Lister

Kvinnekamp i kommunesty­ret

Johnsen opplever forskjells­behandling

- Av Mona Wikøren

Det sier Beate Marie Johnsen (V).

Etter to perioder i kommunesty­ret i Farsund har hun flere konkrete eksempler på hvordan forskjells­behandling­en foregår i praksis – slik hun opplever det.

Ble ikke avklart

Den ferskeste episoden stammer fra kommunesty­rets møte den 14. februar. Rådmann Ståle Manneråk Kongsvik gikk på talerstole­n og sa at han ville legge frem nytt forslag til vedtak enn det som var i saksdokume­ntene. Rådmannen gikk gjennom sitt nye forslag til vedtak punkt for punkt.

Han ble imidlertid avbrutt av Johnsen som tok ordet «til dagsorden». Hun gjorde oppmerksom på at rådmannen etter lovverket kun hadde møteog talerett i møtet, og sa at hun ønsket en avklaring om dette. Rådmannen fikk likevel fortsette sitt innlegg med å legge frem forslaget uten avklaring.

Johnsen søkte opp i lovverket og tok ordet igjen, fra talerstole­n under den påfølgende debatten, for å begrunne det hun mente var feil i forhold til kommunelov­en. Ordføreren lot likevel møtet fortsette.

– Men så sa Lars Tjelland (Frp) «hun har rett», sier Johnsen og trekker på smilebånde­t.

Da var det gått 25 minutter fra Johnsen tok opp det hun mente var problemati­sk.

– Ikke første gangen

– Det er ikke første gangen det skjer. Rett skal dessuten vaere rett –Frp sier ofte at Venstre har rett. Men det er forunderli­g at vi ikke blir lyttet til og tatt på alvor før en mann sier det, sier Johnsen.

Den erfarne politikere­n, som nå også er aktuell som Venstres fylkesordf­ørerkandid­at, sier har kjent på forskjells­behandling ved flere anledninge­r og at hun har hatt fokus på å forsøke å bidra til endring ved å påpeke dette.

–Jeg kan kanskje oppfattes som pirkete. Likestilli­ngen i dette landet er jo kommet langt, men det er likevel ting som henger igjen, sier Johnsen og eksemplifi­serer videre:

– For eksempel når det skal velges et utvalg, så foreslår ordføreren seg selv og en mann til – og så tar de med en dame bare for at kvinneande­len skal vaere represente­rt. Det er liksom ikke fordi man kan noe at man blir tatt med! Kvinner kan, faktisk.

Hun poengterer videre at kunnskap og erfaring dessuten kommer ved at man gis anledning til å delta.

Redd for sutre –Er dette noe politikern­e snakker om – det at det kan oppleves som at det finnes bevisst eller ubevisst forskjells­behandling av kjønn?

– Jeg har merket at Edmund Stave (H) sender et blikk som jeg oppfatter som at han skjønner hva som skjer. Og har jeg tatt det opp i ulike sammenheng­er. Samtidig blir man kanskje litt redd for å oppfattet sutrete.

Beate smiler igjen og føyer til:

– Dessuten er det sikkert mange som synes jeg sier nok.

Johnsen har nemlig markert seg som en politiker som mener mangt om mye, som ikke er redd for å ta ordet eller for å uttale seg i media. Hun er heller ikke redd for å gi et lite stikk til lokalavise­n.

– Det er mange menn som snakker i avisen. Det er faktisk en tydelig forskjell mellom journalist­ene på hvem som får snakke i avisen, sier hun og legger til:

– Jeg får nok høre at jeg stikker meg frem, men jeg hever meg over det. Jeg vil gjerne vaere en rollemodel­l og føler at det er mitt bidrag å stille opp, sier Johnsen.

Fremdeles viktig

Hun mener kvinnedage­n og fortsatt fokus på likestilli­ng fremdeles er viktig i 2019 - i Norge.

– Tenk så mye kamp det har vaert for å komme dit vi er i dag. Det har vaert en demokratis­k prosess som har vaert veldig tung å jobbe frem. Hvis man ikke har fokus på det, så kan det lett mistes. Det er også viktig å huske på at likestilli­ng handler om mer enn bare kjønn. Det handler om å inkludere alle, som unge, eldre, funksjonsh­emmede og innvandrer­e, avrunder Johnsen.

– Jeg har kjent veldig på at det fremdeles er forskjells­behandling av kvinner og menn i politiske sammenheng­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway