Lister

Håper å få bli i landet

Borgarting lagmannsre­tt avgjør Yasmins skjebne

- Av Hedda Ovidia Stølen

Ekteparet Rolf Erik og Yasmin Kristensen kjemper i Borgarting lagmannsre­tt for at sistnevnte skal få bli i Lyngdal.

I går startet dag to av ankesaken til Yasmin Kristensen i Borgarting lagmannsre­tt i Oslo.

I 2015 ble firebarnsm­oren fratatt sitt statsborge­rskap, og besluttet utvist av landet i to år. Nå håper hun, og ektemannen Rolf Erik Kristensen, å omgjøre utvisnings­vedtaket, slik at hun får vaere igjen med barna sine i Lyngdal. Fratakinge­n av statsborge­rskapet går de med på.

– Jeg kommer aldri til å forlate barna mine. Uansett, forteller Kristensen til Lister onsdag.

Løy om nasjonalit­et

Yasmin kom til Norge som 18-åring i 2001. Hun kom fra det lille afrikanske landet, Djibouti, og flyktet fra tvangsekte­skap. Da hun kom frem oppga hun imidlertid at hun var fra nabolandet Somalia, da Norge ikke ga oppholdsti­llatelse til flyktninge­r fra Djibouti.

Hun ble senere gift med Rolf Erik Kristensen fra Lyngdal, og Yasmin fikk også norsk statsborge­rskap i 2007. I dag har de fire barn sammen, og er bosatt på Årnes.

Da Utlendings­direktorat­et fikk vite at hun ikke var fra Somalia allikevel, fratok de henne statsborge­rskapet, og snudde familiens tilvaerels­e på hodet.

Tøffe år

Saken har vaert behandlet både i Utlendings­nemnda (Une) og Oslo tingrett, men vedtaket fra UDI ble oppretthol­dt begge gangene. Lagmannsre­tten ble da neste steg for ekteparet, men også denne rettsaken ble utsatt med naermest et år.

Det ble til slutt satt ned to dager, 12. og 13. mars, til behandling av ankesaken.

Nå håper ekteparet at de endelig vil vaere ferdige med å vente. Saerlig Yasmin forteller at hun kommer til å fortsette å kjempe til siste stund, men at årene med usikkerhet har vaert slitsomme.

– Det har vaert noen tøffe år. Jeg har bare ventet, uten å ha kontroll over egen skjebne, fortsetter hun.

Er optimistis­ke

Kristensen­s advokats hovedsak har vaert de fire barnas situasjon.

Une har gitt uttrykk for at familien enkelt skal velge om barna skal følge med til Djibouti for utvisnings­perioden på to år, eller om de skal bli vaerende i to år i Norge uten mor, ifølge Lyngdals Avis.

–Sakkyndige har slått fast at det er bedre for barna og vaere med sin mor. Vi synes ikke UNE har vurdert barnas situasjon og sikkerhet konkret, mener familiens advokat Arild Humlen.

På ankesakens første dag stilte både Yasmin og Rolf Erik som vitner.

– Det er naturligvi­s krevende, men jeg føler det gikk bra. Hvordan utfallet blir tør jeg ikke si ennå, men vi har alltid vaert optimister. Det må vi vaere, forteller ektemannen.

Han mener onsdagen var mindre belastende, men også den ble følelsesla­det.

Barna forstår ikke

På onsdagens runde i lagmannsre­tten ble blant annet psykologsp­esialist Siv Leganger kalt inn som vitne. Hun har vaert i samtale med ekteparets fire barn, for å vurdere konsekvens­ene en eventuell utkastelse vil ha for dem. Ifølge hennes vurdering er barna sterkt knyttet til moren.

– Det er hun som har vaert der når de kom hjem fra skolen, og hun som har gitt dem mat og hjulpet med leksene. De er alle klare på at om moren blir sendt ut av landet, vil de ønske å følge etter sammen med faren, fortalte hun i lagmannsre­tten.

Leganger mener imidlertid ikke om barna er klare over hva det faktisk vil bety om barna blir med moren til Djibouti.

– Jeg har ikke inntrykk av at de fullt forstår hva det vil si å flytte, og hvilke konsekvens­er det kan ha, forteller hun. Leganger tror også det vil ta dem lang til å tilpasse seg kulturen og språket i landet.

– Blir barna igjen i Lyngdal med faren, tror jeg det vil vaere krevende å vaere alenefar for fire barn. Saerlig da det trolig vil oppleves som både dramatisk og traumatisk å separeres fra mor, sa hun i retten.

En av Yasmins største frykter er datterens skjebne, om familien må flytte til Djibouti. Landet er øverst på verdenstop­pen når det kommer til kjønnsleml­estelse av kvinner, og jentebarn.

– Djiouti er styrt av familie, tradisjon og religion. Jeg er redd for hva som kan skje med barna mine, forteller hun.

En bedre sak

Staten ved Une represente­res av seniorrådg­iver Stine Sorknes og advokat Rune Tveit. Retten administre­res av lagdommer Lisa Vogt-lorentzen.

Advokat Humlen, ønsker ikke å spå utfallet av rettsaken helt ennå, men mener det er flere forskjelle­r på hva som blir lagt fram i lagmannsre­tten, sammenlign­et med tingretten.

– Sakkyndige har vurdert at barna bør vaere med moren sin, men UNE har ikke vurdert faren for at yngstedatt­eren kan bli kjønnsleml­estet, språkprobl­emer, kulturfors­kjeller og tap av sosialt miljø, forteller Humlen til Lister.

Onsdagen ble avsluttet med prosedyrer, og på torsdag vil retten samles for domsslutni­ng. Deretter faller dommen. Den kan komme innen et par dager, eller opptil to uker.

– Nå vil vi bare sitte og vente på telefonen fra advokaten vår, og håpe og be om at det er gode nyheter han kommer med, avslutter Yasmin Kristensen.

Jeg kommer aldri til å forlate barna mine. Uansett. YASMIN KRISTENSEN

 ??  ??
 ??  ?? Yasmin og Rolf Erik Kristensen har kjempet for at Yasmin skal forbli i landet helt siden hun ble fratatt statsborge­rskap i 2015. Nå håper de på medhold i lagmannsre­tten.
Yasmin og Rolf Erik Kristensen har kjempet for at Yasmin skal forbli i landet helt siden hun ble fratatt statsborge­rskap i 2015. Nå håper de på medhold i lagmannsre­tten.
 ??  ?? 12. og 13. mars var ekteparet Yasmin og Rolf Erik Kristensen i Borgarting lagmannsre­tt i Oslo for sin ankesak, i håp om å omgjøre utvisnings­vedtaket.
12. og 13. mars var ekteparet Yasmin og Rolf Erik Kristensen i Borgarting lagmannsre­tt i Oslo for sin ankesak, i håp om å omgjøre utvisnings­vedtaket.
 ??  ?? Ekteparet ble represente­rt av advokat Arild Humlen. Han mener UNE ikke har vurdert barnas situasjon godt nok.
Ekteparet ble represente­rt av advokat Arild Humlen. Han mener UNE ikke har vurdert barnas situasjon godt nok.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway