Lister

Hold veiplanene på skinner!

-

Så har Nye Veier AS sluppet planene for ny E39 mellom Lyngdal og Mandal. Torsdag fikk vi alle se skissene som viser hvor traseene skal gå, hvor det skal bygges høye broer og hvor de viktige avkjørslen­e til tettsteden­e langs den nye europaveie­n er tenkt lagt. En 26 kilometer lang korridor med fire felt og fartsgrens­e på minst 110 km/t har en prislapp på sju milliarder kroner. De veifarende langs den nye motorveien skal ta av i Herdal. Det gleder nok både kremmerne i Handelspar­ken og Alleen og lokale myndighete­r som har anbefalt en slik løsning.

LIKE GLADE er ikke beboerne i Herdal. Dersom regulering­sprosessen lander med en slik løsning, blir den lille grenda så å si radert ut. Det vil si; helt nøyaktig hvor avkjørsele­n kommer er ennå ikke bestemt hundre prosent. Da formannska­pet, planutvalg­et og hovedutval­g for plan og drift ble forelagt Nye Veiers planer torsdag morgen, satt Herdal-folket på tilhørerpl­ass. De ga nok en gang klart uttrykk for at det har vaert en dårlig prosess for deres del. Informasjo­nen har på langt naert vaert god nok fra utbyggers side. At de ikke fikk klare svar torsdag heller, forsterker dette inntrykket.

FOR LANDSDELEN og Lister-regionen er det imidlertid viktig at planen legges fram nå. Selv om enkelte detaljer ennå ikke er landet. At regulering­sprosessen kan komme i gang raskt, innebaerer at veibygging­en kan forseres tilsvarend­e. Det snakkes nå halvhøyt om mulig byggestart allerede i 2021. Skal det lykkes, må imidlertid prosessene gå på skinner i de berørte kommunene.

HER ER DET NYE, mulige skjaer i sjøen for Nye Veier. Det er ikke lyngdølene som er trusselen. Kubyen er kjent som jakommunen fremfor noen her sør. Veiprosjek­tet er etterlengt­et der og de store linjene er i tråd med de lokale ønsker. Så i Lyngdal vil høringsrun­den og den lokalpolit­iske behandling­en trolig bli ren proforma. Verre er det i nabokommun­ene i øst. I både Lindesnes og Mandal har drikkevann­skilder skapt hodebry og fått Mattilsyne­t til å rasle med innsigelse­ssablene. Også lokale ønsker i forhold til tilførsels­veier har skapt friksjon. Dette må ryddes av veien snarest mulig slik at prosjektet kommer på skinner igjen. Hvis ikke er det grunn til å frykte at hele delstrekni­ngen kommer lenger bak i utbyggings­køen. Det ville vaert fryktelig surt.

Hvis ikke er det grunn til å frykte at hele delstrekni­ngen kommer lenger bak i utbyggings­køen. Det ville vaert fryktelig surt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway