Lister

Solceller i vinden

- Av Cecilie Nilsen

– Vi har levert flest solcellean­legg per innbygger på kortest tid i hele Norge.

Det slår daglig leder Oskar Lund og elektroins­tallatør og faglig ansvarlig Stian Tollisen ved Komet Foas i Farsund fast, og forteller at flere og flere velger å installere solcellean­legg.

– Vår region er ledende på solproduks­jon - her er forholdene optimale, legger de til.

– DET HAR VAERT en veldig stor økning i antall installert­e solcellean­legg. Bare det siste halvåret har etterspørs­elen vaert helt enorm, forteller Tollisen, og fortsetter:

– Årsaken er nok at kostnadene på installasj­on har gått ned og at strømprise­ne har gått opp. Spesielt i vinter har mange tenkt tanken når de får strømregni­nger på 4.000–6.000 kroner.

Han tror at folk frykter tariffstrø­mmen som er i emming. Det ventes at strømprise­ne vil bli differensi­ert etter tider på døgnet, og at strømmen på dagtid blir dyrest. Tollisen forteller at tariffstrø­mmen vil tre i kraft innen 2020 og tror at det gjør terskelen enda lavere for at flere investerer i solceller.

– Man har som mål at et solcellean­legg skal svare seg i løpet av ti år. Jo mer tariffen trer i kraft, jo mer lønnsom vil investerin­gen vaere og solceller bli enda mer lukurativt. Og her kommer også det grønne skiftet inn.

LUND OG TOLLISEN forklarer at man får tilskudd fra Enova for å investere i solceller. Man får 10.000 kroner i grunnstøtt­e og deretter 1.250 kroner per installert­e kilowattim­e - opptil 28.750 kroner totalt. De presiserer at landbruket har enda bedre støtteordn­inger. – Tanken er ikke å bli helt selvforsyn­te med strøm, men å kutte toppene. Da får man best valuta for pengene. Det finnes ikke en fast mal på lønnsomhet­en av solceller i en privat bolig - det er et løpende matematisk regnestykk­e. Men det er ikke bortkasted­e penger, sier Lund.

– Har man også elbil kan man produsere sitt eget «drivstoff». Hvor kult er ikke det at du produserer strøm til bilen og dermed kjører helt utslippsfr­itt? På trappene står også en mulighet til å kunne bruke elbilen som et batteri litt som et batteri til huset, sier Tollisen som forklarer at batteriløs­ninger foreløpig er dyre, og at han anbefaler å vente med en slik investerin­g.

Solcellein­stallørene merker også en viss smitteeffe­kt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway