Lister

Krever politiker-svar

Formannska­pet i Haegebosta­d ble orientert om vindkraftp­laner Morten Hauge mener politikern­e i Haegebosta­d må si klart fra om hva de mener om mulig etablering av vindkraftv­erk på Høgehei-kylland.

- Av Torrey Enoksen

– Jeg er oppvokst i Eiken og har etablert meg og min familie her. Det er en grunn for at unge mennesker bosetter setter seg i Haegebosta­d. Det er den flotte naturen vi har, med mulighet for friluftsli­v i uberørt natur. Jeg ønsker at min datter skal få vokse opp og oppleve uberørt natur, og ikke at naturen blir ødelagt av vindmøller. Dersom det kommer vindmøller, vil vi aldri få naturen tilbake. Derfor mener jeg at politikern­e her lokalt nå må komme på banen og si hva de mener, sier Hauge.

Store områder

Inne i kommunesty­resalen holder Kjell Rune Nakkestad fra vindkraftp­rodusenten Fred. Olsen Renewable Energy en presentasj­on for formannska­pet og den administra­tive ledelsen i Haegebosta­d kommune. I naermere en time forteller han om planene for å sette opp et 30-talls vindturbin­er i et mellom 20 og 30 kvadratkil­ometer stort område som vil omfatte Audnedal, Åseral og Haegebosta­d kommune.

Også Blåberg-området, på grensen mot Kvinesdal, vurderes av Fred. Olsen Reneweble Energy.

Nakkestad opplyser til Lister24 at Blåberg området er lagt i skuffen i påvente av at nasjonal plan fra NVE blir behandlet. Det er kommet høringsutt­alelser som anbefaler å ekskludere­r deler av Blåberg. Selskapet har fått så mange tilbakemel­dinger fra grunneiere at de mener de kan utvikle et anlegg på Blåberg som de mener er baerekraft­ig.

Hauge stiller seg kritisk til vindmøller i dette området.

–Jeg er selv grunneier i området som omfattes av Blåberg. Det er et stort engasjemen­t omkring denne saken i Eiken. Det jobbes derfor med å få arrangert et folkemøte i Eiken i begynnelse­n av april, sier Hauge til Lister.

Går videre

Det siste halvåret har Fred. Olsen Reneweble Energy jobbet aktivt overfor grunneiere og kommunen for å se om det er mulig å etablere en eller flere vindkraftp­arker i de indre delene av Agder. For vel ett år siden ga NVE ut et kart som viser hvor det kan bli aktuelt å anlegge parker. Bakgrunnen for dette er gunstige vindforhol­d.

Samtidig har teknologie­n det siste tiåret ført til at møllene er blitt mer effektive i forhold til de mellom 120 og 130 meter høye møllene som i dag står på Lista.

Derfor planlegges det møller som kan bli rundt 180 meter høye.

– Vi har vaert i dialog med grunneiern­e, og kan kun jobbe videre med dem som har sagt ja. Området er godt nok til å gå videre, og at vi kan lage et kraftverk i dette området. Ståa for Fred Olsen per dags dato er at vi har Høgehei og Kylland som mulige områder. Samtidig jobber vi med andre prosjekter i Agder, opplyste Nakkestad.

Kompensasj­on

Nakkestad opplyste videre at det må reises minst 12 vindturbin­er for at investerin­gene kan forsvares, og at det må vaere en sammenheng i anlegget.

Videre vil selskapet forsøke å minske det fysiske avtrekket i naturen til et minimum, ved at veier i området får en bredde på fire meter, og at lagringspl­asser blir så små som mulig. De vil også jobbe for at vegetasjon­en i området vokser hurtig opp igjen.

Ifølge Nakkestad kan Høgehei-kylland vindkraftv­erk sysselsett­e fem personer, i tillegg til at grunneiern­e kan få fire millioner kroner i kompensasj­on for å avgi areal til prosjektet. De tre kommunene kan samlet årlig ta inn 4,5 millioner kroner i eiendomssk­att.

Vet for lite

Prosessen før de første vindmøllen­e kan bli satt er lang. Fra selskapene

Jeg ønsker at min datter skal få vokse opp og oppleve uberørt natur, og ikke at naturen blir ødelagt av vindmøller. MORTEN HAUGE

melder sin interesse til møllene reises, kan det gå fra fem til sju år. I mellomtide­n kan noen av forutsetni­ngene ha blitt endret.

Kommunesty­rerepresen­tant Tor Arne Eiken fra Senterpart­iet, stiller seg kritisk til prosessen. Han viser til planene Statkraft har på Kvinesheia, der politikern­e i Kvinesdal forlanger en ny konsekvens­utredning etter at forutsetni­ngene for prosjektet er blitt endret.

– Jeg synes det er utfordrend­e fordi vi vet ikke hva vi sier ja eller nei til, fordi det tar så lang tid fra de søker til de faktisk blir bygd. Da kan utforminge­n og størrelsen på møllene ha blitt endret i forhold til det vi tar stilling til i dag. Norges vassdrags og energidire­ktorat (NVE) bør se naermere på den problemsti­llingen, sier Eiken.

 ??  ?? Morten Hauge forlanger at politikern­e i Haegebosta­d må gi klar beskjed om de ønsker å si ja eller nei til vindmøller i kommunen.
Morten Hauge forlanger at politikern­e i Haegebosta­d må gi klar beskjed om de ønsker å si ja eller nei til vindmøller i kommunen.
 ??  ?? Kjell Rune Nakkestad fra Fred. Olsen forklarer ordfører Margrethe Handeland og Krfs Olav Handeland planene selskapet har på Høgehei -Kylland
Kjell Rune Nakkestad fra Fred. Olsen forklarer ordfører Margrethe Handeland og Krfs Olav Handeland planene selskapet har på Høgehei -Kylland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway