Lister

– Jeg tror det rørte alle

- Av Lars Erik Larsen

Marie-thérés H. Kolnes holdt et meget personlig og sterkt innlegg om datteren Henriette som ble sønnen Theo på Kick Talks fredag kveld. Jeg har en drøm om at mine tre barn en dag skal få leve i en verden der de ikke blir dømt etter hvilket kjønn de har, men etter kvaliteten i deres karakter MARIE-THÉRÉS H. KOLNES

– Jeg er, og har nok alltid definert meg som rødstrømpe og feminist, men for et par år siden innså jeg noe viktig og inngripend­e. For meg handler ikke lenger feminisme kun om like rettighete­r for kvinner og menn, men om like rettighete­r og likeverd for alle, uavhengig av kjønn og kjønnsuttr­ykk.

SLIK INNLEDET Kolnes sitt sju minutter lange foredrag på Kick Talks på Backes Bu fredag. Deretter fortalte hun om sin datter Henriette som ble født i 1991. Henriette skulle ha alle muligheter, men etterhvert som hennes eget barn ble eldre begynte moren å mase om at datteren kanskje kunne stelle håret eller finne noen stilige klaer. Alt til Henriettes beste, trodde hun.

– Jeg ekskludert­e mitt eget barn bare fordi vi ser kjønn som en grunnlegge­nde faktor. Til skoleballe­t hadde jeg lånt en nydelig ballkjole til henne. Vi brukte timer på å stelle håret og legge på sminke. Så stolt jeg var! Så vakker! Det er en av de verste kveldene i mitt barns minne, og vi opplevde at ungdommen vår isolerte seg mer og mer, både fra oss og fra andre ungdommer, sa Kolnes.

For sminke og fin kjole var på ingen på det riktige for datteren Henriette. I en alder av 22 år begynte hun å tenke på å skifte kjønn. I dag heter hun Theo og er blitt mann. Kolnes avsluttet eget foredrag med å omskrive Martin Luther Kings «Jeg har en drøm».

– Jeg har en drøm om at mine tre barn en dag skal få leve i en verden der de ikke blir dømt etter hvilket kjønn de har, men etter kvaliteten i deres karakter. Vi er fortsatt ikke der, vi trenger fortsatt 8. mars. Gratulerer med dagen, alle sammen!

ANN HELEN ERICHSEN i Kick-komiteen - som Erichsen utgjør sammen med bokhandler Åshild Vere Jacobsen - er glad for at Kolnes delte sin historie. – Det er så viktig at hun forteller det, og jeg tror det rørte alle som hørte på. Det handler om menneske og ikke kjønn, sier Erichsen.

Kolnes var selv ikke tvil om at hun ønsket å fortelle om egne opplevelse­r da hun fikk forespørse­len. Hun måtte bare avklare det med sønnen først.

– Jeg feilet i min rolle som mamma, selv om jeg trodde selv jeg var åpen og la alle muligheter til rette. Det tror jeg er viktig å dele.

Sønnen Theo var selv til stede da moren holdt foredraget sitt på kvinnedage­n.

– Jeg er her mest for å støtte henne. Om opplevelse­n på skoleballe­t, forteller Theo dette:

– Det var helt feil for meg. Jeg følte meg som en drag-artist med maske på. Det var aldri meg.

– Hva betyr 8. mars for deg?

– For meg handler det om å jobbe for alle skal ha like muligheter og føle seg trygge uansett hvem man er. Det har man en lang vei igjen å gå. Spesielt transkvinn­er har det tøft, svarer Theo.

ÅRETS KICK TALKS inneholdt korte foredrag av Gøril Onarheim - leder i Farsund Byforening og ansatt i enhet for tekniske tjenester i Lyngdal kommune, fylkesmann og tidligere Farsund-ordfører Stein A. Ytterdahl, menighetsp­lanter og gründer André Martinsen, laerer og leder i Farsund menighetsr­åd Sissel Annette Marthinsen, naeringssj­ef i Flekkefjor­d Hans-egill Berven og 18 år gamle Lea Justine Nesheim, i tillegg til Kolnes. Kvelden ble oppsummert av tidligere redaktør i Lister, Sveinung W. Jensen. Samtlige billetter var solgt ut, selv om arrangemen­tet var flyttet fra kulturbokh­andelen til Backes Bu.

– Det er bare fantastisk. Vi har folk på venteliste som ønsket billetter. Veldig gøy, sier Erichsen.

– Andre året på rad det er utsolgt. Blir dette en tradisjon nå?

– Hehe, jeg vil ikke love noe nå, men det er klart gir motivasjon når så mange kommer og hører på når vi setter likestilli­ng på dagsorden. Innleggene her i dag viser at vi fortsatt har en jobb igjen å gjøre når det gjelder likestilli­ng og likeverd.

 ??  ?? Marie-thérés H. Kolnes hadde med sønnen Theo da hun fortalte om hans oppvekst som jenta Henriette.
Marie-thérés H. Kolnes hadde med sønnen Theo da hun fortalte om hans oppvekst som jenta Henriette.
 ??  ?? Ann Helen Erichsen var strålende fornøyd med oppmøtet på Kick Talks.
Ann Helen Erichsen var strålende fornøyd med oppmøtet på Kick Talks.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway