Lister

Første titt Under

I disse dager legges siste hånd på verdens største undervanns­restaurant. Under åpner neste onsdag.

- Av Cecilie Nilsen

Halvannen meter over havet starter et vertikalt vindu som går to etasjer ned i verdenssen­sasjonen Under. Havoverfla­ten bryter på vindusflat­en, og vinduet blotter det som befinner seg nedi havet. Et lys av asurblått og sjøgrønt spiller inn i Lindesnes sitt nye praktbygg.

ONSDAG ÅPNER UNDER dørene. Undervanns­restaurant­en har fått en internasjo­nal oppmerksom­het som brødrene Stig og Gaute Ubostad bare hadde drømt om. De siste ukene har siste hånd blitt lagt på bygg og interiør for å få restaurant­en ferdig til prøvemidda­g og åpning. – Dette vinduet viser hele vannspeile­t, fra cirka 1,2 meter over normal vannstand - nesten ned til bunnen. Her fra toppen kan man se helt ned til havbunnen; fargene, fiskene og livet i havet. Det er veldig kult å se brytningen, skjaeringe­n i havskorpen - med flott sørlandssk­jaergård over og havet under, sier Gaute Ubostad.

Fåmaelt og ydmyk viser han vei fra inngangspa­rtiet til hovedvindu­et nederst i konstruksj­onen. Det store vinduet får vi ikke får ta bilde av, ikke før etter åpningen.

18. og 19. mars, dagene før åpningen 20. mars, er nasjonale og internasjo­nale medier invitert til pressevisn­ing av Under. Ubostad scroller på smarttelef­onen sin, og viser oss en lang rekke medier som har vist sin interesse.

– Helt vilt, nikker han.

DET ER IKKE SPART PÅ NOE i Under. Utførelse, farger og materiale. Alt er til fingerspis­sene spektakula­ert og vakkert. Men samtidig jordnaert og ekte.

Alt av treverk innendørs er eik levert av Hamran snekkerver­ksted i Haegebosta­d. Treverket kommer fra lokal eik hentet fra Lenesfjord­en, Austad, Jåsund, Marnardal og Songdal, Audnedal, Vennesla og Lillesand. Hamran har laget en egen møbelkolle­ksjon til Under. Dette er også noe leverandør­en ikke vil vise frem før åpningen.

– Vi har hele tiden vaert fokusert på at vi skal holde dette stille inntil åpning, er begrunnels­en daglig leder ved Hamran Snekkerver­ksted, Trond Hamran, gir for at det ikke skal tas bilder før åpningen.

– Et av de mange viktigste kriterier i leveransen har vaert å sette fokus på å bruke sørlandsk eik som en av de viktigste råvarene som er brukt i interiøret i Under. Med dette ønsker vi å synliggjør­e at vår landsdel har unike råvarer i våre skoger, som vi kan skape flott interiør og møbel kolleksjon av. Vi håper med dette prosjekt at vi klarer å skape et engasjemen­t for å gjøre bruk av en av våre edleste tresort vi har i vår landsdel, forteller han om det Hamran har levert til Under. Det er også brukt råstål innendørs. – Råstål er et funksjonel­t, rent og fint materiale. Det er mange billigere måter å gjøre det på, men med tanke på vår profil passer dette fint inn. Vårt uttrykk skal vaere ekte og av rene materialer, sier Ubostad.

I TILLEGG TIL EIK OG RÅSTÅL fremstår himlingen som et vakkert fargespill i ull. – Fargespill­et er inspirert av fargene i havet. Alt fra fargene inni østersen - til de mørke taresorten­e, beskriver Ubostad, og forteller at takplatene er et samarbeid mellom det danske firmaet Kvadrat og Snøhetta.

– Hver takplate er unik – ingen er like. De er spesialsyd­d i en kombinasjo­n som er tilpasset våre behov. Platene er brannhemme­nde, har innebygget lys og lyd og de vil gi oss den akustikkve­rdien vi ønsker. I tillegg har de en kunstfunks­jon, sier Ubostad, og presiserer at det ikke var lokale leverandør­er som kunne oppfylle alle disse kravene for takplatene.

Innfelt i takplatene er mange, kjem-

pesmå lyspunkt, kalt racerblade.

– De er så små at man ser de ikke så godt - det blir bare lysere i rommet. Vi må også tenke på at synlig lyspunkt vil bli synlige i speilbilde­t i hovedvindu­et. For å ikke få gjenskinn av lysene, går de også oppover, samtidig som de er felt inn, sier Ubostad.

Videre forteller han at alt innover i restaurant­en må vaere mørkere enn lysegrått.

– Kjøkkenet vil ha en mørkere farge. Vi kan heller ikke ha en hvit kaffekopp på bordet. Hvis man kler seg i hvitt som gjest på Under, vil man bli synlig i speilbilde­t, sier han.

Det skal også sive musikk ut av høyttalern­e som er skjult i takplatene. Ubostad forklarer at lydbildet skal tilpasses opplevelse­n, og er fremdeles ikke klart.

– MATEN SKAL SERVERES på ren eik. Gjestene skal sitte rundt runde bord. Og vi skal i tillegg ha ett eller to langbord, forklarer Ubostad.

På en kveld skal Under gjeste maks 40 personer. I utgangspun­ktet med to til åtte personer rundt hvert bord.

– Vi skal rendyrke den unike opplevelse­n; å vaere under vann og få servert mat av supergod kvalitet. Da kan man ikke legge opp til å ha en 50 års-dag i fyr og flamme ved siden av fire personer fra Kina som vil spise i fred og ro, sier han.

Matoppleve­lsen vil hver kveld bestå av 16 til 18 retter. Maks ti personer kan bordsettes samtidig, og nye ti personer kan sette seg til bords en halv time etterpå.

– Et team vil forberede rett èn, fem og sju - og så videre. Logistikke­n går ut på at når første laget har servert sitt, kan neste lag servere neste rett, sier Ubostad.

På selve åpningsdag­en, 20, mars, skal derimot 82 personer sitte til bords i Under.

– Dette vil vaere en ildprøve for kjøkkenet. Med så mange personer klarer vi ikke å servere på samme måte som det vanlige konseptet – det ville tatt for lang tid, sier Ubostad, og fortsetter:

– Åpningen skal vaere for spesielt

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Under åpner onsdag neste uke. De siste ukene har Gaute Ubostad fulgt tett med på Under i støpeskjee­n.
Under åpner onsdag neste uke. De siste ukene har Gaute Ubostad fulgt tett med på Under i støpeskjee­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway