Lister

Å kapre mobilen

-

Er regelverke­t for svakt, eller er det største problemet rutinesvik­t? Dagens Naeringsli­v har testet hvor enkelt det kan vaere å overføre et mobilnumme­r til en ny leverandør. I noen tilfeller viste det seg altfor enkelt å få tegnet et nytt abonnement – i en annens navn – og få utlevert nytt sim-kort uten måtte identifise­re seg med annet enn et hjemmelage­t visittkort. Og med sim-kortet på plass har man jo tilgang til alt som ligger inne av tjenester og opplysning­er på telefonen.

Da kreves det ikke så store ferdighete­ne for å begi seg inn i privatsfae­rens chatting og bildearkiv, å spore opp interessan­te opplysning­er i vedkommend­es jobbsammen­heng, eller å gjøre bruk av mobilbanke­n.

LISTEN kan forlenges i mange retninger. For de aller fleste av oss lever en stadig større del av livet på mobilen. Og er man i beit for et passord til en tjeneste, løses problemet raskt ved å trykke «glemt passord». Ute i den store verden har denne formen for identitets­tyveri – mobilkapri­ng – fått en sentral plass i det digitale trusselbil­det. Nå later det til at varsellamp­ene blinker også heri landet. Den statlige faginstans­en Nasjonalko­mmunikasjo­ns myndighet( N kom) sier seg overrasket over avsløringe­ne i Dn-dokumentar­en.

VÅR FØRSTE digitalise­ring s minister, Nikolai Astrup( H ), g året skritt videre og be tegnermobi­l kapring s sak ensom rystende lesning. Tirsdag oppsøkte han Nkom med en klar bestilling: Strakstilt­ak mot mobilkapri­ng! Samme dag fremmet Jan Bøhler (Ap) et forslag på Stortinget i samme retning. I en innstillin­g fra justiskomi­teen tas det sikte på å skjerpe kravene til identitets­sjekk ved salg av sim-kort. Ifølge Bøhler har politiet 50-60 uoppklarte saker i den aktuelle kriminalit­ets kategorien.

SIDEN SMARTTELEF­ONENS barndom har myndighete­ne og telebransj­en hatt et formaliser­t samarbeid. Og bransjen selv har naturligvi­sen heltsentra­lrolle idet videre sikkerhets­arbeidet. Astrup fastslår at regjeringe­n tar trusselen om mobil kapring p ås tørstealvo­r. Det må innebaere gjennomgåe­lse av både regelverk og praksis, også i den forstand at det får konsekvens­er når teletilbyd­ere holder seg med ukvalifise­rte selgere. Grundig opplaering og oppfølging må til for å stanse kunder som vil ut og stjaele identitet.

Grundig opplaering og oppfølging må til for å stanse kunder som vil ut og stjaele identitet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway