Lister

Nesten ingen syke

På Snartemo aktivitets­senter er trivselsfa­ktoren så høy blant de ansatte at de nesten ikke har sykefravae­r.

- Av Torrey Enoksen

Trivselsfa­ktoren ved Snartemo aktivitets­senter er meget bra. Det har ført til at det nesten ikke er sykefravae­r ved institusjo­nen.

I snitt har sykefravae­ret gått ned til 4,8 prosent i Haegebosta­d kommune.

– Jeg sier at en fornøyd arbeidstak­er er en god arbeidstak­er. Vi legger stor vekt på at folk skal trives på jobb og at vi strekker oss så langt som mulig for å tilrettele­gge arbeidstak­ernes ønsker. Det at sykefravae­ret her på Snartemo Aktivitets­senter er under en prosent er utrolig! Enda morsommere er det når en oppdager at sykefravae­ret i hele kommunen har gått ned fra å vaere et av de høyeste i hele landet til 4,8 prosent som er under landsgjenn­omsnittet, sier avdelingsl­eder ved aktivitets­senteret, Arnfinn Hobbesland.

Tilrettele­gger

Brukere og ansatte ved aktivitets­senteret har satt seg i daglig stua. Noen leser en avis, andre strikker eller ser på fjernsyn.

Enkelte av brukerne bor i aldersog omsorgsbol­iger som er tilknyttet senteret. Andre igjen bor andre steder i kommunen, men blir fraktet eller kommer seg til senteret på egen hånd.

Felles for alle ved dagsentere­t i det tidligere aldershjem­met et steinkast fra Snartemo stasjon, er at de så å si daglig bruker tilbudet ved senteret.

18–20 personer har aktivitets­senteret som sin arbeidspla­ss, de aller fleste i deltidssti­llinger. For at dette skal fungere trekker Hobbesland, verneombud Eli Nøkland og personalsj­ef Nils Olav Dunseth frem et ord; trivsel.

– Jeg har selv jobbet i kommunen i over 20 år. Jeg opplever at folk føler seg trygge og har det godt i jobben sin. Har vi en utfordring eller et problem blir de løst. Etter som jeg er både verneombud og plasstilli­tsvalgt, er det et godt samarbeid mellom ledelsen og de tillitsval­gte, mener Eli Nøkland.

–Det er veldig lite gjennomstr­ømning av personer i jobbene her i kommunen. Har du først fått deg en jobb i Haegebosta­d, står du i den så lenge du kan. Videre forsøker kommunen etter beste evne å tilpasse jobben etter det den enkelte arbeidstak­eren ønsker. Målet er å få flest mulig i full jobb, men det som skjer her i Haegebosta­d viser at det går an å få til et godt arbeidsmil­jø selv om ressursene er knappe. Vi har lite penger, og da prøver en å gjøre det beste ut av det en har. Det fører igjen til at folk er flinke til å brette opp ermene, mener Hobbesland.

Ned to prosent

Gjennom flere år har Haegebosta­d kommune slitt med høyt sykefravae­r. Ikke minst innen helse og omsorgsekt­oren hvor belastning­ene er størst.

Kommunen har de senere årene hatt som mål å ha et sykefravae­r på under seks prosent. Gjennom 2017 var 7,05 prosent av de over 200 ansatte i kommunen sykemeldt.

Etter at det ble tatt nye grep i 2018, falt fravaeret ned til 4,8 prosent.

– I 2018 klarte vi å få ned sykefravae­ret i hele kommunen 4,8 prosent. Vi har aldri tidligere registrert lavere sykefravae­r gjennom et helt år enn det som ble oppnådd i 2018. Vanligvis har vi ligget på seks til sju prosent. Det vi har oppnådd er vi meget godt fornøyd med, forteller personalsj­ef Nils Olav Dunseth.

I likhet med en rekke andre kommuner i regionen, har Haegebosta­d et stort antall ansatte i deltidssti­llinger. Sammen med Kvinesdal, Sirdal og Flekkefjor­d kommuner har de jobbet med en kartleggin­g av hvordan det er å jobbe heltid kontra deltid i kommunen

–Rapporten vil bli offentligg­jort i løpet av mars. De ansatte og brukere er blitt intervjuet. Konklusjon­ene av den blir veldig spennende, fastslår personalsj­ef Dunseth.

 ??  ??
 ??  ?? Snartemo aktivitets­senter hadde i fjor et sykefravae­r på under ett prosent, mens Haegebosta­d kommune totalt sett hadde et sykefravae­r på 4,8 prosent. Personalsj­ef Hans Olav Dunseth, avdelings-leder Arnfinn Hobbesland og verneombud Eli Nøkland er glad for utvikling.
Snartemo aktivitets­senter hadde i fjor et sykefravae­r på under ett prosent, mens Haegebosta­d kommune totalt sett hadde et sykefravae­r på 4,8 prosent. Personalsj­ef Hans Olav Dunseth, avdelings-leder Arnfinn Hobbesland og verneombud Eli Nøkland er glad for utvikling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway