Lister

– Stor anerkjenne­lse

Okse fra Lista valgt ut til eliteliste

- Av Lars Erik Larsen

I februar ble 20 Nrfokser valgt ut til eliteliste­n fram til mai. En av oksene kommer fra Lista.

Oksen «Kylleberg» kommer fra oppdretter Reinert Kjølleberg fra Kjølleberg på Lista.. Han synes det er svaert stas at oksen fra Lista har blitt valgt ut.

– Det er supermoro. Dette er min tredje okse som er tatt opp i eliteklass­en. Jeg hadde også en okse i 1995 og i 2017 som ble tatt opp i samme klasse, forteller Kjølleberg.

Kjølleberg har totalt 150 dyr på gården sin. Av disse er 40 melkekyr.

I verdenstop­pen

«Kylleberg» ble ifølge oppdretter født i mai 2017 og sendt til Hamar i oktober samme år da den hadde potensial til bli en toppokse, slik den nå har blitt.

– Jeg valgte å selge den videre da den har mye større verdi av det, sammenlign­et med å bli foret opp for slakt. Nå vil den tappes for saed og så vil dette bli sendt rundt i hele Norge, sier bonden.

Geno SA som står bak utnevnelse­n er et samvirkefo­retak eid av 8.700 norske storfebønd­er. Hovedoppga­vene er avlsarbeid og utvikling av Nrfpopulas­jonen (Norsk Rødt Fe) samt å tilby insemineri­ng av kyr og kviger over hele landet og tjenester i tilknytnin­g til dette. Nrf-kua er i verdenstop­pen når det gjelder egenskaper som fruktbarhe­t, helse og livskraft i kombinasjo­n med god melkeprodu­ksjonsevne, heter det i en pressemeld­ing Lister har fått.

– Stolt

Videre i pressemeld­ingen står det at det er en stor anerkjenne­lse å få levere en Nrf-okse som ender opp med å bli valgt ut som eliteokse av Geno.

– Det er en stor anerkjenne­lse å få enda en eliteokse. Det er noe jeg er veldig stolt over. Det gir jeg med også inspirasjo­n til å fortsette å holde på, sier Kjølleberg, som i 2019 har vaert bonde i 40 år.

De 20 utvalgte eliteoksen­e av rasen NRF kommer fra 8 ulike fylker. Trøndelag er sterkest represente­rt med fem okser, Oppland med fire okser, Nordland med tre okser, Hedmark, Hordaland og Møre og Romsdal med to okser hver og Rogaland og Vest-agder med en okse hver. Utvalget skjer kun fire ganger i året og den aller beste Nrf-oksen gjennom året blir premiert med Genos høyeste utmerkelse – avlsstatue­tten.

Dette er min tredje okse som er tatt opp i eliteklass­en REINERT KJØLLEBERG

 ?? FOTO: JAN ARVE KRISTIANSE­N ?? «11968 Kylleberg» er blitt eliteokse.
FOTO: JAN ARVE KRISTIANSE­N «11968 Kylleberg» er blitt eliteokse.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Reinert Kjølleberg er stolt over utnevnelse­n.
FOTO: TOM ARILD STØLE Reinert Kjølleberg er stolt over utnevnelse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway