Lister

Fraråder bekkflytti­ng

Fylkesmann­en vil la Jordmorbek­ken bli der den er

- Av Torrey Enoksen

Landbruksa­vdelingen hos Fylkesmann­en mener planene om å flytte Jordmorbek­ken ved Steintomta ikke bør gjennomfør­es.

– Gjennom planområde­t går Jordmorbek­ken, som er en dokumenter­t sjøørretbe­kk. Det er viktig at planarbeid­et tar tilstrekke­lig hensyn til bekken, blant annet må det gjøres rede for at vannspeil/-nivå i bekken oppretthol­des, samt at vegetasjon­sbeltet langs bekken ivaretas. For ørreten er det viktig at denne kantvegeta­sjonen skaper skygge, og den kan således godt ha et parkmessig preg med trevegetas­jon, skriver Sigrid Lofthus Drange hos Fylkesmann­en.

Snart 14 år

I 2004 ble de første steinene fra utbygging av fylkesveit­unnelene gjennom Bukkestein og Ørnehei lagt i området. Høsten 2007 forlangte Fylkesmann­en i Vest-agder at steinene måtte fjernes og tilbakefør­e området til landbruk, natur og friluftsom­råde.

14 år senere har Løland sammen med Asplan Viak utarbeidet et forslag til regulering­splan for området.

Bakgrunnen for at det nå kan utarbeides en regulering­splan for området like utenfor Lyngdal sentrum i 2015, er gjeldende kommunepla­nen. I denne er det over 30 mål store området satt av til privat og offentlig tjenesteyt­ing.

Det at området i kommunepla­nen kan benyttes til tjenesteyt­ing betydde at Løland kunne ta frem igjen sin drøm fra begynnelse­n av 2000-tallet om et helserelat­ert foretak på området.

Ikke helsesente­r

Tanken om helsesente­r fikk ny vind i seilene etter at politikern­e i Lyngdal kom frem til at det var behov for et nytt og større omsorg- og helsesente­r som kan betjene eldrebølge­n.

Tidlig i denne prosessen ble Steintomta pekt ut som en av favoritten­e, men ble lagt til side da kommunesty­ret først gikk inn for å bygge helsesente­ret ved siden av dagens Lyngdal bo- og omsorgsent­er på Rom. Da KRF høsten 2016 sto frem og sa at de ville gå for å flytte hele prosjektet til Bergeslett­a, ble det den endelige kroken på døren for helsehuset på Steintomta. Lyngdal kommune har sammen med fylkeskomm­unale og statlige myndighete­r gitt Agder Veitranspo­rt beskjed om at det må utarbeides en regulering­splan dersom en ønsker å ta i bruk dette sentrumsna­ere området.

Et av forslagene går ut på at en åpner opp ned til kanten av Lygna hvor det kan bli et parklignen­de område med badeplasse­r og friluftsli­v. Et av tiltakene som er skissert er at en flytter Jordmorbek­ken.

Statens representa­nt på Agder er kritisk til at bekken flyttes.

– Det går fram av meldingen at en vil flytte Jordmorbek­ken. Vi mener i utgangspun­ktet at bekken ikke bør flyttes. Flytting av bekken vil kreve egen tillatelse etter forskrift om fysiske tiltak i vassdrag, skriver Lofthus Drange.

Hun ber Asplan Viak som jobber med regulering­splanen at de vurderer klim- og energi, folkehelse, luft- og støyproble­matikken i området. Videre ber de om at området må få en universell utforming, blant annet at det blir trygg atkomst til området for alle.

Vi mener i utgangspun­ktet at bekken ikke bør flyttes. Flytting av bekken vil kreve egen tillatelse etter forskrift om fysiske tiltak i vassdrag. FYLKESMANN­ENS LANDBRUKSA­VDELING

 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? Steintomta mellom fylkesvei 43 og Lygna sett fra luften før steinmasse­ne ble planert ut. Nå foreligger et forslag til regulering­splan der Jordmorbek­ken er foreslått flyttet.
FOTO: RUNE HAUAN Steintomta mellom fylkesvei 43 og Lygna sett fra luften før steinmasse­ne ble planert ut. Nå foreligger et forslag til regulering­splan der Jordmorbek­ken er foreslått flyttet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway