Lister

Strømmet til årsmøtet

Det er ikke mange lokale historiela­g som klarer å samle 200 mennesker til sine årsmøter.

- Av Stine Grønolen

Kvinesdal historiela­g klarte det torsdag kveld.

Det kom nemlig dobbelt så mange til kulturhuse­t som forventet. Mange av dem kom for blant annet å høre på lege Knut Sand Bakken fortelle om legeyrket i naer fortid.

DET LOKALE HISTORIELA­GET har i år vokst med 79 medlemmer fra året før, og har i dag 1.518 medlemmer. Dette gjør Kvinesdal historiela­g til et av Norges største historiela­g i forhold til antall innbyggere.

Kasserer Anne-berit Erfjord har vaert kasserer siden de begynte for 35 år siden i 1984.

– De 120 programmen­e som var trykket for kvelden, var borte lenge før møtet skulle begynne, forteller hun.

Historiela­gets folk hadde forventet at rundt 100 stykker skulle komme på møtet, men i stedet dukket det opp noe de antar å vaere over dobbelt så mange.

Styreleder Kenneth Traelandsh­ei åpnet møtet med en markering for å minnes Ingvald Tjørnhom, som i november forsvant på Knaben. Han presentert­e så regnskapet, som viser at historiela­get bidro med 10.000 kroner til leteaksjon­en etter den savnede.

BYGDEBOKFO­RFATTER Amund Pedersen var til stede for å orientere om bygdebokpr­osjektet han har arbeidet med siden sommeren 2018. Han er ansatt som historiker av kommunen, og pendler fra Østlandet for å arbeide med boken.

– Jeg har slekt fra både Flekkefjor­d og Eiken, men naermere enn det kommer jeg ikke. Og det er kanskje like galt begge deler, spøkte Pedersen.

Ifølge historiker­en, er boken antatt å vaere ferdig i 2023, hvorpå første bind skal vaere i trykk i løpet av høsten 2021.

– Utfordring­en blir å omfavne alle i kommunen uansett bakgrunn, sier han.

Pedersen kunne videre fortelle at han er avhengig av bidrag fra hele bygda for å få med historiene som fortjener en plass i boken.

Lars Galdal fra Fjotland og Annegunn Foss fra Sandnes var også med på møtet. Lars Galdal har vaert medlem i ti år, og bekrefter at det var flere enn normalt på årsmøtet denne kvelden.

– Det pleier å vaere 80-100 stykker her, men lege Knut Sand Bakken drar nok litt folk, tror han.

KNUT SAND BAKKEN er lege og lokalhisto­riker, og han eier i tillegg sitt eget medisinske museum. Han snakket blant annet om doktor Hjemlestad, som flere i Kvinesdal har vaert kjent med. Han fortalte at doktor Hjemlestad nok var en litt fargerik og brysk type, men som var veldig god på å sette diagnoser.

Videre snakket Sand Bakken om et dagsaktuel­t tema, som vaksinemot­standere.

– Det finnes motstand mot å vaksinere barn i Norge. Før i tiden måtte man omtrent vaere vaksinert for å kunne gifte seg, og uten vaksinen får vi nok aldri muligheten til å utrydde sykdommer som polio, sa han, og kom til slutt med en oppfordrin­g til alle foreldre om å vaksinere barna sine dersom de har mulighet til det.

De 120 programmen­e som var trykket for kvelden, var borte lenge før møtet skulle begynne ANNE-BERIT ERFJORD, KASSERER

 ??  ?? Det var god stemning blant de over 200 fremmøtte på årsmøtet til Kvinesdal historiela­g på kulturhuse­t torsdag kveld.
Det var god stemning blant de over 200 fremmøtte på årsmøtet til Kvinesdal historiela­g på kulturhuse­t torsdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway