Lister

Hvorfor ikke gjøre noe ut av fastetiden?

-

I går foreslo jeg å bruke fastetiden på å fornye fokus på Gud i livet ditt. Å avstå fra noe lite gjennom fastetiden, er en måte å rydde plass for et fornyet fokus på Gud. Her følger noen flere konkrete tips. Du kan for eksempel faste fra hva du spiser, eller hva du forsaker av matvarer i fastetiden, og om du evt velger å faste fra ett måltid eller flere over noen dager. Den andre måten er en faste med øyet og øret gjennom å stenge av «støykilden­e» sosiale media, skjermbruk etc. Er det krevende, så kutt ned tiden du bruker på det. Bruk en stoppeklok­ke når du sjekker Facebook, for eksempel.

En tredje måte å faste på er ved å bruke litt mindre penger på seg selv og litt mer til et godt formål. Kanskje kan du bruke mat fra frysen, leve litt enklere i matveien, gi (litt mer) penger til misjon, menighet eller hjelpeorga­nisasjoner.

En fjerde måte er tidsbruken. Vi har så så mange timer til rådighet hver dag. Kanskje du skal bruke litt ekstra tid i fastetiden til å be? Til å tenke på hvem er jeg? Hva ønsker Gud jeg skal bruke livet til? Kan jeg bety noe for andre? Kanskje er det noen du kan besøke som du vet er mye alene. Kanskje er det noen som trenger å se at du bryr deg om dem? Som familie kan man også bruke litt mer tid sammen. Spille et brettspill i stedet for tv en kveld eller to i uka?

Så kommer et par gamle råd til slutt: gjør fasten lett. For fasten er ikke et mål i seg selv, men et middel for å fokusere mer på Gud, på medmennesk­er og for å justere retning på det livet jeg lever. Blir du gretten og sur av den forsakelse­n du har valgt, kan det vaere lurt å finne en bedre balanse. Fastetiden er en gave og noe som skal vaere med å gi liv og åndelig påfyll. Er du syk, og kjenner at det er vondt å gi opp noe, for livet er tungt om det er, så er det en prøvelse nok.

Ragnhild Synnøve Lied, sogneprest i Lyngdal

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway