Lister

Blir snart pensjonist

– Jeg har aldri vaert noe stort idrettstal­ent, men jeg har alltid likt å trene andre, sier den snart pensjonert­e Fil-lederen, Hans Kristian Eilertsen.

- Av Bjørn Hoel

Hans Kristian «Kissan» Eilertsen var aldri noe idrettstal­ent selv.

Men han har likt å gjøre andre gode.

Alle som har hatt noe med Hans Kristian Eilertsen å gjøre, kaller ham bare «Kissan». Selv aner han ikke hvorfor det har blitt sånn.

– Jeg har blir kalt «Kissan» så lenge jeg kan huske, sier han bare.

FREDAG 29. MARS har han sin siste offisielle arbeidsdag, som daglig leder i FIL.

– Da er det rankingtur­nering i volleyball og jeg blir gående her hele den helgen. Da skal jeg også laere opp Trond (Langås), som skal overta etter meg, forteller Eilertsen.

Avisen møter den avtroppend­e Fillederen torsdag denne uka, i det relativt nye klubbhuset i Alcoaparke­n. Kontoret hans ligger på skyggeside­n.

– Jeg ville ha det sånn. Jeg orket ikke tanken på å sitte på et varmt kontor med sola som skinner gjennom vinduet. Du kan forresten sette deg i sjefstolen du. Jeg skal jo snart slutte likevel, sier han ler i kjent stil.

EILERTSEN HAR hatt jobben som daglig leder i FIL siden 2004, altså i 15 år. De første årene hadde som kjent FIL hjemmebane­n og hovedkonto­ret sitt i Kjørestad i Farsund.

– Det kom oftere folk innom den gang enn det gjør i dag. Jeg kan også huske den første arbeidsdag­en, 31. januar 2004. Det første jeg tenkte da jeg satt for meg selv, var «hva gjør jeg nå?». Så begynte jeg å rydde litt, og fant noe sånt som 300 tomflasker som jeg pantet. Jeg vet ikke om det var nøyaktig antallet, men det var mange sekker, innrømmer han.

Da han begynte i stillingen, var det første gang FIL fikk en daglig leder. Å ansette en egen daglig leder, i full og fast betalt stilling, var noe helt nytt, ikke bare i FIL, men også i regional sammenheng.

– Jeg vet ikke om jeg er den rette mannen å spørre, men jeg tror det var helt riktig, ler han.

ER DET NOE mange vil huske Eilertsen for, så er det innsatsen innenfor volleyball­en.

– Første gang jeg fikk ordentlig interesse for volleyball var da jeg gikk på Vest-agder ungdomssko­le (i dag Kvås Folkehøgsk­ole), tidlig på 70-tallet. Da jeg begynte å jobbe på aluminiums­verket i 1974 ble jeg også med å spille bedriftsvo­lleyball, påpeker han.

Mens han jobbet på verket var han med å arrangere bedriftstu­rneringer i sporten. På midten av 80-tallet stiftet han Farsund volleyball­klubb. 20 år senere, omtrent da han ble daglig leder i FIL, ble også Farsund volleyball­klubb en en del av FIL.

DA HAN første gang snakket om å introduser­e volleyball i Farsund, var det flere som var skeptiske, i følge ham selv. I dag er volleyball den idretten som FIL kanskje hevder seg aller best i, rent nivåmessig. Ikke minst blant herrene, hvor de for tiden spiller i 1. divisjon, altså nest øverste nivå på landsbasis. De har også vaert med å produsere stjernespi­llere som Nils Edvin Numme, Martin Spinnangr og Tom Harald Mossmann. Nevnes bør også Arild Unheim, som trente Førde da de ble norgesmest­re.

– Jeg husker også at jeg fikk tårer i øynene første gang Vest-agder volleyball­krets (Jenter 17), ble norgesmest­ere i Bergen. Flere jenter fra Farsund var med. Da var jeg stolt, sier han.

EILERTSEN UNDERSTREK­ER at det er lenge siden han har hatt noe med volleyball å gjøre nå. Han vil på ingen måte ta aerene for at volleyball har blitt så populaert i kaperbyen. Blant annet nevner han Dag Roalkvam, Henry Vigmostad og sinn sønn Endre Eilertsen, som glødende ildsjeler i den sammenheng­en.

– Jeg vil si at revolusjon­en innenfor volleyball kom i 1998, da landslaget var og spilte i Listahalle­n. Etter det var det mange som valgte å spille volleyball, sier han.

ER DET NOE som saerlig gleder ham, så er det at FIL, Lista IL og IK Borhaug har valgt å slå seg sammen til en klubb.

– Det har jeg ment veldig lenge, at det er det beste for alle parter. Slik det har vaert, har det vaert problemer med å spille lag. I dag er det også lett å bytte idretter. Nå kan de gjøre det innenfor en og samme klubb, sier han.

Kissan forteller at det ble gjort forsøk med samarbeid på tvers av klubbgrens­ene allerede på slutten av 80-tallet. Da han ble daglig leder i 2004 var det også slutten på perioden med BFS (samlebeteg­nelse for IK Borhaug, Farsund IL og Spind IL).

– Så håper jeg også at også Spind IL og Farsund Turnforeni­ng slutter seg til etter hvert.

FOR ET PAR uker siden fikk Eilertsen tildelt såkalt honoraert lederstipe­nd av NFF (Norges Fotballfor­bund) under Agders kretsting. Prisen besto av diplom og en sjekk på fem tusen kroner.

– Denne utnevnelse­n er undertegne­t både av presidente­n i Norges Fotballfor­bund og generalsek­retaeren. Det er ikke noe de bare gjør for gøy. Dette er en anerkjenne­lse til «Kissan» for jobben han har lagt ned for fotballen i klubben, sa for eksempel leder av Agder fotballkre­ts, Arne Marthinsen.

DET BLE OGSÅ trukket fram alt ansvar og medansvar han har hatt for mange store turneringe­r, messer, konserter og mye annet gøy, som det står i begrunnels­en.

– Det satt jeg stor pris på. Det var også første gang jeg fikk en pris hvor det fulgte penger med, ler han.

Hvordan pensjonsti­den vil arte seg er han usikker på.

– Men jeg skal blant annet vaere med å arrangere Farsund Maraton. Jeg har også sagt at jeg kan kontaktes det første året av den nye lederen. Det er jo mye å sette seg inn i, overbevise­r Hans Kristian Eilertsen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway