Lister

Og -50-årene

-

imot telegramme­r, og kanskje sende bud etter folk som ikke hadde telefon. De som kom på venteromme­t skulle og betjenes. Lyngdal var en langt større sentral mange flere abonnenter – så der var der to sentralbor­d og to på vakt.

Traelandsf­os fabrikk hadde egen linje. Ellers så var abonnenter i Vesterdale­n på samme linje – linje nr.20.

EN BRUKTE BARE forskjelli­g ringesigna­l, tre korte ring, kort-lang-kort osv. Om disse kunne lytte på hverandre vet jeg ikke. Det var jo stort sett forretning­er og offentlige kontorer som hadde telefon. Selvsagt noen enkeltpers­oner hadde telefon.

Dersom en budsendte noen, så kunne det ta lang tid før samtalen ble effektuert. Alt avhang jo av avstand mellom budsender og mottakeren.

En kveld tante hadde nattevakt, så ringte en abonnent og ba om å få legen. Ingen der svarte, så abonnenten forklarte derfor situasjone­n for Alvilde. Hun tok sykkelen sin, syklet til Losjen der kinoforest­illingen var i full gang. Alvilde rev opp døra og ropte inn i kino-sal-mørket: «AE dr. Hjemlestad her. Han må kåma meigong».

Han kom «meigong».

DET VAR IKKE SJELDEN at en abonnent som ikke kom fram, ba om hjelp av den som hadde vakt på sentralen.

Ja, dette var den gang for få år siden. I dag behøver jeg ikke engang bruke telefon når jeg ønsker en «prat» med Anna i Houston, Texas. Det er bare å sende en mail. Den er hos Anna i neste sekund.

Muligheten­e er flere, så problemet for oss «Metusalemm­er», er å følge med i stadig nye ting og forbedring­er.

Denne artikkelen publiseres etter avtale med Kvinesdal Historiela­g. Den sto på trykk i deres årsskrift for 2010.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway