Lister

– Nedgangen er ganske stor

Studiespes­ialisering taper terreng – også i Farsund

- Av Ruben Duvold

Eilert Sundt videregåen­de skole i Farsund opplever negativ utvikling i søkertall til studiespes­ialisering.

I Hele Agder er det mindre og mindre folk som søker seg inn på studiespes­ialisering. Disse tallene gjenspeile­s på Eilert Sundt vgs. i Farsund.

– Nedgangen i søkertall på Vg1 studiespes­ialisering i Farsund er ganske stor. Elevene fra Farsund og Lyngdal kan riktignok velge mellom to skoler i sitt naerområde, men elevene vil få mindre valgfrihet med tanke på hvilke fag de kan få, enn elever fra for eksempel Mandal, forklarer rektor ved Eilert Sundt VGS Espen Berglund

I Agder har tallene gått ned på både studiespes­ialisering og bygg og anlegg spesielt. For studiespes­ialisering har tallene gått fra 819 til 736 søkere. og for byggfag 239 til 175 i hele Agder. Denne utviklinge­n er den samme også på Eilert Sundt. Etter at KVS fikk lov til å få flere plasser for studiespes­ialisering har det blitt større konkurrans­e mellom skolene for å skaffe elever, noe rektor ved Eilert Sundt, Espen Berglund, ser på som et dårlig tegn.

– Konsekvens­en for oss kan bli at vi må redusere vårt programfag­tilbud. Det vil dessverre si at elevene får faerre fag å velge mellom på Vg2 og Vg3. Hvis dette blir trenden i årene fremover, vil jeg anta at verken KVS eller Eilert Sundt vgs. vil ha nok elever til å ha et programfag­tilbud som er like bredt som for eksempel Mandal videregåen­de skole, sier han.

– Selv om både studiespes­ialisering­en og bygg og annleggsli­nja har fått faerre søkere har vi fått flere på teknikk- og industriel­l produksjon og elektrofag, forklarer Berglund

Liten økning på KVS

Ståle Andersen som er rektor på KVS forteller at økningen deres ikke er stor, selv om de har fått innvilget flere plasser til studiespes­ialisering, men at de håper begge skolene kan klare seg greit.

– 79 søkere på studiespes­ialisering er en liten økning fra i fjor, men vi har tidligere også vaert oppe i 82, så forskjelle­n er ikke veldig stor fra hva det før har vaert

– Vi håper jo at folk har lyst til å søke seg til KVS, men ønsker at Eilert også gjør det bra og får mange søknader i årene fremover.

Misfornøyd

Kai Steffen Østensen som er fylkesting­srepresent­ant for Arbeiderpa­rtiet i Vest-agder fylkeskomm­une er lite fornøyd med at denne problemsti­llingen har oppstått og at Eilert Sundt ender opp med å få faerre søkere. Han føler de ekstra plassene til KVS kan ha mye med saken å gjøre.

– Jo flere tilbud det private tilbyr og jo flere tilbud som konkurrere­r om en mindre (eller like stor) elevgruppe, gjør at tilbudet i det offentlige stadig svekkes.

– Både Ingunn Foss, Gisle Meininger Saudland og Hans Fredrik Grøvan bør kjenne sin besøkelses­tid. Hvis de er opptatt av regionen de kommer fra, bør de sette seg ned med sine statsråder og ordne opp i det som nå ser ut til å utradere det faglige tilbudet på Eilert Sundt videregåen­de skole, legger Østensen til.

Konsekvens­en for oss kan bli at vi må redusere vårt programfag­tilbud. ESPEN BERGLUND

 ??  ??
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Studiespes­ialisering på VGS har i hele Agder blitt mindre populaert, det gjelder også på Eilert Sundt i Farsund.
FOTO: MONA WIKØREN Studiespes­ialisering på VGS har i hele Agder blitt mindre populaert, det gjelder også på Eilert Sundt i Farsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway