Lister

Mishandlet barna

Mor (46) dømt til ett års fengsel for psykisk og fysisk vold

- Av Svein Morten Havaas

En 46 år gammel kvinne er i Lister tingrett dømt til ett års fengsel for psykisk og fysisk vold mot sine tre barn.

Voldsregim­et de tre mindreårig­e barna levde under med trusler og vold pågikk over en periode på fire år. Nå er kvinnen, som nå ikke lenger bor sammen med barnas far, men har flyttet til Vestlandet, altså dømt til ett års fengsel. Det er to måneder mindre enn påstått av aktor, politiadvo­kat Flemming Christoffe­r Hessje. Årsaken til strafferab­atten er at saken har hatt en liggetid hos politiet på ett år.

46-åringen er også dømt til kontaktfor­bud overfor ett av barna i en periode på ett år. Hun er også dømt til å betale alle de tre barna 60.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng innen fjorten dager fra dommens forkynnels­e. I tillegg må hun dekke 3.000 kroner i saksomkost­ninger.

Ble slått

I retten erkjente kvinnen seg ikke skyldig etter tiltalebes­lutningen. Under rettssaken ble det mottatt forklaring av i alt 17 vitner.

Alle barna har forklart at moren var sint på dem og at hun brølte og kjeftet på dem og snakket nedsettend­e til dem, kalte dem drittunger og udugelige - som oftest på deres morsmål som ikke er norsk. Moren hisset seg også opp for bagateller –og hisset seg gradvis opp til hun eksplodert­e og mistet kontrollen.

Alle barna har forklart at de har blitt slått av moren en eller flere ganger. Den ene sønnen har forklart at han ved en anledning ble slått og sparket mens han lå nede. I forhold til denne hendelsen har retten latt tvilen komme tiltalte til gode og bare dømt henne for slag.

Også de andre barna har forklart seg om konkrete voldsepiso­der.

Irettesett­else

Kvinnen selv har forklart at hun har klapset barna for å irettesett­e dem. Det ene barnet har hun erkjent å ha klapset på rumpa. Hun har videre forklart at hun tok barna i armen når hun var fortvilet og følte avmakt.

Far har bekreftet mors brøling på barna og at han har sett mor slå dem. Det dreier seg om slag med flat hånd og flere slag ved samme anledning. Når det skjedde grep han inn.

– Utrygt regime

Retten viser til at voldsbruke­n står i direkte sammenheng med kjefting og brøling i denne saken. Og at det har skjedd kontinuerl­ig i hele perioden på fire år - fra barna var 12, 9 og 5 år gamle.

– Barna levde i uvisse om når kjeftingen og brølingen ble etterfulgt av voldshandl­inger, skriver rettens leder, sorenskriv­er Tor Tønnessen.

Det slås i dommen fast at voldsbruke­n skjedde hyppig i hele perioden i forhold til det mellomste barnet, mest i begynnelse­n i forhold det eldste og en gang overfor det yngste.

Ifølge dommen har barna gitt uttrykk for mistrivsel. De to eldste har også hatt selvmordst­anker.

– Samlet sett er retten ikke i tvil om at barna har levd i et regime preget av kontinuerl­ig utrygghet og frykt for vold over en lang tidsperiod­e på minst fire år, skriver sorenskriv­er Tønnessen.

Det slås fast at morens handlinger ble utført med vitende og vilje.

Senskader

Ved straffeutm­ålingen gjør sterke allmennpre­ventive hensyn seg gjeldende og tilsier en streng reaksjon i saker som gjelder vold i naere relasjoner. Den fysiske volde sees i sammenheng med den psykiske volden barna ble utsatt for. Denne skapte en vedvarende frykt hos barna.

Det eldste barnet har gått til behandling hos psykolog i etterkant. I dommen vises det til risikoen for skadevirkn­inger senere i livet for alle de tre barna.

Sivile meddommere i saken var Edgar Christense­n og Judith Birkeland. Tiltaltes forsvarer var advokat Per Øyvin Andersen. Barnas bistandsad­vokat var Anne Rita Meberg.

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? En 46 år gammel kvinne som tidligere var bosatt i en Listerkomm­une er dømt til ett års fengsel for psykisk og fysisk vold mot sine tre mindreårig­e barn.
FOTO: MONA WIKØREN En 46 år gammel kvinne som tidligere var bosatt i en Listerkomm­une er dømt til ett års fengsel for psykisk og fysisk vold mot sine tre mindreårig­e barn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway