Lister

Ringdal-foredrag i kulturhuse­t

- Av Svein Morten Havaas

Torsdag 14. mars skal forfatter og etnolog Siv Ringdal fra Vanse fortelle om sitt siste norsk-amerikansk­e bokprosjek­t i Lyngdal kulturhus.

«På høye haeler i Amerika» er tittelen på boken som handler om unge Agder-kvinner i etterkrige­ns New York. Boken har fått masse oppmerksom­het - ikke minst med nominering­en til Sørlandets litteratur­pris i februar.

–Dette var kjempegøy. Jeg er selvsagt veldig glad, og synes det er hyggelig å bli lagt merke til på denne måten, sa Lista-forfattere­n til Lister24 da den nyheten ble kjent.

Siv Ringdal er etnolog, forsker og forfatter med en doktorgrad i kulturhist­orie. Hun er ansatt som førstekons­ervator ved Norsk Folkemuseu­m i Oslo. 45-åringen sto bak formidling­sprosjekte­t «Amerikakof­ferten» og utstilling­ene «Hjem fra Junaiten» og «Elvis’ oldemor». Hennes forrige bokutgivel­ser for et bredt publikum er «Det amerikansk­e Lista. Med 110 volt i huset» (Pax Forlag 2002/2017) og «Lapskaus Boulevard. Et gjensyn med det norske Brooklyn» (Golden Slippers 2007).

Hvorfor dro ugifte Agder-kvinner til New York i årene 1946– 1965? Hva søkte de og hva fant de i Amerika? Det er spørsmål Ringdal skal ta opp i sitt foredrag torsdag.

Disse kvinnene kom fra det pietistisk­e Sørlandet. I det nye landet fikk de lønnet arbeid, men også en fullstendi­g ny tilvaerels­e. Men innvandrer­kvinnene tilpasset seg nye normer. «Alle ble affecta av den amerikansk­e stilen», som en av dem sa. De ble moderne kvinner.

I Amerika endret sørlandskv­innene stil og levemåte. De brukte leppestift, tok permanent og fikk klippet håret kort. De barberte leggene og gikk med nylonstrøm­per og høyhaelte sko. De arbeidet på kontor, røkte sigaretter og gikk på kino. De levde med storbypuls, varehus og elektriske produkter. De fikk et annet syn på kropp, religion og livsutfold­else. På høye haeler i Amerika erfarte kvinnene en ny form for selvstendi­ghet – og frihet. De fleste vendte hjem til Norge, og tok skikkene med seg. Ikke bare var de selv blitt transforme­rt; for all framtid forvandlet de også det norske samfunnet.

Utvandrerh­istorien Siv Ringdal forteller i denne boken handler utelukkend­e om kvinner. Boken har fått mye god omtale av anmeldere.

Bibliotekm­edarbeider Petter Røren, som står i bresjen for det lokale vertskapet i Lyngdal kulturhus, ser frem til en spennende torsdagskv­eld.

–Det blir folksomt, og vi har kun den lille salen til disposisjo­n. Her er dt første mann til møllaprins­ippet som gjelder, sier han.

 ?? FOTO: PAX FORLAG/STIAN NYBRU ?? Siv Ringdal foredrar om unge utvandrerk­vinners kår i Amerika i Lyngdal kulturhus torsdag 14. mars.
FOTO: PAX FORLAG/STIAN NYBRU Siv Ringdal foredrar om unge utvandrerk­vinners kår i Amerika i Lyngdal kulturhus torsdag 14. mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway