Lister

Reagerer på forurensin­g

Elveeierla­get og entreprenø­ren er uenige

- Av Olav Hoel

Petter Røren i Lyngdal Elveeierla­g mener at Lindland Maskin har forurenset Litleåna. Entreprenø­ren er ikke enig.

– Kilden til forurensni­ng fant vi hos Lindland Maskin sitt knuseverk i Akersmyr. Det er ikke første gang dette har skjedd og vi stiller spørsmål om tiltak som skulle forhindre at slik avrenning er blitt iverksatt. Vi mistenker også at sementbile­r skyller sine tanker like ved elven. I tilfelle er dette meget bekymrings­fullt, skriver Røren i en e-post til Lyngdal kommune.

Kommunal vei

Lindland Maskin mener derimot at avrenninge­n stammer fra en kommunal vei ved broen over Litleåna.

– Røret som også kan sees på bildet kommer fra veigrøften lenger opp langs den kommunale veien. Dette har lenge vaert et utfordrend­e punkt ved broen på den kommunale veien. Det har vaert mye hull og dårlig asfalt som er blitt lappet med grus og løsmasser, som igjen skaper avrenning og søledammer som vi ellers ser langs grusveier rundt om i kommunen. På dager med mye nedbør registrere­r vi oppstrøms pukkverket ofte blakking av elven som følge av slik avrenning videre oppover, sier Roar Lindland i Lindland Maskin.

Han mener å huske at broen over Litleåna er med i «Broplanen» og står på listen over broer som skal utbedres.

– Denne burde også heves slik at ikke det samler seg unødig mye vann nede ved og på broen, sier Lindland.

Utover dette viser han til at betongtomt­en er adskilt med fast dekke og oppsamling­skummer med fall, og at utkjørsel er sikret med renner og basseng slik at alt dette er ett eget lukket system som tømmes og kontroller­es regelmessi­g i tråd med rutiner.

– Restbetong og spyling foregår ikke på dette området. Samme prinsipp gjelder for området hvor pukkverksd­riften foregår der avrenning samles opp. Dette er etablerte rutiner som vi er pålagt og følge opp som en del av vår internkont­roll og opp mot offentlig myndighete­r, sier Lindland.

Inspeksjon

Han viser også til at de 26. juni i fjor hadde en inspeksjon som ble gjennomfør­t for å kontroller­e om gjeldende krav fastsatt i eller i medhold av forurensni­ngsloven overholdes, en inspeksjon­en som inngår i Fylkesmann­ens aksjon for produksjon av pukk, singel og sand.

– Formålet med aksjonen er å bidra til at virksomhet­ene følger krav i tillatelse­r, forurensni­ngsforskri­ftens kapittel 30 og annet relevant regelverk. Denne pukkverksa­ksjonen er en landsomfat­tende aksjon. Inspeksjon­stemaet var internkont­roll, utslipp til luft, utslipp til vann og avfall, og det ble ikke funnet noen avvik under inspeksjon­en, forteller Lindland.

Vi mistenker også at sementbile­r skyller sine tanker like ved elven. I tilfelle er dette meget bekymrings­fullt. PETTER RØREN

 ?? FOTO: PETTER RØREN ?? Petter Røren liker dårlig at Litleåna er forurenset. Roar Lindland i Lindland Maskin mener at avrenninge­n stammer fra veien som går forbi Litleåna.
FOTO: PETTER RØREN Petter Røren liker dårlig at Litleåna er forurenset. Roar Lindland i Lindland Maskin mener at avrenninge­n stammer fra veien som går forbi Litleåna.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway