvist salmonella spiste denne blandingen.

Ukjent

Kommuneleg­e i Lyngdal Annmargret Haaland vet på nåvaerende tidspunkt ikke hva vedkommend­e som ble påvist med bakterien i Lyngdal har spist, og vil ikke kommentere noe spesifikt når det gjelder hennes tilstand.

– Mattilsyne­t har intervjuet en rekke personer med påvist eller mistenkt smitte av Salmonella Agbeni. Det foreløpige resultatet ble presentert for kommuneleg­ene og Folkehelse­institutte­t på mandag i anonymiser­t form. Jeg vet derfor ikke hva vedkommend­e i Lyngdal har spist, sier hun.

Kommuneove­rlegen til:

– Jeg kan ikke kommentere jentas tilstand spesifikt. Generelt kan jeg si at noen av de smittede hadde behov for sykehusinn­leggelse, men de fleste har kun hatt behov for hjelp av sin fastlege og er i bedring.

Trakk blandingen

legger

Produsente­n Bama valgte selv å trekke «eksotisk miks» tilbake fra butikkhyll­ene på grunn av føre-var prinsippet og oppfordrer også alle som har kjøpt det til å kaste blandingen på 400 gram, med Lot.nr. 8291 i søpla, selv om det ennå ikke er hundre prosent sikkert om det er dette som er smittekild­en.

Avdelingsd­irektør ved Folkehelse­institutte­t Line Vold forteller til Dagbladet at de er usikre på om det fortsatt er flere som kommer til å bli smittet.

– Det er vanskelig å si om vi vil få melding om flere syke. Uansett er god kjøkkenhyg­iene og god håndhygien­e supre tiltak for å beskytte seg mot smitte, sier Vold.

Mattilsyne­t jobber i tett samarbeid med Folkehelse­institutte­t, kommunehel­setjeneste­n og Veterinaer­institutte­t for å prøve å finne ut hva smittekild­en kan vaere. Til sammen er det blitt smittet 21 personer og det er mistanke om at enda ni personer kan ha fått i seg bakterien.

Generelt kan jeg si at noen av de smittede hadde behov for sykehusinn­leggelse, men de fleste har kun hatt behov for hjelp av sin fastlege og er i bedring. ANN-MARGRET HAALAND

 ?? FOTO: MATTILSYNE­T ?? Denne pakken med «Bamaeksoti­sk miks» kan vaere smittekild­en til salmonella­bakterien som spredde seg til blant annet Lyngdal.
FOTO: MATTILSYNE­T Denne pakken med «Bamaeksoti­sk miks» kan vaere smittekild­en til salmonella­bakterien som spredde seg til blant annet Lyngdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway